(video) Premieră în China: Noul Xiaomi SU7 – primul electromobil al gigantului tech

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Xiaomi, renumitul gigant tech din China, intră în businessul auto oficial, acum cu un produs fizic existent! SU7 este primul automobil electric al companiei. A fost făcut în 1.003 zile de la anunțul lansării în industrie și este rezultatul unor investiții echivalente cu peste 1.26 miliarde de euro. Compania crede că va fi un succes în anul 2024, atunci când vor începe vânzările deocamdată acasă.

Pentru a înțelege totul despre model într-un mod intuitiv, te invităm să urmărești prezentarea care a fost ținută de la ora 8:00 până la ora 11:00, ora Moldovei.

Mașinile singure au ieșit pe scenă!

Caracteristici cheie:

  • Este produsul noi mărcii Xiaomi Automobile Co Ltd (Xiaomi Auto) care planifică să fie în top 5 lideri mondiali în următorii 15-20 de ani! „SU” vine de la Speed ​​​​Ultra, iar „7” este poziționarea în serie.
  • Fără secrete s-a spus că Porsche Taycan Turbo a fost ales de conducerea Xiaomi ca reper pentru dinamică, iar Tesla Model S ca reper pentru nivelul de dezvoltare a tehnologiei.
  • Este un sedan destul de măricel. Măsoară 4.997 x 1.963 x 1.440 x 3.000 mm în lungime, lățime, înălțime și ampatament. La acest capitol al dimensiunilor este apropiat de cel mai nou BMW Seria 5 și Tesla Model S.
  • Designul a fost realizat cu ajutorul mai multor experți internaționali (printre care Chris Bangle), inclusiv oameni care au lucrat la formele lui BMW iX și a proiectului Mercedes-Benz EQXX. S-a menționat că șefului companiei nu i-a plăcut designul exterior propus în etapele inițiale, astfel încât s-a început de trei ori de la zero în această privință!
  • Are o caroserie cu linii aerodinamice și cu opt prize de aer active, alături de un eleron activ în spate. Mai mult, are un coeficient aerodinamic record printre automobilele de producție – 0.195 Cd! Pentru comparație, până acum lider era Mercedes-Benz EQS cu 0.202 Cd, iar VW XL1 avea 0.199 Cd.
  • Farurile sunt Matrix LED adaptive (cu reglare inteligentă a luminii), iar stopurile full LED (formate din 360 de LED-uri ultra-roșii). Blocurile optice au semnături luminoase și animații. În spatele barei de protecție frontale există un ”aspirator” foarte performant care contribuie atât la eficiența pompei de căldură, cât și a răcirii bateriei.
  • Volumul portbagajului este de 517 litri, iar nișa de sub capotă oferă alți 105 litri. Trei culori sunt anunțate deocamdată pentru caroserie. Jantele sunt de 20 inchi.
  • Are un smart cockpit cu o planșă de bord care include un panou de instrumente suspendat și deflectoare de aer integrate, ascunse, pentru economie generală de spațiu. Scaunele frontale pot avea încălzire și ventilare. Tapițeria poate fi cu piele Nappa integrală (trei culori). Volanul de 363 mm în diametru este îmbrăcat într-o microfibră.
    • Mai există un sistem audio decent, un acoperiș panoramic și iluminare ambientală conturată.
  • La dispoziție pot fi puse până la cinci monitoare în întreaga cabină, luând în calcul și un head-up display (13.000 niți luminozitate) cu realitate augmentată și o suprafață de proiecție de 56 inchi. Panoul de instrumente din spatele volanului este compact și se poate roti (7.1 inchi). Monitorul central măsoară 16.1 inchi, are un format 16:10 și o rezoluție 3K. Alte două tablete, de exemplu Mi Pad, pot fi prinse magnetic de spătarele scaunelor frontale.
    • Curios este că monitorul central are magneți pe margini, iar de latura inferioară, de exemplu, pot fi prinse diverse accesorii, inclusiv un panou de comenzi rapide fizice.
    • Sistemul multimedia este realizat pe baza noului Xiaomi HyperOS. Producătorul va deschide accesul oricăror dezvoltatori care vor dori să realizeze aplicații utile pentru mașină! Însă caracteristica cea mai interesantă este că, utilizând un smartphone Xiaomi, orice aplicație mobilă poate fi reprodusă, mai exact trimisă printr-un swipe sau deschisă printr-o notificare pe ecranul central (același YouTube sau Google Maps)!
    • Sistemul de operare este alimentat de un cip Qualcomm Snapdragon 8295.
    • Încă o mențiune importantă a fost că, chiar și cu produse Apple, utilizatorii se vor bucura de o experiență unică în mașină.
    • Sistemul multimedia este capabil de actualizări în trei minute, iar pentru sistemele de control ale mașinii se instalează în maximum 30 de minute.
  • Xiaomi SU7 va putea fi echipat cu un sistem de conducere autonomă – Xiaomi Pilot. Demonstrații despre cât de bine funcționează fără intervenția șoferului în trafic urban și cum poate parca singur au fost arătate în prezentare.
    • Sistemul face uz de două cipuri NVIDIA DRIVE Orin cu o putere de calcul de 508 TOPS, alături de o mulțime de senzori în jurul mașinii (3 radare milimetrice, 11 camere HD și 12 senzori cu ultrasunet), inclusiv un LiDAR care vede până la 500 de metri în față.
      • Precizia minimă de recunoaștere a obstacolelor în procesul de parcare automată este de 0.05 metri.
      • În scenarii de condus urban mașina poate recunoaște traficul la 160 de metri în jurul său.
      • În linii generale, compania intenționează să dezvolte software specializat pentru vehicule electrice controlate autonom pe cont propriu, folosind sisteme de inteligență artificială pentru antrenament. Spre deosebire de Tesla, care se concentrează pe percepția imaginilor de la camere, Xiaomi nu refuză să folosească toate tipurile de senzori disponibili acum pe piață, ca să nu mai vorbim de datele furnizate de sisteme de poziționare prin satelit.
        • Anul viitor, compania se așteaptă să devină lider în nivelul de dezvoltare a sistemelor de pilot automat proprietare. Funcția corespunzătoare va fi disponibilă până la sfârșitul anului viitor în 100 de orașe din China, cu hărți HD.
  • Xiaomi a făcut practic totul in-house la această mașină, pentru a reduce din dependență și a menține stabil prețul, după metoda Tesla. Șasiul smart botezat Modena a fost însă realizat cu suportul mai multor producători renumiți de componente.
    • Suspensia este cu braț dublu pe puntea din față și independentă cu cinci brațe pe puntea din spate. În funcție de versiunea mașinii, poate fi dotată cu amortizoare CDC și arcuri pneumatice. Algoritmul de control a fost dezvoltat de Xiaomi.
    • Frânele combină componente de la Brembo și Bosch, fiind numite de înaltă performanță.
    • Bateriile mașinii vor utiliza celule de la BYD și CATL, însă Xiaomi a dezvoltat tehnologia pentru ambalajul lor cu integrare în structura de putere a caroseriei, precum fac liderii din industrie. Datorită unei astfel de optimizări, a fost posibilă reducerea nevoii de cablare cu 91%, reducerea volumului ocupat de baterie cu 3% și, de asemenea, reducerea grosimii dedesubtului mașinii, datorită unei grosimi de 120 mm a pachetului de baterii. Xiaomi va asambla bateriile cu forțele proprii.
      • Pachetele de baterii de 400/800 V utilizează tehnologia CTB (Cell to Body) și sunt conectate la cloud pentru a putea anticipa din timp eventuale probleme.
      • Din start vor fi valabile două, de 73.6 kWh cu celule BYD și 101 kWh cu celule CATL Qilin. Ultima suportă încărcare rapidă (510 km în 15 minute, 390 km în 10 minute sau 220 km după cinci minute de stat în priză).
        • În perspectivă este planificată introducerea altor două baterii de 132 și 150 kWh, care vor putea asigura autonomii de peste 1.000, respectiv 1.200 de km (CLTC).
    • Sistemul electric de la bord funcționează cu o tensiune maximă de 871 V.
    • În procesul de dezvoltare s-au făcut in-house mai multe tipuri de motoare, astfel că motorizările prezentate sunt abia începutul:
      • Motorul HyperEngine V6/V6s se poate roti cu 21.000 rpm. Chiar și acest agregat de bază le depășește la capitolul rpm pe toate cele actuale.
      • Motorul HyperEngine V8s se poate roti cu 27.200 rpm. Va fi lansat în 2025. Poate genera până la 578 CP/635 Nm (având un randament până la 98.11%). Face uz de un nou dezvoltat oțel siliconic, o structură diferită a rotorului și un sistem diferit de disipare a căldurii. Acest oțel siliconic are aproape aceeași rezistență ca lamele motoarelor de avion. Xiaomi a solicitat înregistrarea a 155 de brevete pentru el, 60 fiind deja autorizate.
      • Motor HyperEngine aflat în dezvoltare, cu rotor îmbrăcat în carbon, care se poate roti cu 35.000 rpm!
    • Iar subcadrele mașinii (inițial cel posterior) vor fi produse prin tehnologia Xiaomi HyperCasting, cu alte cuvinte turnare sub presiune. În acest sens compania și-a pregătit nu doar utilajele necesare care pot presa cu până la 9.100 de tone (evitând conexiunea a 72 de piese individuale și realizarea a peste 800 de suduri), ci a dezvoltat și un aliaj special numit Xiaomi Titan.
      • Structura monolitică nu numai că reduce timpul de fabricare a panourilor de caroserie și costul cu 40%, dar reduce și greutatea totală a mașinii cu 17%, iar a nivelului de zgomot cu 2 dB. Durabilitatea sa estimată depășește 2 milioane de km.
  • Motorizările care vor fi valabile din start:
    • SU7 cu tracțiune spate (cântărește 1.980 kg) are un singur electromotor de tip V6 cu 299 CP/400 Nm (alimentat de un sistem electric simplificat de 400 V, în timp ce energia provine din bateria LFP de 73.6 kWh). Acesta îl ajută să facă 0-100 km/h în 5.28 secunde și să atingă maximum 210 km/h. Autonomia maximă în ciclul CLTC – 668 km.
    • SU7 Max cu AWD ((cântărește 2.205 kg) va fi deocamdată modelul de top, dotat cu două electromotoare (V6+V6s cu 374 CP/500 Nm), care generează în total 673 CP și 838 Nm. Poate realiza cu Launch Control 0-100 km/h în 2.78 secunde și rula cu maximum 265 km/h. Autonomia maximă în ciclul CLTC, asigurată de bateria NMC de 101 kWh – 800 km.
  • Ce ține de siguranța generală pasivă/activă și a bateriei, totul este la nivel înalt, toți asistenții electronici de ultimă oră fiind la bord. Producătorul a menționat că modelul e pregătit să ia cinci stele chiar și la Euro NCAP. Structura caroseriei combină aluminiu și oțel de înaltă rezistență. Rezistența maximă declarată – 2.000 MPa. Iar rigidatatea la torsiune e una record în industrie – 51.000 Nm/grad!
  • Și asta a fost doar o descriere pe scurt a mașinii. Poți afla mai multe lucruri interesante accesând xiaomiev.com (website în chineză, dar poate fi citit prin Google Translate)

Prezentarea care a fost ținută astăzi nu a scos în evidență prețul mașinii. Acest lucru se va face la începutul lui 2024 în cadrul unui eveniment separat de lansare. Startul producției va fi dat până la mijlocul anului viitor. Neoficial și estimativ se crede că va costa cel puțin 40-50 de mii de euro.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise