(video) Podcast cu expertul Ilie Bricicaru: Cine (nu) răspunde pentru siguranța pietonilor în trafic

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Ilie Bricicaru, specialist în siguranța rutieră, director al Observatorului de Siguranță Rutieră din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, a vorbit în cadrul Podcast ZdCe despre cât de adaptate sunt drumurile și localitățile noastre la nevoile oamenilor, fie ei pietoni, șoferi sau bicicliști, cum trebuie să se realizeze coordonarea între toate autoritățile responsabile și cum poate fi redusă viteza – factor de risc în siguranța rutieră.

Câteva declarații cheie:

„Eu tare îmi doresc ca pentru comiterea unui accident rutier să răspundă cel care trebuie să răspundă. Și dacă este vina autorităților, să răspundă autoritățile, dacă este vina celor care au proiectat, să răspundă proiectantul, dacă este vina constructorului, să răspundă constructorul. Vreau ca datele despre accidentele rutiere să conțină toate informațiile. Dacă și în anul 2023 punem vina pentru accidentele rutiere doar pe șofer și pieton, acest lucru este depășit. Așa niciodată nu o să aflăm cine trebuie să poarte responsabilitatea pentru siguranța infrastructurii. Numai prin responsabilizare vom obține ceva!“

„S-a demonstrat că semnalizarea rutieră doar ajută șoferul să se orienteze pe un drum, dar nu-l impune la nimic și mulți nu o respectă. Mai ales, în cazurile în care semnalizarea mai duce și în eroare. Și atunci, șoferul își creează regulile lui de comportament. Există un concept internațional – „omul greșește”. Iar cei care administrează infrastructura, siguranța rutieră, trebuie să se gândească cum să elimine eroarea. Nu cum să-l pedepsească. Noi putem să-l pedepsim în toată ziua, dar cum să excludem eroarea, ca să nu o mai repete, asta ar trebui impus prin calitatea infrastructurii.”

„Elementul de bază ca să securizăm pietonii, este să reducem viteza prin elemente tehnice, prin proiectare. Nu prin polițist! Republica Moldova este, la ziua de azi, țara cu cel mai mare pericol pentru pietoni, probabil, din lume, dar din Europa – sută la sută!”

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/