(video) Parapetele cu role inventate în Coreea de Sud au ajuns şi în România

Pe drumurile naționale din România vor fi instalate noi garduri, parapete de protecție pentru siguranța șoferilor. Despre acestea am aflat încă în 2016, iar dacă nu vă amintiţi, vă spunem pe scurt că sunt prevăzute cu nişte role speciale care absorb din șocul unui accident și contribuie la redirecţionarea maşinii pe carosabil în loc să iasă eventual de pe acesta.

Deocamdată, proiectul este un pilot, iar Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere de peste Prut a montat noile sisteme pe două drumuri din apropierea Bucureștiului, zone cu risc sporit de accidente.

Primul parapet cu role speciale a apărut pe un pod la ieşirea din localitatea Chitila, lângă Bucureşti. Este vorba despre DN7, unde gardul de protecţie se montează pe 500 de metri. Restul de până la 1000 de metri se instalează pe DN2, în imediata apropiere a localităţii Coșereni.

Rolele din cauciuc şi plastic sunt produse în Coreea de Sud şi au o garanţie de 3 ani, dacă nu sunt distruse în urma unor accidente grave. Sistemul poate rezista chiar şi atunci când în el intră un autobuz ori un TIR de 13 tone.

Kilometrul de parapet, instalat în România în urma unei licitaţii, a costat peste 800.000 de euro. Preţul ar putea scădea dacă va fi comandată o cantitate mai mare. Analiza proiectului pilot va dura un an şi abia după aceea va fi luată o decizie de instalare în masă a acestora sau nu.

Vezi şi: Decis! Din 2020 se impune o vinietă pentru maşini cu motoare sub Euro 4, pentru cei care vor dori să circule prin Bucureşti

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/