(video) Premieră: În Japonia a fost dezvăluită noua Toyota Harrier

Toyota Motor Corporation (Toyota) a anunțat că intenționează să lanseze noul său model Harrier în jurul lunii iunie din acest an. A patra sa generaţie, care este un “frate” cu noul RAV4, va oferi o nouă prezență care depășește categoria tradițională de SUV-uri.

https://www.youtube.com/watch?v=_fmmK4GNAHY

Încă de la debutul său, în 1997, Harrier a continuat să conducă prin pionierat unui nou gen de “Urban SUV”, care nu este restricționat de clasificarea tradițională.

Din prima clipă când este văzut, condus sau scos în afara asfaltului, noul Harrier rezonează cu accent pe calitatea senzorială. În loc să se bazeze pe utilitate și performanțe numerice, obiectivul Toyota a fost să creeze o prezență unică care să umple inimile cu eleganța. Drept urmare, a creat un vehicul care depășește categoria SUV pentru a oferi o nouă valoare ca “partener care îmbogățește viața”.

Într-o distincție clară de alte SUV-uri, Harrier reunește simplitatea, eleganța și robusteţea într-o formă coupe fluentă. Spațiul său interior de înaltă calitate oferă un sentiment de securitate încă din primul moment de păşire în cabină. Pe măsură ce vehiculul pleacă din loc, un sentiment de confort este generat prin performanțe de conducere sensibile, în timp ce cabina liniștită duce în mod natural la conversații plăcute cu prietenii. Petrecerea timpului cu noul Harrier va fi o experiență preţioasă, afirmă Toyota.

A patra generaţie Toyota Harrier este construită pe baza platformei TNGA în versiune GA-K, exact ca şi cea folosită de noul RAV4. Dacă acesta din urmă măsoară 4.600 x 1.855 x 1.650 x 2.690 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament, atunci noul Harrier are 4.740 x 1.855 x 1.660 x 2.690 mm. Garda la sol îi măsoară 195 mm, iar raza de întoarcere minimă constituie 5.7 m. Greutatea maximă nu depăşeşte 1.770 kg.

Platforma TNGA i-a adus o suspensie de tip MacPherson pe puntea din faţă şi una cu două braţe pe spate, combinată cu sistem electronic ACA (Active Cornering Assist). Mecanismele de frânare conţin discuri pe toate roţile şi sunt ventilate. Standard se oferă jante de 19 inci în anvelope care măsoară 225/55R19.

Sub capotă, modelul va exista fie cu o motorizare hibridă, fie cu una pe benzină. Prima are la bază un motor A25A-FXS cu patru cilindri în linie şi volum de 2.5 litri (178 CP/221 Nm). De asemenea, este asistat pe puntea din faţă de un mic motor electric cu 120 CP/202 Nm, iar pe modelul cu tracţiune integrală mai este instalat un motor electric pe puntea din spate cu 54 CP/121 Nm.

Întregul sistem produce 218 CP (pe modelul cu tracţiune faţă) şi 222 Nm de cuplu (pe modelul cu E-Four). Transmisia este un e-CVT. Tracţiunea în combinaţie cu această motorizare poate fi, după cum am spus, pe puntea din faţă sau integrală prin intermediul sistemului E-Four cu un subsistem AWD Integrated Management (AIM armonizează cuplul, 4WD, frânele, direcția și optimizează gestionarea fiecăruia în funcție de modul de rulare selectat prin Drive Mode Select).

Al doilea motor este un benzinar M20A-FKS cu patru cilindri în linie şi sistem de injecţie directă, cu volum de 2.0 litri şi cuplat la o transmisie Direct Shift-CVT. Tracţiunea din nou poate fi pe puntea din faţă sau integrală printr-un sistem Dynamic Torque Control 4WD cu subsistem AIM. Unitatea generează 171 CP şi 207 Nm.

Designul maşinii îl puteţi admira singuri în imaginile ataşate, acesta fiind de-a dreptul izbitor, în stilul celor mai noi modele din gamă. Farurile full LED conţin semnătura luminoasă sub forma literei L, în timp ce stopurile sunt conectate între ele printr-o bandă luminoasă.

Arhitectura interioară este în mare parte cunoscută, însă aici şi deflectoarele de aer, şi forma bordului, dar şi a consolei centrale, toate sunt individuale. Interiorul folosește piele sintetică şi bentwood (o tehnică de prelucrare a lemnului pentru formarea sa într-o formă curbată dorită, fie prin umezirea sau aburirea lemnului pentru a-i crește plasticitatea, și apoi plasându-l într-un mucegai pentru a se usca).

Toyota mai menţionează despre instalarea unui acoperiș panoramic pentru prima dată pe un model de-al său, sticla fiind electrochromatică! Prin această tehnologie se poate regla intensitatea luminoasă în cabină sau în genere sticla se poate face opacă prin apăsarea unui buton. De asemenea, vehiculul se angajează să abordeze vibrațiile și zgomotul prin amplasarea eficientă a materialelor de absorbție a sunetului și de control al vibrațiilor și utilizarea unor geamuri izolate fonic.

Evident şi noul Harrier vine dotat cu un complex Toyota Safety Sense, care include sisteme pre-coliziune ce detectează pietonii şi bicicliştii pe timp de zi şi noapte, dar şi un Intelligent Clearance Sonar with Parking Support Brakes (Stationary Objects) pentru a reduce coliziunile în spaţii înguste de parcare de exemplu, printre altele. Sistemul multimedia T-Connect SD cu navigaţie, operabil pe un ecran wide tactil de 12.3 inci suportă SmartDeviceLink şi alte soluţii de conectivitate la smartphone-uri. Există şi un sistem audio JBL cu nouă difuzoare.

Pentru prima dată pe o Toyota, modelul mai vine echipat cu o oglindă retrovizoare interioară digitală Digital Inner Mirror, care permite nu doar vizualizarea situaţiei din spatele maşinii, ci şi folosirea în calitate de cameră de bord cu posibilitatea de a înregistra conţinut video atât de pe camera din spate, cât şi de pe cea din faţă!

Interesant mai este că modelul hibrid dispune de o priză de 100 volți (curent alternativ) sau o priză de alimentare de 1.500 W ca accesoriu. Acest lucru nu numai că permite utilizarea dispozitivelor electrice folosind aceleași prize găsite în casă, dar permite, de asemenea, ca vehiculul să fie utilizat ca un generator de energie în timpul penelor de curent și în alte cazuri de urgență!

Un preţ de start al noii generaţii Toyota Harrier nu a fost anunţat deocamdată. În galeria foto ataşată mai puteţi vedea cum au arătat modelele produse în anii 1997-2003, 2003-2013, 2013-2020.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Află mai multe detalii despre model:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/10/Toyota-to-Unveil-New-Model-Harrier-in-Japan.pdf”]

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise