(video) Planurile Ferrari până în 2026: 15 modele noi, primul electromobil, succesor pentru LaFerrari şi autopilot
Ferrari și-a dezvăluit strategia de dezvoltare pentru următorii cinci ani în cadrul evenimentului Ferrari Capital Markets Day 2022, reluarea căruia o puteţi urmări aici, ori sub forma unui rezumat în documentul ataşat.
Conform planului, până la sfârșitul anului 2026 vor fi prezentate tocmai 15 modele noi, deși acest număr include varietăți ale acelorași mașini, dar cu diferite tipuri de caroserii și unităţi de propulsie. Dar din toată această mulţime vor exista doar trei cu adevărat importante pentru companie.
În luna septembrie a acestui an va avea loc debutul crossoverului Ferrari Purosangue. S-a confirmat oficial că primul SUV al companiei va fi echipat cu un motor V12 pe benzină.
Și se mai precizează că acest model va reprezenta nu mai mult de 20% din vânzări: chiar dacă atractivitatea segmentului este mare, Ferrari nu va urmări noi recorduri în volume de vânzări, păstrând în același timp exclusivitatea în principiu.
Judecând după cât de reușite au fost crossoverele altor mărci de lux, coada pentru modelul Purosangue se va întinde pe câțiva ani.
Până în 2026 va fi lansat şi un nou hypercar, care va fi un succesor direct al modelelor F40, F50, Enzo și LaFerrari (chiar acum câteva zile în Alpi au fost observate la teste un SF90 Stradale mai special şi un prototip în caroseria unui LaFerrari).
Data exactă a debutului nu a fost menționată, dar compania a precizat că mașinile din cele mai scumpe serii Icona și Supercar vor reprezenta mai puțin de 5% din vânzări totale, iar cele din Special Series – aproximativ 10%.
- Debutul primei mașini electrice de serie a Ferrari este programat pentru 2025. Mai mult, dezvoltarea acestei mașini se realizează în întregime pe cont propriu, iar motoarele electrice și bateriile vor fi realizate independent la sediul central din Maranello.
- Modulele de baterii îi vor fi integrate în șasiu într-un proces axat pe reducerea greutății vehiculului, creșterea performanței și crearea experienței unice de conducere, așa cum numai un Ferrari poate oferi.
- Acest prim Ferrari complet electric se va baza pe o experiență tehnică mai largă pentru a spori și mai mult senzațiile de conducere. Caracteristicile sale unice, folosind know-how-ul de curse, îl vor face un adevărat Ferrari, asigurându-l că iese în evidență în toate dimensiunile: densitatea puterii motorului, greutatea, sunetul și emoțiile de conducere.
- Cu toate acestea, nici pe termen lung, Ferrari nu va abandona motoarele cu ardere internă. Conform planului, în 2026, modelele pur pe benzină vor reprezenta 40% din vânzări, iar 60% vor fi ocupate de vehicule hibride și electrice. Până în 2030, ponderea mașinilor pe benzină se va reduce la 20%, în timp ce hibridele și cele electrice vor reprezenta câte 40% fiecare.
- Supermașinile din Maranello vor avea și un sistem de pilotare semi automatizată, însă nivelul nu va fi mai mare de 2 sau 2+! Un astfel de sistem este util pentru conducerea monotonă, dar dezvoltatorii nu vor priva șoferul de posibilitatea de a controla pe deplin supercarul său.
- Ferrari va continua să dezvolte și să facă in-house componentele sale de bază, în timp ce co-dezvoltă și adaptează cele mai bune soluții existente din clasă cu parteneri selectați, așa cum a făcut întotdeauna de la înființarea sa. Parteneriatele strategice în domenii hardware și software non-core vor oferi acces la tehnologii de ultimă generație, contribuind la menținerea unei abordări disciplinate a investițiilor, îmbunătățind în același timp designul, performanța și stimulând emoțiile.
- O dezvoltare suplimentară a fabricii din Maranello va asigura capacitatea tehnică și capabilitatea în plus față de nevoile pentru anii următori. În special, se va adăuga o nouă e-clădire în care vor fi proiectate, lucrate manual și asamblate motoare electrice, invertoare și baterii, iar o nouă vopsitorie va oferi un grad și mai mare de personalizare – o tendință importantă în spațiul de lux.
- În cele din urmă, planul pe cinci ani este de a îmbunătăți bunăstarea financiară, menținând în același timp marjele la 38%. Dacă în 2021 veniturile totale ale Ferrari s-au ridicat la 4.27 miliarde de euro, atunci în 2026 ar trebui să crească la 6.7 miliarde de euro.
- Ferrari se angajează să atingă neutralitatea deplină a emisiilor de dioxid de carbon în privinţa fabricilor sale până în 2030.
Cmentariile sunt închise