(video) Premieră la Goodwood: Ediţia limitată şi finală Ford GT Mk II

Ford și Multimatic au dezvăluit astăzi în premieră mondială la Festivalul de Viteză de la Goodwood noul Ford GT Mk II, o ediție limitată a unei maşini omologate doar pentru a rula pe circuite. Aceasta este propulsată de un motor EcoBoost de 3.5 litri care produce 700 de CP şi dezvoltată în baza cunoştinţelor obţinute de către Ford în FIA WEC şi campionatul IMSA cu modelul GT de curse.

Noul Ford GT Mk II este făcut cu orientare majoră spre aerodinamică şi îmbunatățiri ale motorului, preluând în acelaşi timp unele caracteristici cheie ale modelului de curse şi a celui stradal. Se remarcă în primul rând noul spoiler imens, compus din două elemente, care îl depăşeşte în termeni de forţă de apăsare pe cel instalat pe modelul de curse. Nou este şi un splitter frontal, precum şi un difuzor, alături de noi aripioare pe caroserie care contribuie la echilibrarea forţei generate pe puntea din spate a maşinii.

Ford anunţă că toate modificările de ordin aerodinamic îi permit noului GT Mk II să genereze o forţă de apăsare cu peste 400% mai mare decât un Ford GT stradal, în timp ce elementele aerodinamice fixe, împreună cu suspensia de curse și anvelopele Michelin Pilot Sport îi permit automobilului să dezvolte o forţă laterală de peste 2 g!

Noul GT Mk II este, de asemenea, mai ușor şi mai agil. Componentele care reglează înălţimea şi sistemul care include modurile de rulare, care există pe o maşină de serie stradală, au fost de aici eliminate şi au permis reducerea greutăţii cu 90 de kg. În acelaşi timp, noile amortizoare de șoc DSSV reglabile în inci căi funcționează împreună cu înălțimea deja redusă și fixă a maşinii pentru a-i îmbunătăți manipularea și pentru a o face mai eficientă din punct de vedere aerodinamic, pe cât de posibil.

Propulsorul de 3.5 litri este capabil să genereze acum cu 200 de CP mai mulţi decât modelul de curse şi face din Mk II cea mai puternică versiune Ford GT. Cutia de viteze la care este cuplat e una cu şapte trepte şi dublu ambreiaj, dar special calibrată pentru a funcţiona corespunzător pe circuite.

Pentru ca toată această putere să se manifeste fără probleme, maşina mai dispune de o tehnologie inovatoare de răcire a motorului, inclusiv printr-o instalație air-to-air de înaltă capacitate, montată pe coolerul cu aer încărcat, cu funcţie de pulverizare cu apă. Aceasta din urmă se activează automat în situații de temperatură înaltă pentru a asigura răcirea prin aplicarea unei ape atomizate. Suplimentar, o priză de aer cu un cooler integrat a fost montată peste acoperiş pentru a alimenta cu aer rece motorul auxiliar, ambreiajul și coolerele transmisiei.

Puterea crescută a motorului este asociată cu o putere de frânare îmbunătățită. Mk II utilizează aceleaşi mecanisme de frânare Brembo carbo-ceramice care se găsesc şi pe modelul stradal, cu discuri de 394 mm pe faţă şi 358 mm pe spate. Jantele unice din aluminiu forjat de 19 inci sunt acoperite anvelope Michelin Pilot Sport.

Partea frontală a maşinii şi capota au un aspect similar cu cel al versiunii stradale, precum şi farurile full LED cu a lor semnătură luminoasă.

Modificările la interior includ în primul rând o cuşcă de protecţie, foarte multă fibră de carbon, câteva dispozitive suplimentare pentru telemetrie, un scaun sport Sparco cu centuri de siguranţă în şase puncte şi un altul care poate fi comandat opţional pentru pasagerul din dreapta. Un sistem MoTeC a fost adăugat pentru a oferi informații vitale despre ce se întâmplă cu maşina pe circuit şi de asemenea poate afişa imaginile de pe camera video spate.

Modelul este limitat la doar 45 de exemplare, fiecare având un preţ de start de 1.2 milioane de dolari. Noul GT MK II se alătură modelului de curse GT care a câștigat în 2016 cursa de 24 ore de la Le Mans și modelului de serie. Construit în Markham, Ontario, noul MK II îşi începe viața la uzina principală înainte de a fi transferat într-un atelier al Multimatic Motorsports unde este transformat.

Maşina proiectată independent faţă de regulile seriilor sportive, regulamente și alte limite impuse de organizatorii competiţiilor sportive, va fi vândută clienţilor direct de către compania Multimatic. Automobilul poate fi văzut în acţiune (noi deja am făcut-o) în cadrul Festivalului de Viteză de la Goodwood, LIVE AICI!

Ford mai ţine să anunţe că acest an a fost ultimul în care a participat în campionatul FIA WEC la categoria GTE Pro cu modele GT de curse şi astfel aflăm că nu le vom mai vedea la Le Mans! De asemenea, va părăsi şi campionatul american IMSA după ultima cursă din sezon de la Road Atlanta, în octombrie.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise