in , ,

(video) Oportunitate unică! Un Jaguar C-X75, oferit în premieră în vânzare publică după o apariţie într-un film cu James Bond

De peste 50 de ani, franciza de filme cu James Bond a servit ca o platformă de neegalat pentru unii dintre cei mai importanți producători de automobile din lume pentru a-şi prezenta cele mai tari produse pe care le-au făcut vreodată. În timp ce în majoritatea agentul secret a condus maşini marca Aston Martin, inamicii săi se aflau la volanul altor vehicule nu mai puţin neobişnuite.

De exemplu, un AMC Matador s-a putut vedea în “The Man with the Golden Gun”, un Chevy Corvorado în “Live and Let Die” sau un Jaguar XKR în pelicula “Die Another Day”, aceasta fiind dovada că în filmele cu Bond s-a prezentat o gamă incredibilă de gadget-uri pe roţi.

Dar în filmul din anul 2015 a apărut un automobil de neuitat, de fapt două unice, însă doar despre unul vorbim în acest articol. În “Spectre”, actorul Daniel Craig, în rolul agentului 007, a trebuit să facă faţă unei organizații teroriste care s-a dovedit a fi dușmanul său cel mai proeminent. Personajul-asasin din film, Mr Hinx (jucat de ex-wrestler-ul Dave Bautista), este trimis pentru a se clarifica cu Bond şi totul s-a încercat a face pe străzile pavate ale Romei. În timp ce Bond a condus un Aston Martin DB10 special conceput pentru acest film, Hinx a pilotat un supercar exotic sub numele de Jaguar C-X75.

C-X75 a debutat inițial cu cinci ani mai devreme la Salonul Auto de la Paris, fiind arătat publicului sub forma unui vehicul electric cu tracţiune integrală şi cu o turbină cu gaz, într-o caroserie din fibră de carbon stilizată de echipa lui Ian Callum. Fenomenal de elegant și atractiv, conceptul a cucerit imediat interes din partea clienţilor și Jaguar în cele din urmă i-a modificat trenul de rulare într-o configurație mai standard: două electromotoare + un motor twin-turbo pe benzină cu patru cilindri în linie.

Privit ca un concurent potențial pentru modele ca Porsche 918, McLaren P1 și Ferrari LaFerrari, C-X75 a fost aprobat pentru o producție limitată la 250 de exemplare, cu implicarea diviziei SVO și Williams Advanced Engineering (o divizie a binecunoscutului concern de F1). Din păcate, programul a fost anulat la sfârșitul anului 2012 după doar cinci prototipuri pre-serie gata făcute. Păcat…

Cu toate acestea, doi ani mai târziu, C-X75 a reapărut temporar pe linia de producţie după ce producătorii peliculei “Spectre” au căutat o mașină unică şi performantă care ar putea fi condusă de nu mai puţin ameninţătorul Mr Hinx. De la Williams Advanced Engineering s-a comandat construcţia a șase mașini noi pentru a fi utilizate în secvența de urmărire, dar rigorile scenei au necesitat abateri semnificative de la designul original. Maşinile trebuiau conduse pe trotuare și pe acostamentele canalului râului Tiber, astfel încât s-a cerut asamblarea unor automobile mai rigide şi practice decât unele premium şi performante. Astfel, cei de la Williams s-au apucat de lucru şi au început prin a le instalat câte un cadru spațial din tuburi din oțel.

Chiar şi numeroase specificații ale maşinilor din Campionatului Mondial de Raliuri au fost îmbrățișate, inclusiv suspensia. Pe plan tehnic, mai aflaţi că era utilizată o versiune cu carter uscat a unui V8 de 5.0 litri (499 CP) găsit pe Jaguar F-Type. Motorul era instalat în spatele scaunului conducătorului auto şi a fost cuplat la o cutie de viteze Ricardo de tip transaxle, cu şase trepte.

Arhitectura cu tracțiune integrală a prototipului a fost schimbată pe una exclusiv pe puntea din spate, puterea acolo fiind transmisă printr-un diferențial mecanic cu alunecare limitată. Schimbul de viteze se executa cu mâna stângă doar printr-un levier tipic cutiilor secvențiale, iar frâna de mână hidraulică a fost montată în fața consolei centrale pentru a putea fi executate cu ușurință derapaje. Această maşină a fost proiectat pentru a rula pe străzile din Roma cu burnout-uri extreme, iar platforma sa s-a dovedit a fi iniţial atât de feroce încât unitatea electronică de control a motorului a fost reprogramată pentru a limita cuplul.

Williams a construit patru astfel de autoturisme (alături de alte două în specificaţie standard) pentru a juca în diferite roluri în singura scenă de urmărire, inclusiv unul modificat pentru a neinflamabil. Exemplarul cu şasiu nr.24001, protagonistul acestui articol, este prima dintre cele patru mașini făcute pentru cascadorii şi a servit drept “pod car”. Pentru ca actorii să se concentreze asupra reacțiilor lor și a prim-planurilor faciale, controlul automobilului era preluat de un pilot secundar care stătea într-o capsulă montată pe acoperiș. Pentru că a servit drept “pod car”, acest exemplar C-X75 a îndurat un stil brutal de condus mult mai puțin decât celelalte trei, deși toate dintre ele au supraviețuit.

Playlist cu nouă filmuleţe:

Ca urmare a filmărilor, mașinile au fost returnate celor de la Williams, unde au fost deservite și reechipate cu piese după cum a fost necesar, iar V8-ul pe care îl avea anume acest exemplar a fost complet reconstruit. Șasiul nr. 24001 a fost apoi utilizat pentru promovarea filmului de acţiune şi chiar a fost dus în Mexic la sfârșitul anului 2015 pentru o prezenţă în cadrul Marelui Premiu de Formula 1 local.

Ulterior, pilotul Felipe Massa al echipei Williams-Martini, a testat automobilul, demonstrând cât de ușor se poate lăsa în derapaje şi se pot distruge anvelope.

În mai 2016, Jaguar a vândut acest exemplar C-X75 unui colecţionar britanic care a muncit în calitate de consultant al producătorului  auto și, prin urmare, a primit o atenţie personală. Maşina a fost condusă foarte puţin, în timp ce a fost afișată la un număr mic de evenimente, inclusiv de două ori la Chateau Impney Hill Climb, o dată la Shelsley Walsh hillclimb și o dată la Salon Privé Concours d’Elegance şi Silverstone Classic 2019.

Această mașină de film este expresia rară a unui C-X75, un model remarcabil care nu a mai văzut o producţie în serie, și poate fi considerată una de colecţie alături de XKSS și XJ13. Automobilul a fost recent deservit de către Williams, după este necesar, inclusiv i-a fost instalat un nou ambreiaj. Interiorul a rămas fascinant, dar neterminat, lipsit de panouri și tapițerie, dar încă echipat cu scaune sport Recaro, frână de mână hidraulică și o serie de butoane pe un panou, ca la maşinile de curse, inclusiv un buton pentru a regla frânele AP Racing.

Având toate documentele în regulă, inclusiv o foaie de confirmare de la SVO şi una de participare în realizarea filmului, acest unic C-X75 oferă o oportunitate de neegalat fanilor înrăiţi pentru a dobândi una dintre cele mai rare și mai inspirate creații Jaguar.

Opt ani în urmă, Jaguar susţinea că un C-X75 ar costa între 700.000 și 900.000 de lire sterline. Este demn de remarcat faptul că reprezentanții casei de licitație RM Sotheby’s au estimat lotul unic la o sumă comparabilă: în opinia lor, exemplarul cu numărul de serie 001 va merge sub ciocan pentru o sumă cuprinsă între 620-930 de mii de lire sterline. Licitația va avea loc în Emiratele Arabe Unite, în Abu Dhabi, pe 30 noiembrie.

GALERIE FOTO (sursă: RM Sotheby’s)

What do you think?