(video) Premieră: Compactul Renault Twingo devine disponibil şi cu propulsie electrică
După ce s-a ales acum aproape un an în urmă cu un facelift, modelul compact Renault Twingo se anunţă şi în calitate de electromobil de oraş. Se întâmplă după prima apariţie în 1992, după trei generaţii lansate şi după aproape patru milioane de unităţi vândute în 25 de ţări de pe glob.
Modelul Twingo Z.E. îşi va face debutul public la Salonul Auto de la Geneva, devenind al şaptelea model electric marca Renault care există acum la ofertă în cadrul Grupului. Se crede că acest model, sau cel puţin agregatele electrice pe care le are, se vor găsi şi pe primul electromobil marca Dacia.
Prin ce se remarcă noul Twingo Z.E.:
- Devine modelul electric al Renault care vine să concureze în segmentul A, în timp ce ZOE îşi va păstra poziţia în segmentul B.
- Este realizat pe baza unei platforme dedicate din start pentru maşinile electrice. Se numeşte Edison şi a apărut pentru prima dată în 2010 ca urmare a colaborării strategice între Alianţa Renault-Nissan şi Daimler AG. Obiectivul proiectului a fost crearea unei platforme performante, capabile să funcționeze atât pe vehicule cu două și patru locuri, cât și cu motoare cu combustie internă sau 100% electrice.
- Are o baterie litiu-ion cu o capacitate de 22 kWh, realizată în colaborare cu LG Chem şi instalată sub scaunele faţă, iar managementul termic este asigurat de un sistem de răcire cu apă, ceea ce constituie o premieră pentru un Renault Z.E.
- Dispune de un încărcător Cameleon dezvoltat de Groupe Renault iniţial pentru ZOE, prin care noul Twingo Z.E. va putea fi încărcat de la toate staţiile electrice cu o putere de până la 22 kW (curent alternativ AC).
- Unitatea de propulsie a lui Twingo Z.E. se bazează pe cea a noului ZOE și este fabricată în Cléon, vestul Franței, pe liniile de producție care produc deja alte motoare electrice pentru Renault și partenerii săi. Însăşi maşina este asamblată la uzina Novo Mesto din Slovenia, acolo de unde toate versiunile Twingo apar pe piaţă.
- Ca şi modelul cu motor cu combustie internă, Twingo Z.E. are la fel un motor electric poziţionat pe puntea din spate, ceea ce ajută maşina cu o lungime de 3.61 metri să poată facă o întoarcere completă într-o rază de 4.3 metri. Motorul electric cu 82 CP pune la dispoziţie imediat cei 160 Nm de cuplu pentru a putea fi realizat un sprint de pe loc şi până la 50 de km/h în aproape patru secunde. Viteza maximă a modelului este limitată la 135 km/h.
- Twingo Z.E dispune de un “mod B” al transmisiei, oferind conducătorilor auto opţiunea de a alege între trei regimuri a funcției de frânare regenerativă, de îndată ce este eliberată pedala de accelerație. În cel mai avansat, mașina decelerează semnificativ, ceea ce duce la recuperarea rapidă a energiei şi stocarea acesteia înapoi în baterie, reduce nevoia de frânare prin pedala corespunzătoare și face condusul prin oraş mai uşor. În schimb, modul cel mai continuu permite vehiculului să ruleze aproape ca şi cum ar face-o din inerţie.
- Cu bateria sa de 22 kWh, Twingo Z.E. are o autonomie maximă de aproximativ 250 de kilometri în ciclul WLTP City și 180 de kilometri în ciclul WLTP Complet (cel mai realist). Având în vedere că naveta zilnică medie pentru utilizatorii de mașini mini urbane din Europa este de aproximativ 30 de kilometri, autonomia de operare este suficientă pentru o săptămână de navetă fără încărcare, făcându-l alternativa perfectă pentru maşinile compacte cu motoare cu ardere internă. Dacă modul “Eco” este activat prin apăsarea unui buton de pe consola centrală, autonomia poate ajunge la aproximativ 215 kilometri în călătorii mixte, prin limitarea accelerației și a vitezei de vârf pe autostrăzi.
- Renault mai spune că dacă modelul se conectează la o stație de încărcare de 22 kW, timp de doar treizeci de minute se poate pompa energie necesară pentru a parcurge alţi circa 80 km.
- Din punct de vedere al designului exterior se deosebeşte doar prin decorul grilei de radiator, insignelor şi însemnelor specifice Z.E., portului de încărcare în locul buşonului rezervorului de combustibil şi mai multor inserţii decorative de culoare albastră.
- Pentru interior situaţia cu insignele este una similară. În plus, clienţii vor primi o tapiţerie specială cu inserţii şi cusături contrastante, din nou inserţii contrastante pe uşi, bord, consolă centrală şi volan, un levier mai special al cutiei de viteze, etc.
- Panoul de bord pe acest model conţine indicatori specifici mașinilor electrice. Din echipare ZEN, în centrul planşei de bord va fi incorporat un ecran HD tactil de 7 inci pe care va putea fi operat sistemul multimedia Renault EASY LINK cu toate serviciile sale conectate Renault EASY CONNECT (inclusiv suport navigaţie, Apple CarPlay, Android Auto, căutare pe Google, etc). Toate aceste servicii pot fi accesate şi prin intermediul unei aplicaţii mobile – MY Renault – completată acum cu mai multe caracteristici specifice pentru Twingo Z.E.
- Construit pe o platformă proiectată pentru a se potrivi cu mașinile electrice, Twingo Z.E. are încă tot spaţiul omologului său cu ardere internă. Cu cinci uși, o podea plată și o banchetă spate complet rabatabilă pentru pasageri, maşina este capabilă să ofere o lungime de încărcare de 2.31 metri. Portbagajul cu uşă neacţionată electric a păstrat volumul de 240 de litri. Twingo Z.E. mai oferă o consolă centrală echipată cu spații și prize de încărcare potrivite pentru smartphone-uri, precum și un torpedou închis din echipare de start Life.
- Liniște în interior, dar ușor de auzit din afară: pentru Twingo Z.E. s-a optat pentru noul Z.E. Voice de pe ZOE pentru o siguranță optimă a pietonilor. Șoferii pot alege între trei scheme de sunet, a căror intensitate variază în funcție de viteză. Acestea sunt dezactivate la peste 30 km/h, atunci când zgomotul produs de roţi sau de curenţii de aer sunt suficienţi pentru a indica prezența mașinii electrice.
Mai multe detalii şi specificaţii tehnice:
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/08/New-Renault-Twingo-Z-E-Specs.pdf”]Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise