(video) Premieră în SUA: Noua, a treia generaţie Nissan Rogue
Premieră în SUA, după ce primele-i imagini au fost scăpate în reţeaua globală în urmă cu două luni. A debutat noua, a treia generaţie a modelului Nissan Rogue, care de fapt nu este altceva decât varianta americană a bine cunoscutului Nissan X-Trail.
SUV-ul în specificaţie europeană urmează să-şi facă debutul mai târziu în 2020 sau deja în 2021.
Când Nissan a început să proiecteze noul Rogue, cel mai bine vândut model din cel mai mare segment din industrie, compania s-a concentrat pe furnizarea de funcționalități, flexibilitate, tehnologie și siguranță menite să facă viața mai ușoară.
Noul Rogue este numit primul automobil dintr-o serie de cinci noi sau actualizate care vor intra în producţie din 2021, urmând modelele Altima, Versa, Sentra și TITAN, care au fost relativ recent actualizate.
Ce este nou în design exterior şi interior:
- Noul Rogue adoptă elemente stilistice tipice celor mai noi modele, cum ar fi: acoperișul plutitor, o grilă evoluată V-motion și adaugă noi caracteristici interesante precum forma unică a farurilor și aspectele superioare ale corpului în formă de U.
- Noile faruri multi-level LED cu o suprafață de iluminare extinsă sunt standard în combinaţie cu toate nivelurile de echipare și pun accent pe designul puternic al grilei de radiator. Proiectoarele LED anti ceaţă sunt standard pentru maşinile în echipări SL și Platinum.
- Corpul însuși îi este cu 38.1 mm mai scurt și cu 5.08 mm mai scund decât vechea generaţie. Caracteristicile aerodinamice cheie includ deflectoarele de pneuri “3D” în fațada frontală inferioară, un obturator de grilă activ pentru a controla fluxul de aer în compartimentul motorului, o modelare specială a montanţilor A, panouri ce acoperă dedesubtul maşinii pentru a gestiona fluxul de aer și o “perdea de aer” unică care direcționează precis fluxul de aer din față către părțile laterale.
- Noul Rogue va fi oferit într-o gamă largă de combinații de culori, incluzând – pentru prima dată – cinci combinații dublu-ton. Dimensiunea jantelor variază între 17-19 inci.
- Sunt disponibile scaune frontale și spate încălzite, oglinzi exterioare încălzite și volan încălzit, în timp ce scaunul şoferului are funcţie de memorie pentru doi utilizatori. Monitorul Intelligent Around View disponibil și sistemul standard Rear Cross Traffic Alert + Rear Automatic Braking fac vizibilitatea în jurul maşinii mai bună.
- Scaunele făcute în baza tehnologiei Nissan Zero Gravity oferă suport confortabil, indiferent dacă destinația este aproape sau departe. Scaunele din piele sunt standard pe Rogue SL, în timp ce unele tapiţate cu piele matlasată semi-anilină vin standard cu echiparea Platinum. Trei opţiuni noi de culoare sunt oferite: Charcoal, Gray şi Tan.
- În spate, ideal pentru aventurile de weekend, o banchetă cu locuri rabatabile dintr-o atingere şi cu o funcție de pliere de la distanță, oferă capacitate de încărcare versatilă. În combinație cu portbagajul reconfigurat, căptușeala și covorașele ușor de spălat, și dispozitivele disponibile, reproiectate Divide-n-Hide și Motion Activate Liftgate, Rogue este conceput pentru a ajuta familiile să își asume toate aventurile.
- Nou este levierul electronic al cutiei de viteze care nu mai are nevoie de o conexiune mecanică şi a permis eliberarea de spațiu suplimentar de stocare sub noua consolă centrală “plutitoare”.
- Lista lungă de tehnologii suplimentară include: Push Button Start, Rear Door Alert şi Easy Fill Tire Alert. NissanConnect suportă standard Apple CarPlay, Android Auto şi mai include Bluetooth Hands-free Phone System, Hands-free Text Messaging Assistant, Streaming Audio via Bluetooth, Siri Eyes Free, Google Assistant şi SiriusXM Radio (este necesar un abonament care se vinde separat).
- Sistemul de navigaţie Nissan Door-to-Door este standard pe Rogue Platinum și opțional disponibil pe Rogue SL, în timp ce NissanConnect Services pe bază de SiriusXM este standard pentru maşinile în echipare SV și superioare.
Cu ce vine nou la capitolul tehnologii şi dotări utile:
- Un nou încărcător wireless permite încărcarea telefoanelor cu o serie de aplicații de putere (maxim 15 W) în timpul conducerii.
- Consolă cu porturi USB Type-C şi Type-A.
- Cockpit digital: în premieră unul dintre cele mai mari head-up display-uri din segment (10.8 inci), care se poate combina cu un panou de bord virtual opţional de 12.3 inci (în echipare standard este un monitor de 7 inci ce stă între două ceasuri analogice, deşi ambele ecrane pot fi configurabile) şi un ecran tactil central de 9.0 inci pe care rulează sistemul multimedia ce suportă Google Maps şi Waze.
- Modelul Rogue a fost unul dintre primele vehicule care a oferit ProPILOT Assist, o tehnologie hands-on de asistență pentru șoferi care reduce dificultățile de conducere pe autostrăzi. ProPILOT Assist combină asistența la direcție și un Intelligent Cruise Control pentru a ajuta la controlul accelerației, frânării și direcției atât în trafic îngreunat, cât și pe autostrăzi libere.
- Pentru 2020, ProPILOT Assist a fost îmbunătățit folosind o nouă generaţie de cameră şi radar pentru a oferi o frânare mai ușoară, o mai bună senzație de asistență la direcție și o performanță de detectare îmbunătățită atunci când alte vehicule apar în bandă.
- În plus, ProPILOT Assist cu Navi-link este standard pe Rogue Platinum și este disponibil pe Rogue SL aducând mai multe funcții noi. Prin conectarea asistenței ProPILOT cu sistemul de navigație Door-to-Door de la Nissan, datele hărții de navigare pot oferi acum capacitatea de a reduce proactiv viteza în apropiere de curbele/intersecţiile viitoare, de asemenea, ajutând șoferul să încetinească la ieșirile de pe autostradă.
- Accesul în vehicul cu Nissan Intelligent Key a fost extins atât la ușile din spate, cât și la cele din față. Acum, un șofer sau un pasager poate debloca oricare uşă cu o simplă apăsare a butonului de pe mânerul acesteia (sau le poate debloca pe toate apăsând de două ori).
- Portierele posterioare au primit un unghi extrem de larg de deschidere, de aproape 90 de grade.
- Noua consolă centrală cu deschidere “fluture” permite accesul ușor către al doilea rând, la necesitate. Și cu funcţia Remote Engine Start cu Intelligent Climate Control, părinții pot încălzi sau răci interiorul înainte de a plasa un copil mic într-un vehicul rece sau cald.
- Funcțiile de confort ale scaunelor din spate includ tehnologia de suport a coloanei vertebrale Zero Gravity, dezvoltată de NASA, dar şi funcţia de încălzire. Și, pentru prima dată, Rogue este echipat cu Tri-Zone Climate Control în exclusivitate pentru segment, ceea ce înseamnă că ocupanții scaunelor din spate își pot controla temperatura separat pasagerii din faţă. De asemenea, ambele uși din spate dispun de nişte parasolare pull-up exclusive.
- Noul Rogue are cele mai multe oferite standard tehnologii de siguranță din clasa și este cel mai recent model Nissan care oferă standard complexul Nissan Safety Shield 360 în întreaga linie de modele. Complexul este compus din sistemele: Automatic Emergency Braking cu Pedestrian Detection, Blind Spot Warning, Rear Cross Traffic Alert, Lane Departure Warning, High Beam Assist şi Rear Automatic Braking. Adiţional şi la fel standard se propune Intelligent Driver Alertness şi Rear Door Alert. Opţionale sunt sistemele Blind Spot Intervention şi Traffic Sign Recognition, în timp ce Intelligent Cruise Control este parte a ProPILOT Assist. Fiecare Nissan Rogue va mai veni dotat din uzină cu tocmai 10 airbag-uri!
- Apropo, locurile pe bancheta din spate dispun de trei seturi de elemente de fixare ISOFIX.
Ce are nou sub caroserie şi sub capotă:
- Dimensiunile îi sunt de: 4.648 x 1.839 x 1.699 x 2.705 mm, ampatamentul şi lăţimea rămând aceeaşi. Volumul portbagajului nu s-a schimbat: 1.113 litri de la podea până la tavan în conformitate cu standardul american SAE, însă cu bancheta rabatată volumul a crescut de la 1.928 la 2.098 litri.
- Noul Rogue stă pe o nouă platformă CMF-C/D, care a primit deasupra un corp cu rezistenţă mai rigidă, o suspensie spate multi-link cu o construcţie modificată şi o nouă servodirecţie asistată electric.
- În America, Nissan Rogue va fi oferit cu un singur benzinar natural aspirat de 2.5 litri şi cu patru cilindri, cu sistem de injecţie directă, care produce 184 CP și 245 Nm. Variatorul Xtronic a rămas cel vechi, dar versiunea cu tracțiune integrală are un nou ambreiaj electro-hidraulic care conectează roțile din spate şi care face procesul mai rapid decât anterior.
- Maşinile cu tracțiune față au trei moduri de conducere (Standard, Eco, Sport), iar versiunile cu tracțiune integrală alte două: Off-road și Snow.
Pe piața americană, noul Nissan Rogue de producţie locală se va vinde din această toamnă.
Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.
Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!
GALERIE VIDEO:
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise