(video) Premieră în SUA: Noul flagship Mazda CX-90

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Mazda a ales ultima zi de ianuarie pentru a introduce al doilea model din noua familie premium Large Product Group, construit pe o nouă platformă şi cu poziționare longitudinală a motorului. Se numeşte Mazda CX-90 şi va înlocui CX-9, fiind vizibil mai mare decât acesta şi devenind noul model de top. Şi este o maşină dedicată doar pentru America de Nord.

Caracteristici cheie:

  • De la capătul posterior şi până la mijloc, noul CX-90 aproape că imită europeanul CX-60 în forme şi caracteristici. Doar barele de protecție sunt realizate diferit, alături de aripi mai umflate şi decor cromat din abundență. Partea din spate a caroseriei este complet originală: ampatamentul a fost întins, s-a mărit consola posterioară şi zona geamurilor laterale. Jantele puse la dispoziție măsoară maximum 21 de inchi.
  • De asemenea, este introdusă împreună cu CX-90 cea mai recentă culoare Takuminuri de la Mazda – Artisan Red. Această opțiune de vopsea disponibilă a fost dezvoltată special pentru a se potrivi modelului CX-90 și oferă o culoare sofisticată, dar profund saturată.
  • Interiorul a fost creat după aceeași logică: partea frontală a modelelor CX-90 și CX-60 este aceeași. Panoul de bord este complet digital, monitorul central poate fi de 10.25 sau 12.3 inchi, opţional fiind un head-up display. Printre alte opțiuni se numără un sistem de camere la 360 de grade, un sistem audio Bose cu 12 difuzoare, un acoperiș panoramic și multe altele.
  • Partea posterioară a cabinei este originală. Al doilea rând va putea fi comandat sub forma unei banchete cu trei locuri, fie într-un format cu două scaune individuale şi o cotieră masivă între ele.
    • Un al treilea rând de scaune vine standard şi este oferit la fel în două versiuni – pentru doi sau trei pasageri. Respectiv, maximum la bord noul CX-90 poate lua opt oameni, ceea ce este o raritate într-o astfel de clasă.
    • Cei de pe al treilea rând au acces la porturi USB, deflectoare de aer şi iluminare.
  • Ca și în cazul noului CX-60, se promite o calitate foarte înaltă a materialelor de finisare. Versiunea de top folosește piele Nappa, furnir de lemn natural și cusături neobișnuite realizate folosind tehnica japoneză Kumihimo.
  • Ce ţine de trenul de rulare, vor exista pentru clienţii de peste ocean două opţiuni:
    • Benzinar turbo e-Skyactiv G de 3.3 litri şi cu şase cilindri, în cadrul unui sistem mild hybrid (M-Hybrid Boost). Dacă pe CX-60 unitatea produce 284 CP şi 450 Nm, pe CX-90 a fost forţată să genereze 345 CP şi 500 Nm, devenind cel mai puternic motor folosit vreodată de Mazda pe o maşină de producţie stradală! Cutia de viteze este una automată cu opt trepte, care are un ambreiaj umed și un motor electric modest în loc de un convertizor de cuplu.
    • Plug-in hybrid cu benzinar natural aspirat la bază (2.5 litri, patru cilindri), asistat de un motor electric. Sistemul oferă în total 327 CP şi 500 Nm. Cutia de viteze este similară, automată cu opt trepte. Bateria litiu-ion de 17.8 kWh poate fi încărcată de la un terminal şi asigură o autonomie (neanunţată la moment) ce nu depăşeşte 100 de km. Modelul dat vine şi cu o priză de uz casnic de 1500W în portbagaj.
    • Ambele motorizări vin standard cu tracțiune integrală i-Activ, cu ambreiaj pe puntea din față.
  • Şasiul este la fel identic cu al lui CX-60: pe faţă are o configurație cu braț dublu a suspensiei, iar în spate e una multi-link. Nu există nici amortizoare adaptive şi nici arcuri pneumatice în arsenal, doar o suspensie cu arcuri pasive. Menit să ofere un condus confortabil este sistemul electronic KPC (Kinematic Posture Control) care a debutat inițial pe MX-5 şi permite reducerea ruliului în viraje prin frânarea roții interioare din spate.
  • În pachetul de bază este inclus și un set de asistenți electronici i-Activsense, care include printre altele Smart Brake Support, Blind Spot Monitoring, Mazda Radar Cruise Control. Alte detalii şi informaţii despre echipamente/dotări vor fi anunţate mai târziu.

Noul CX-90 va fi produs în Japonia şi livrările sunt planificate doar în America de Nord. Startul vânzărilor este programat pentru mijlocul lui 2023. Tot în acest an, pentru aceeaşi piaţă, va fi prezentat modelul CX-70, pe aceeaşi platformă şi cu doar două rânduri de scaune. Iar pentru Europa şi alte regiuni ale lumii vine noul CX-80, ceva mai compact, însă la fel va avea să ofere trei rânduri de scaune.

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise