(video) Pilotul qatarian Nasser al-Attiyah a câştigat pentru a patra oară Raliul Dakar şi a doua oară de partea Toyota

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Nasser Al-Attiyah de la TOYOTA GAZOO Racing și copilotul Mathieu Baumel au adus acasă în siguranță noul GR DKR Hilux T1+ în etapa finală a Raliului Dakar 2022, pentru a câștiga evenimentul cu un avantaj de 27 minute şi 46 de secunde. Aceasta este a doua victorie a pilotului din Qatar pentru echipă, care a câștigat anterior evenimentul în 2019.

În același timp, Henk Lategan și Brett Cummings au câștigat etapa finală a raliului, învingând opoziția cu 49 de secunde.

Pentru Nasser și Mathieu, etapa finală a fost o simplă formalitate, în ciuda navigației dificile. Perechea a preluat conducerea în raliu în faza de deschidere a evenimentului și nu au fost niciodată în pericol să renunțe la această poziție. Ei au câștigat prologul pentru ediția 2022 a raliului de pe 1 ianuarie şi încă două etape în drumul lor spre victoria generală.

Această victorie este semnificativă pentru Nasser, deoarece și-a exprimat speranța de a câștiga în lumea arabă de când Dakar s-a mutat pentru prima dată în Arabia Saudită, în 2020. El a fost extrem de aproape atât în ​​2020, cât și în 2021, înainte de a-și asigura prima victorie în Arabia Saudită în 2022.

În același timp, victoria înseamnă mult pentru echipa care a dezvoltat noul GR DKR Hilux T1+, care dispune de roți și anvelope mai mari, cursă mai mare a roților și motorul V6 twin-turbo de 3.5 litri care alimentează și noul Toyota Land Cruiser GR Sport. Câștigarea cursei cu o mașină nouă este o dovadă a capacității echipei de a depăși continuu limitele ingineriei și de a construi mașini din ce în ce mai bune.

Etapa finală a fost, de asemenea, o răscumpărare pentru Henk și Brett, care și-au sacrificat propriile șanse de a câștiga etapa atunci când au așteptat cu abnegație ca coechipierii lor de conducere să-i treacă în Etapa 11, pentru a-și oferi sprijin dacă era nevoie. Dar perechea a decis să atace în etapa a 12-a, în ciuda faptului că a început secțiunea cronometrată mai jos. Ei și-au adus acasă Hilux-ul într-o oră, 35 de minute şi 19 secunde, depășind competiția în ciuda faptului că a trebuit să se oprească la mijlocul etapei pentru a schimba o anvelopă perforată.

Pentru Giniel de Villiers și copilotul Dennis Murphy, ediția din 2022 a celei mai dure curse de cross-country din lume a adus multe urcurşuri și coborâșuri. Cu toate acestea, a fost o conductă de ulei spartă care le-a plătit aspirațiile la podium la mijlocul cursei. În ciuda acestui fapt, sud-africanii au continuat, câștigând o etapă categoric și obținând cu merite un loc în Top 5. Timpul lor în etapa finală a fost cu 5 minute și 30 de secunde în spatele celui înregistrat de Henk și Brett, dar a fost suficient pentru a-și asigura locul 5 în clasamentul general.

Dakar 2022 i-a mai văzut pe Shameer Variawa și pe copilotul Danie Stassen consolidându-şi relația în mașină, în timp ce au depășit unele agitații de la începutul cursei și ghinionul, pentru a înregistra mai multe rezultate solide pe etape. Până la finalizarea etapei finale, la jumătatea distanței dintre orașele Bisha și Jeddah, perechea trecuse pe locul 15 la general. Acesta a fost al doilea finiş al lui Shameer la Dakar și un final primar pentru copilotul său.

Dakar 2022 a fost cea de-a 44-a ediție a evenimentului emblematic, care a avut loc pentru prima dată în ianuarie 1978. Evenimentul a avut loc în nordul Africii până în 2007, evenimentul din 2008 fiind anulat din cauza unei amenințări teroriste. Raliul s-a mutat apoi în America de Sud în 2009, unde s-a bucurat de un deceniu de peisaje spectaculoase și teren dur. În 2020, a avut loc prima ediție a evenimentului din Arabia Saudită, ediția din 2022 acoperind 4.261 km de etape competitive.

Cu cele patru succese în 18 participări la Raliul Dakar, Al-Attiyah este încă departe de recordul lui Stephane Peterhansel, pilot cu opt victorii la clasa auto (plus şase la clasa moto).

Clasament după etapa 12, poziţiile cucerite de toate cele patru echipaje Toyota:

  • 1. Al-Attiyah (QAT) / Baumel (ȘI) TOYOTA GAZOO Racing 38h 33min 3sec
  • 2. Loeb (FRA) / Lurquin (BEL) Bahrain Raid Xtreme +27min 46sec
  • 3. Al Rajhi (SAU) / Orr (GBR) Overdrive Toyota +1h 1min 13sec
  • 4. Terranova (ARG) / Carreras (ESP) Bahrain Raid Xtreme +1h 27min 23sec
  • 5. De Villiers (ZAF) / Murphy (ZAF) TOYOTA GAZOO Racing +1h 41min 48sec
  • 15. Variawa (ZAF) / Stassen (ZAF) TOYOTA GAZOO Racing +3h 55min 33sec
  • 31. Lategan (ZAF) / Cummings (ZAF) TOYOTA GAZOO Racing +11h 51min 21sec

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/