(video) Premieră europeană: Noile Honda Civic Type R Sport Line şi Type R Limited Edition

Honda își extinde gama de modele Civic Type R cu adăugarea a două variante noi: Limited Edition şi Sport Line. Bazându-se pe capacitățile dinamice de performanță ale modelului maşinii pe baza căreia sunt făcute – Civic Type R în echipare GT – noile modele oferă fiecare un stil și o propunere de performanță diferită, lărgind și mai oferta hatchback-ului premiat.

În primul rând, să vedem cum s-a schimbat modelul european Civic Type R după facelift-ul anunţat recent în Japonia:

  • Toate modelele Type R, inclusiv modelul în echipare GT, au beneficiat de un număr de îmbunătăţiri stilistice;
  • Bara de protecție față este revizuită cu un design mai neted, în timp ce zona inferioară a proiectoarelor anti ceaţă prezintă un nou design simetric încorporând suprafețe netede și lame elegante.
  • Reproiectate au fost farurile full LED şi luminile de zi integrate arată direcţia stilistică mai curată de care vor profita toate modelele Civic.
  • O nouă grilă de admisie mai mare şi o priză de aer mai subţire deasupra grilei de radiator fac deschiderea prin care intră aerul să fie mai largă cu 13%. Împreună cu un nucleu actualizat al radiatorului, aceste îmbunătățiri asigură o scădere a temperaturii lichidului de răcire de până la 10 grade în situații de cerere ridicată de putere. Această deschidere mai largă a dus la micşorarea forţei de apăsare pe puntea din faţă, însă acest lucru a fost compensat prin barajul aerian de sub bara de protecţie frontală care a fost reproiectat, uşor adâncit şi modificat pentru a include noi secţiuni striate pe fiecare capăt pentru a devia aerul înapoi pe spoiler.
  • Suspensia pentru Civic Type R din gama anului 2020 a fost, de asemenea, actualizată pentru o manipulare mai sensibilă și mai accentuată. Programul de control al sistemului de amortizare adaptivă evaluează acum mai rapid condițiile rutiere, ceea ce duce la reacții îmbunătățite ale amortizoarelor, atât pentru o mai bună reacție la manipulare, cât și pentru o calitate mai bună a rulării. Bucșele spate pentru brațele inferioare B au fost rigidizate pentru o îmbunătățire cu 8% a suspensiei în timpul sarcinilor laterale, ceea ce duce la caracteristici mai bune în timpul virajelor. În față, bucșele actualizate și noile articulații cu bile cu fricțiuni inferioare duc la o direcție mai accentuată pentru un control mai bun.
  • A fost actualizat şi sistemul de frânare al maşinii cu discuri de frână flotante compuse din două piese și plăcuțe de frână noi, care îmbunătăţesc eficienţa termică şi reduc uzura componentelor. Noile frâne de pe puntea din faţă contribuie la reducerea greutăţii nesuspendate totale cu circa 2.5 kg. Însăşi frâna a fost făcută să reacţioneze mai precis, distanţa până la acţionarea propriu-zisă a mecanismelor prin apăsarea pedalei fiind redusă cu 15 mm.
  • În habitaclu, Honda a îmbunătățit feedback-ul în utilizarea sistemului multimedia şi a celui de control a climatizării prin adăugarea de butoane fizice şi unele comenzi rotative.
  • Noul este volanul acoperit cu Alcantara pentru o bună aderenţă, dar şi bila levierului cutiei de viteze care include acum o contragreutate de 90 de kg pentru a spori senzaţia de schimb a treptelor şi precizia acestui proces.
  • De asemenea, nou pentru modelul actualizat este adăugarea sistemului Active Sound Control (ASC), care oferă setări individuale pentru modurile de conducere Sport R, +R și Comfort. Funcționează prin difuzoarele sistemului audio pentru a îmbunătăți sunetul motorului în timpul conducerii agresive în modurile Sport și +R și îl perfecționează în modul Comfort în timpul acceleraţiilor.
  • Noul Honda Civic Type R GT va fi disponibil pe piaţă din această primăvară. Preţul de start în Germania îi este de 41.990 de euro!

Noul pentru Honda Civic Type R este un nou datalogger de performanță. Cunoscut sub numele de Honda LogR, noul sistem combină calculatorul de bord şi senzorii cu o aplicație pentru smartphone pentru a ajuta șoferii să monitorizeze și să înregistreze o varietate de parametri de performanță. De asemenea, ajută la îmbunătățirea abilităților lor de conducere atât pe traseu, cât și în afara traseului, prin utilizarea unui algoritm de “netezime” de conducere. Având acces la calculatorul de bord, Honda LogR poate oferi mai multe detalii decât aplicațiile terţe de înregistrare a performanțelor.

Honda LogR are trei funcții principale: un Performance Monitor, un Log Mode și un Auto Score Mode. Monitorul de performanță oferă șoferului informații despre vehicul pe ecranul Display Audio în timp ce aplicația funcționează (poziția treptei în cutia de viteză, temperaturile lichidului de răcire și uleiului de motor, presiunile atmosferice și ale uleiului, dar şi temperatura aerului de admisie). Șoferii pot alege, de asemenea, între o vedere “G-Meter” care indică accelerarea, frânarea și virajul pe un grafic sau o vizualizare “3D” care oferă o vizionare de la înălţimea unui zbor de pasăre asupra virajelor, acceleraţiilor şi frânărilor efectuate. În plus, ecranul Display Audio afișează modul de conducere curent (Comfort, Sport sau +R).

Log Mode înregistrează timpii de tură pe pistă, permițând șoferilor să își îmbunătățească abilitățile de conducere acolo pentru a obţine cele mai bune rezultate. Programul utilizează GPS-ul pentru a monitoriza și cartografia locația vehiculului, dar și senzorii interni ai mașinii pentru a colecta date despre accelerație, frânare, forţele G în viraje și alți parametri. Aplicația încurajează o conducere lină, controlată, prin utilizarea unei urme codate în culori din fiecare tură. Obiectivul este de a încuraja acţionarea fluidă a ambreiajului, levierului cutiei de viteze, direcţiei, frânelor şi acceleratorului pentru a menține mașina echilibrată și, astfel, a îmbunătăți abilitățile generale de conducere, nu doar abilitățile necesare pentru o anumită pistă. Utilizatorii își pot salva timpii în tur pentru a-și compara rezultatele în timp.

Iar funcția Auto Score funcționează de fiecare dată când este folosită aplicația Honda LogR, monitorizând comportamentul șoferului în timp, urmărind acţiunile sale în materie de accelerare, decelerare, rotire a volanului și conducere liniară, generând un scor pentru fiecare; generează, de asemenea, un scor combinat al celor patru parametri. Scorul este generat de aceeași linie de bază care este încorporată în aplicație și utilizată în funcția Log Mode. Cu toate acestea, Auto Score încurajează netezimea input-urilor pentru a ajuta la îmbunătățirea rutinei zilnice, mai degrabă decât în ​​căutarea timpilor mai rapizi. Similar Log Mode, Auto Score păstrează și o înregistrare istorică care se leagă de funcția GPS pentru a arăta îmbunătățirile de conducere în timp.

În timpul conducerii, toată interacțiunea cu Honda LogR se face prin ecranul Display Audio. Log Mode şi Auto Score oferă ambele analize mai aprofundate prin intermediul smartphone-urilor, inclusiv date din conducerile anterioare, trasări de performanță și replay-uri folosind hărți Google, dar și informații detaliate despre vehicul.

Ce reprezintă ediţia specială Limited?

  • Dezvoltată cu performanță pe circuit ca obiectiv principal, noua ediție Civic Type R Limited a fost proiectată și concepută pentru a fi cel mai dinamic hatchback cu tracţiune faţă, cea mai extremă versiune a iconicului model.
  • Doar 100 de exemplare vor fi disponibile pentru Europa, care spre deosebire de un Civic Type R standard, vor avea:
    • jante din aliaj forjat BBS de 20 de inci;
    • anvelope Michelin Cup 2;
    • amortizoare modificate şi direcţie recalibrată;
    • culoare nouă exclusivă Sunlight Yellow cu embleme cromate fumurii pe hayon;
    • acoperiş, carcase oglinzi retrovizoare şi priză de admisie în capotă, toate în culoare neagră lucioasă;
    • scaune sport profilate şi volan acoperit cu Alcantara, ambele cu inserţii roşii, alături de un levier al cutiei de viteze sub forma unei lacrimi;
    • plăcuţă cu numărul de ordine a maşinii;
    • sistem multimedia, sistem de climatizare şi materiale folosite pentru izolare fonică, toate eliminate pentru a reduce greutatea totală a maşinii cu 47 de kg comparativ cu un Civic Type R în echipare GT, însă bancheta din spate totuşi a fost păstrată;
    • complex Honda SENSING cu sistemele standard – Collision Mitigation Braking System with Forward Collision Warning, Road Depature Mitigation with Lane Departure Warning, Lane Keeping Assist şi Adaptive Cruise Control;
    • acelaşi motor de pe Type R – un benzinar VTEC Turbo de 2.0 litri care produce 320 de CP la 6.500 rpm şi 400 Nm de cuplu între 2.500-4.500 rpm pentru a putea face 0-100 km/h în 5.7 secunde. Cutia de viteze este una mecanică în şase trepte, în timp ce tracţiunea este pe puntea din faţă doar;
    • vânzările vor demara din vara anului 2020, iar preţul de start urmează a fi anunţat.

Prin ce se remarcă modelul în echipare Civic Type R Sport Line?

  • păstrează pedigreul sportiv și dinamica de conducere remarcabilă a lui Civic Type R, dar cu un stil aerodinamic mai discret și o plimbare mai rafinată;
  • un spoiler spate mai discret decât cel masiv de pe Type R;
  • accente în culoare gri pe elementele de pe marginea caroseriei, în loc de unele roşii;
  • pentru Civic Type R GT şi Type R Sport Line este disponibilă noua culoare Racing Blue;
  • jante fumurii exclusive din aliaj, de 19 inci, în anvelope Michelin Pilot Sports 4S cu un perete lateral mai moale care îmbunătățește confortul la rulare;
  • materiale suplimentare de izolare vibro-fonică în portbagaj şi pe hayon;
  • scaune sport profilate cu tapiţerie neagră şi cusături contrastante roşii, alături de noul levier al cutiei de viteze şi noul volan îmbrăcat în Alcantara;
  • complex Honda SENSING şi sistemul multimedia cu ecran de 7 inci, cu suport DAB radio, Apple CarPlay şi Android Auto;
  • motorul rămâne acelaşi VTEC Turbo de 2.0 litri;
  • noul Civic Type R Sport Line va fi disponibil pe piaţă din această primăvară, având un preţ de start în Germania de 41.490 de euro.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise