(video) O vijelie nocturnă însoțită de ploi cu descărcări electrice a cauzat pagube în nordul şi centrul ţării

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Aproape 200 de angajați IGSU sunt antrenați la lichidarea consecințelor în urma ploilor torențiale înregistrate pe teritoriul țării. Salvatorii IGSU din nordul și centrul țării lucrează în regim sporit în urma condițiilor meteorologice nefavorabile, înregistrate în seara zilei de 25 iulie 2023.

Potrivit datelor colectate din subdiviziunile teritoriale a Inspectoratului, de intervențiile angajaților IGSU a fost nevoie în 13 localități din raioanele Edineț, Fălești, Rîșcani, Bălți, Glodeni, Soroca, Criuleni, Hîncești, Ștefan Vodă, Ialoveni, Ocnița, Drochia, dar și în capitală.

Echipele de salvatori IGSU au intervenit pentru a defrișa mai mulți copaci doborâți pe drumurile locale, care au blocat circulația în municipiul Edineț și alte localități, dar și pentru înlăturarea arborilor și crengilor, care s-au prăbușit peste mai multe autovehicule. Totodată, rafalele puternice de vânt și ploi torențiale au smuls foi de ardezie de pe acoperișurile mai multor case și clădiri. Cele mai multe intervenții au avut loc în municipiul Edineț și în orașul Cupcini. Aici, salvatorii au efectuat lucrări de defrișarea copacilor doborâți și deblocarea drumurilor.

La moment, situația se ameliorează, iar în urma intervențiilor IGSU la deblocarea drumurilor, circulația rutieră în municipiul Edineț a fost restabilită. Mai mult, echipele IGSU sunt antrenate la deblocarea traseului spre mănăstirea „Nașterea Domnului” Zăbriceni.

În total, potrivit datelor operative, către ora 6:00, în localitățile afectate salvatorii au efectuat peste 100 intervenții la lichidarea consecințelor condițiilor meteorologice nefavorabile. La momentul actual, în nordul țării pentru lichidarea consecințelor furtunii sunt antrenați peste 195 de salvatori cu 49 de autospeciale de intervenție. În urma intemperiilor nimeni nu a avut de suferit.

Totodată, în urma furtunii, în mai multe localități din țară au fost înregistrate deconectări de la energia electrică. La data de 26 iulie, către ora 06:00, au rămas deconectate parțial de la energia electrică 76 de localități, din 9 raioane printre care raioanele Drochia, Dondușeni, Soroca, Rîșcani, Edineț.

Salvatorii și pompierii continuă să lucreze la fața locului. Prejudiciile și pagubele materiale în urma condițiilor meteorologice nefavorabile înregistrate urmează a fi stabilite ulterior în cadrul Comisiilor pentru Situații Excepționale teritoriale.

La această oră toate punctele de trecere a frontierei activează în regim obișnuit. Nu sunt notificate întreruperi sau blocaje de acces spre punctele de trecere.

🪵Aproximativ 120 de copaci de pe drumurile naționale au fost doborâți de vântul puternic💨 În urma furtunii puternice…

Publicată de Administraţia de Stat a Drumurilor pe Miercuri, 26 iulie 2023

Între timp, primarul Chișinăului spune că pabugele “s-ar fi anticipat” cumva dacă meteorologii făceau o prognoză corectă şi la timp:

🔴 Dar mai pregătiți eram cu toții dacă Serviciul Hidrometeorologic anunța despre aceste averse. Nu este pentru prima…

Publicată de Ion Ceban pe Marţi, 25 iulie 2023

Și la această oră toate subdiviziunile Primăriei Chișinău intervin în cartierele orașului pentru a înlătura consecințele…

Publicată de Ion Ceban pe Marţi, 25 iulie 2023

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise