(video) Poate proteja şi de armele biologice. Vezi în acţiune filtrul HEPA instalat pe Tesla Model Y
Tesla a demonstrat din nou capacitățile sistemului său unic de filtrare a aerului în mașinile sale electrice. Pentru a face acest lucru, un Model Y şi un BMW X3 au fost plasate într-o bulă etanşă, în interiorul căreia au fost lansate nişte fumigene.
După ce au fost declanșate bula s-a umplut de fum roșu, iar aerul din cabina lui Model Y a rămas complet transparent, ceea ce nu se poate spune despre habitaclul celeilalte maşini de test. Tesla a demonstrat apoi filtrul înroşit ca dovadă a eficienței sistemului.
Pentru mașinile sale electrice, Tesla folosește tehnologia HEPA (high-efficiency particulate absorbing filter), una dintre cele mai eficiente soluţii de filtrare a aerului din lume. Fibrele foarte subţiri ale sistemelor HEPA permit captarea celor mai mici particule nocive.
Pe maşinile Tesla, funcţia de filtrare cu HEPA este activată într-un mod de protecţie numit Bioweapon Defense Mode (nu este doar o declarație de marketing). Tot aerul care pătrunde în cabină este procesat întâi prin acest filtru. Reprezentanții Tesla sunt siguri că, dacă modul este pornit la capacitate maximă, acesta este într-adevăr capabil să ofere protecţie chiar şi împotriva armelor biologice.
În particular pe Model X, filtrul este de zece ori mai mare ca dimensiune decât unul dintr-o maşină obişnuită şi, potrivit producătorului auto, “de sute de ori mai eficient decât sistemele de filtrare dintr-o mașină premium”. Filtrul HEPA din mașinile electrice Tesla captează 99,97% din particulele fine, poluanții gazoși, bacteriile, virușii, polenul și mucegaiul.
La momentul de faţă, toate Model Y, Model S şi Model X sunt dotate standard cu un HEPA filtru şi modul menţionat anterior. Pe Model 3 nu este disponibil nici opţional din cauza dimensiunilor prea mici ale maşinii în sine şi lipsei de spaţiu suficient pentru instalare.
Ideea Tesla în dezvoltarea acestui sistem, inspirat din sistemele de filtrare utilizate în aceleași spitale sau industrie spaţială, este că utilizarea mașinilor electrice nu numai că reduce nivelul emisiilor nocive, ci şi protejează ocupanţii de aerul deja poluat.
Poluarea aerului are un impact semnificativ și omniprezent asupra sănătății publice. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în prezent este considerat “cel mai mare risc unic pentru sănătatea mediului din lume”, cu mai mult de trei milioane de oameni care mor în fiecare an ca rezultat, ceea ce este de peste două ori mai mare decât numărul de persoane care mor în accidente rutiere în fiecare an.
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise