Meteorologii răspund acuzaţiilor primarului de Chişinău. O avertizare a fost emisă, însă doar pe meteo.md

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Meteorologii răspund acuzaţiilor primarului de Chişinău, doar că tot ei… “ies vinovați”…

Serviciul Hidrometeorologic de Stat are un website (meteo.md), o pagină de Facebook, una de Instagram şi un canal de Telegram. Toate sunt active, zilnic fiind făcute postări pe ele şi acestea sunt cele mai urmărite, comparativ cu cele de pe site, pe care rar cine intră, poate doar noi jurnaliștii…

Păi iată că aseară anume doar pe meteo.md s-a emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică (pe reţelele de socializare, dintr-un motiv necunoscut, nu a fost niciun anunţ similar plasat, cum se face de obicei) şi din această cauză practic nimeni nu a văzut-o, nici primarul capitalei, de unde au urmat şi acuzaţiile.

Printr-un comunicat de presă publicat astăzi la ora 11:11, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) declară următoarele: în seara zilei de ieri spre Republica Moldova s-a deplasat un front atmosferic rece și în contrastele de temperaturi înalte a contribuit la schimbarea bruscă a vremii, care s-a caracterizat prin averse slabe, descărcări electrice, intensificări de vânt și vijelie.

În acest context SHS a luat toate măsurile de rigoare conform protocolului și a transmis o avertizare meteorologică privind instabilitatea atmosferică. Avertizarea a fost transmisă la ora 20:25 către toate entitățile beneficiare conform Schemei de difuzare a informației, iar frontul menționat și-a început manifestarea în jurul orelor 21:30, deci populația a fost atenționată cu cel puțin o oră înainte de a începe furtuna.

Menționăm că suntem în perioada de vară când sunt frecvente astfel de schimbări a vremii. Avertizările privind instabilitatea atmosferică se emit cu maximum 6 ore anticipare, iar durata cea mai mică de anticipare fiind de 10-15 minute, conform protocolului.

Astfel, avertizarea a fost trimisă cu o oră înaintea de a începe furtuna, deoarece se verifică tehnic probabilitatea declanșării fenomenului și gradul de periculozitate, care nu putea fi prevăzut cu 24 de ore sau mai devreme de ora transmisă. Menționăm că în prognoza pentru ziua de ieri (25.07) s-a indicat că se prevăd averse slabe însoțite de descărcări electrice și izolat cu intensificări de vânt.

Cmentariile sunt închise