(video) Pe drum s-a scumpit de două ori. Nammi 01, concurentul lui Dacia Spring, a venit în Europa

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Mașini compacte de oraș, simpatice, există în China într-un număr semnificativ mai mare decât în Europa. De acolo încep să vină modele, iar noul Nammi Box este unul dintre ele. Și interesant este că Dacia Spring este ”înfrățit” cu acesta. Pentru început un scurt istoric.

În 2020, gigantul Dongfeng a creat brandul Dongchuang Zilian (Wuhan) New Energy Technology, în prezent numit Dongfeng Nammi, special pentru producția de mașini electrice low-cost. Sub el au fost transferate modele precum Renault City K-ZE, adică versiunea cu baterie a hatchback-ului indian Renault Kwid, fabricat în China și exportat în Europa din 2021 sub denumirea Dacia Spring și în America Latină din 2022 sub denumirea Renault Kwid E-Tech.

În același timp, Dongfeng Nammi a început dezvoltarea unei mașini in-house similare, iar în vara lui 2023 primul model Nammi a văzut lumina zilei. Hatchback-ul electric compact Nammi 01 a intrat pe piața chineză în ianuarie 2024, iar acum a venit și în Europa.

Caracteristici cheie:

  • Dacă în China marca Nammi este poziționată separat, pentru export mașinile au trecut sub aripa concernului-mamă Dongfeng și, prin urmare, poartă logourile sale. Iar numele oficial a modelului în Europa este Dongfeng Nammi Box.
  • În ceea ce privește dimensiunile, se încadrează în clasa B obișnuită: lungime – 4030 mm, lățime – 1810 mm, înălțime – 1570 mm. Ampatamentul este de 2660 mm. Jantele pot avea un diametru de 16 sau 17 inchi, de bază fiind din oțel.
    • Pentru o comparație, Spring are 3701 x 1767 x 1519 x 2423 mm.
  • Interiorul utilizează schema obișnuită cu două ecrane separate de 5 și 12.8 inchi. Habitaclul arată neobișnuit de bogat pentru standardele clasei. Unde mai pui că scaunele frontale se pot înclina complet. Iar tunelul central impunător include compartimente de depozitare și un încărcător wireless. Volumul portbagajului: 326-945 litri.
  • Nammi Box utilizează o platformă originală Quantum S3 și are un singur electromotor frontal (95 CP/160 Nm). Acest lucru este suficient pentru a accelera modelul de 1235 kg până la 140 km/h. În Europa, singura opțiune de baterie LFP de 42.3 kWh oferă o autonomie de până la 311 km (WLTP). Se încarcă 30-80% în 30 de minute.
  • Printre altele poate dispune de: 11 sisteme de asistență, portiere fără rame la geamuri, volan multifuncțional, frâne cu discuri, servodirecție electrică, suspensie față independentă și spate cu bară de torsiune, airbaguri, monitor presiuni în pneuri, camere cu vedere la 540 de grade, faruri LED adaptive, scaun al șoferului cu încălzire și ventilare, etc.

Noul Nammi Box este disponibil deocamdată pentru comandă doar în Elveția, la un preț de aproximativ 23.000 de euro. Pentru comparație: în China costă de la 74.800 yuani (10.500 euro), iar Dacia Spring în România, cu toate subvențiile, costă de la 11.800 euro.

În viitor, Dongfeng intenționează să vândă modelul în țările UE (din care nu face parte Elveția), dar pentru a ocoli noile taxe va fi necesară producția locală. Negocierile privind construcția unei fabrici sunt deja în curs de desfășurare cu guvernul italian, care caută să crească producția de mașini în țară.

Vezi și: (video) Test Drive: Am condus Dacia Spring 2024. Ce aduce nou?

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise