(video) Premieră: Ediţia limitată Alfa Romeo Giulia GTA şi Giulia GTAm

Una dintre premierele programate pentru debut în cadrul Salonului Auto de la Geneva vine de la Alfa Romeo. Deşi evenimentul a fost anulat oficial, italienii au decis să prezinte noutatea pregătită chiar în această seară, online.

Noua Alfa Romeo Giulia GTA este un sedan sport, bazat pe modelul Giulia Quadrifoglio pe care am avut oportunitatea să-l testăm deja. Alături de versiunea-i extremă GTAm va fi disponibil într-un tiraj total de doar 500 de exemplare, astfel încât cei care se vor îndrăgosti din prima ar face bine să se grăbească!

https://www.youtube.com/watch?v=Z6MNf6yaSn8

La 24 iunie 2020, Alfa Romeo va atinge o etapă importantă în istoria sa remarcabilă: 110 ani în afaceri. În toată această perioadă inginerii și designerii Alfa Romeo au urmărit fără încetare inovația, rămânând întotdeauna fideli ADN-ului mărcii. De-a lungul anilor, acest ADN – combinația perfectă între sportivitate și eleganță – a creat nu doar unele dintre cele mai iconice vehicule construite vreodată, ci și vehicule care sunt chiar acasă atât pe circuite, cât și în orice concurs de frumusețe.

Pentru a marca 110 ani de la naștere, Alfa Romeo își va uimi fanii și toți automobiliștii cu un vehicul care reprezintă pe deplin o revenire la originile mărcii, în timp ce va aduce un omagiu unuia dintre cele mai emblematice vehicule ale Alfa Romeo: Giulia GTA!

Acronimul GTA reprezintă “Gran Turismo Alleggerita” (aleggerita fiind termenul italian pentru “uşurat”) și a luat naștere în 1965 cu Giulia Sprint GTA, o versiune specifică derivată din Sprint GT, proiectată ca mașină sport și prezentată la Salonul Auto de la Amsterdam în același an. Caroseria modelului Giulia Sprint GT a fost înlocuită cu o versiune identică din aluminiu, pentru o greutate totală de 745 kg, comparativ cu cele 950 kg ale versiunii stradale. O a doua variantă se deosebea printr-un motor twin cam şi cu sistem de aprindere dublă, cu un volum de 1.570 cm³, care pe maşina în configuraţie stradală producea un număr impresionant de 115 CP pe atunci.

Tehnicienii Autodelta, echipa oficială de curse a Alfa Romeo, l-au ales ca vehicul de referință pentru categoria Touring și l-au dezvoltat pentru a obține o putere maximă de 170 CP. Succesul modelului în competiții a fost imediat: trei “Challenge Europeo Marche” consecutive, zeci de campionate naționale și sute de curse individuale în fiecare parte a lumii câştigate.

Aşadar, prin ce se remarcă “noua generaţie” Giulia GTA:

 • Inginerii Alfa Romeo s-au străduit să îmbunătățească aerodinamica și manevrabilitatea maşinii, dar mai ales să reducă greutatea: aceleași recomandări au fost urmărite pentru Giulia GTA din 1965. Aerodinamica activă a fost studiată special pentru a crește forța de apăsare. Aceste soluții conțin cunoștințe tehnice care provin direct din Formula 1, datorită sinergiei cu Sauber Engineering și utilizării unui Sauber Aerokit. Spre deosebire de o Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, versiunea GTA are un nou bodykit cuprins din noi bare de protecţie, aripi, praguri laterale, un spoiler spate proeminent şi specific, un difuzor impunător în spate, dar şi un splitter de aer activ în partea frontală.
 • Are un nou sistem de evacuare a gazelor de eşapament din titan, marca Akrapovič, cu terminaţii integrate central în difuzorul din fibră de carbon.
 • Jante de 20 de inci cu prindere centrală, o premieră pentru un sedan! În spate se ascund nişte mecanisme de frânare carbo-ceramice.
 • Manipularea la viteze mari a fost îmbunătățită prin lărgirea ecartamentelor față/spate cu 50 mm și dezvoltarea unui nou set de arcuri, amortizoare și bucșe pentru sistemele de suspensie.
 • Pe versiunea GTAm, partea componentă aerodinamică din faţă a fost optimizată la un nivel extrem, prin adăugarea unui splitter frontal mai mare și a unui spoiler din fibră de carbon pe hayon, care asigură o forţă de apăsare perfect echilibrată la viteze mari.
 • Motorul V6 Bi-Turbo de 2.9 litri, confecţionat integrat din aluminiu, a beneficiat de un surplus de putere cu 30 de CP, până la 540 de cai, datorită calibrărilor făcute şi conectării la noul eşapament.
 • La interior, planşa de bord, panourile ușilor, compartimentul pentru mănuși, montanţii laterali și ornamentul central de pe scaune, toate sunt acoperite cu Alcantara. Materialul este utilizat și mai extins pe versiunea GTAm, unde bancheta din spate a fost scoasă, lăsând loc unui “bazin” complet tapițat, găzduind şi mulaje specifice proiectate pentru suportul unor căşti de protecţie şi a unui stingător de incendii.
 • Noile inserții din fibră de carbon mată conferă interiorului o eleganță tehnică și estetică distinctivă. În plus, pe versiunea GTAm interiorul este unic prin faptul că dispune de un set de bare de protecţie în locul banchetei şi lipsa de panouri interioare ale uşilor. Portierele faţă sunt deschise de la interior printr-o centură în loc de mâner.
 • Reducerea totală a greutății comparativ cu o Giulia Quadrifoglio se ridică la 100 kg, datorită adoptării unor materiale ușoare, cum ar fi fibra de carbon pentru arborele de transmisie, capota, acoperișul, bara de protecție față, arcurile roților din față, inserțiile de pe arcurile roţilor spate și carcasele scaunelor sportive specifice cu centuri de siguranță Sabelt în 6 puncte.
 • Aluminiu ușor este utilizat pentru motor, uși și sisteme de suspensie, alături de alte materiale compozite. De exemplu, Lexan – o rășină unică din policarbonat, care vine direct din lumea sporturilor cu motor – a fost utilizată în ramele geamurilor laterale și a lunetei, contribuind în continuare la reducerea greutății.
 • Rezultatul este o greutate stabilită în jurul valorii de 1.520 kg care, combinată cu creșterea puterii la 540 CP, aduce raportul greutate/putere la un nivel excelent de 2.82 kg/CP, ceea ce face ca Giulia GTA să fie capabilă să ofere performanțe extraordinare. Accelerația sa de la 0 la 100 km/h este fulgerătoare – datorită sistemului Launch Control poate face exerciţiul în doar 3.6 secunde (-0.3 s).
 • Giulia GTAm este o configurație cu doar două locuri pentru pasageri şi este omologată pentru a putea rula pe drumurile publice. Versiunea GTA vine cu aceeași putere şi cu patru locuri pentru pasageri, fără barele din habitaclu, spoilerul masiv și splitter-ul optimizat, în timp ce panourile uşilor, scaunele şi ferestrele sunt ca şi cele de pe o Giulia Quadrifoglio.

Alfa Romeo Giulia GTA și versiunea sa extremă, Giulia GTAm, vor fi construite într-o ediție limitată de doar 500 de unități în total, toate numerotate, certificate și gata să-și ocupe locul alături de înaintașul lor din 1965 ca o maşină de colecţie. După rezervările anticipate, care sunt acum deschise oficial și se vor închide imediat ce tirajul total va fi epuizat, procesul de vânzare va fi de unul la unul, cu un specialist de produse şi ambasador al mărcii care va interacţiona cu fiecare client în parte, de la comandă până la livrare.

Dar experiența de cumpărare nu se oprește în procesul de vânzare dedicat. Într-adevăr, noii proprietari vor primi, de asemenea, un set de pachete de experiență personalizate, care include o cască Bell într-o livrea specială GTA, un set complet de echipament sportiv de la Alpinestars (costum, mănuși și pantofi) și o husă personalizată Goodwool pentru protejarea caroseriei maşinii.

Pe lângă alte echipamente pentru pasionații adevărați, experiența clienților Alfa Romeo include și un curs de conducere specific, conceput de Alfa Romeo Driving Academy.

Preţul de start al maşinii nu a fost anunţat, dar potrivit informaţiilor preliminare acesta depăşeşte 115.000 euro.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise