(video) Premieră mondială: Cele mai puternice modele Porsche Cayenne din istorie
Porsche continuă să se concentreze în mod constant pe e-mobilitate. După Panamera, iată că acum și modelele Cayenne au fost transformate în niște automobile plug-in hybrid de performanță sau mai exact în cele mai puternice SUV-uri din istoria mărcii germane!
Noile Cayenne Turbo S E-Hybrid și Cayenne Turbo S E-Hybrid Coupe se prezintă cu câte 680 de CP și 900 Nm de cuplu, produși dintr-o unitate de propulsie prietenoasă cu mediul, care este compusă dintr-un V8 biturbo de 4.0 litri (550 CP) și un motor electric integrat în cutia de viteze automată cu opt trepte Tiptronic S (136 CP).
Ambele modele accelerează de pe loc și până la 100 km/h în 3.8 secunde și pot atinge o viteză maximă de 295 km/h. Această performanță excepțională este compensată de un nivel ridicat de eficiență: SUV-urile pot rula până la 40 kilometri doar cu electricitate, iar în regim combinat și în unele condiții specifice pot asigura un consum de benzină de 3.9-3.7 l/100 km și de 19.6-18.7 kWh/100 km (energie electrică).
În plus față de cele două modele de top, gama hibridă de la Porsche include acum noul Cayenne E-Hybrid Coupe cu un sistem de propulsie care oferă 462 CP și 700 Nm de cuplu. Acest model poate rula până la 43 de km doar cu energie electrică. De asemenea, în context, Porsche menționează că modelul Cayenne E-Hybrid poate fi comandat din nou după ce acum a primit un filtru pe benzină.
Ca și toate modelele plug-in hybrid, noile versiuni Cayenne sunt unele dintre cele mai sportive vehicule premium din segment. Pe modelele Cayenne Turbo S E-Hybrid, motorul electric este localizat între motorul V8 și transmisie. Cele două motoare sunt interconectate printr-un ambreiaj separat în interiorul modulului hibrid, denumit Electric Clutch Actuator (ECA).
În modul de conducere E-Power, motorul electric poate, pe de o parte, propulsa vehiculul până la o viteză maximă de 135 km/h. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat în alte moduri pentru un impuls suplimentar de putere. Aceste moduri pot fi selectate prin intermediul pachetului standard Sport Chrono (Hybrid Auto, Sport și Sport Plus). Însăși modurile și strategia lor de funcționare au fost preluate de la 918 Spyder.
Bateria litiu-ion este instalată sub podeaua portbagajului și are o capacitate de 14.1 kWh. Bateria de înaltă tensiune poate fi încărcată complet în decurs de 2.4 ore cu încărcătorul standard de 7.2 kW de la bord atunci când se utilizează o conexiune de 400 V. Procesul de încărcare durează șase ore de la o priză casnică convențională de 230 volți și 10 amperi. Încărcarea poate fi programată și prin intermediul Porsche Communication Management (PCM) sau prin aplicația Porsche Connect (pentru smartphone-uri și Apple Watch).
Noile Cayenne Turbo S E-Hybrid și Cayenne Turbo S E-Hybrid Coupe sunt dotate cu echipamente extinse din uzină, toate aici strandard: Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) cu sistem de stabilizare electrică a ruliului, diferențial blocabil pe puntea din spate cu sistem Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus), mecanisme de frânare de înaltă performanță Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB), jante de 21 de inci din aliaj ușor (design Aero), extensii ale aripilor în culoarea caroseriei, Power Steering Plus, pachet Sport Chrono și suspensie pneumatică PASM cu trei camere.
Lista de opțiuni cuprinde jante din aliaj de 22 de inci și un sistem de roți directoare spate, printre altele.
Toate modelele noi Cayenne includ un pachet de conectivitate completă ca standard. Acest lucru permite accesul la navigație online cu informații despre trafic în timp real, smart online voice control și servicii extinse Porsche Connect, inclusiv cu căutare de stații de încărcare publice. Opțiuni suplimentare pentru toate derivatele Cayenne atunci când va începe noul an de producție va include un wireless Apple CarPlay, noi porturi USB-C și un suport pentru smartphone cu funcție de încărcare wireless.
Toate modelele hibride de la Porsche mai vin cu sistem de climatizare auxiliar standard. Acest lucru poate fi controlat de la distanță direct prin intermediul PCM și prin intermediul aplicației Porsche Connect, și permite vehiculului să fie încălzit sau răcit chiar și atunci când contactul nu este pornit.
La fel, toate modelele Cayenne sunt dotate cu lumini de zi LED, un cruise control cu limitator de viteză, sistem de protecție împotriva impactului cu pietoni bazat pe o cameră și Park Assist în față și spate, inclusiv o cameră retrovizoare pentru Cayenne Coupe. Lista de dotări opționale include faruri LED matrix beam, head-up display, sistem Night Vision cu cameră termică și co-pilotul digital Porsche InnoDrive cu un cruise control adaptiv, asistentul pentru păstrarea benzii de rulare, cel de recunoaștere a indicatoarelor rutiere, de ghidare activă pe bandă, asistent de joncțiune și frânare de urgență.
Încă o mențiune, de fapt o revenire la cele menționate mai sus. La fel ca și SUV-ul obișnuit, modelul Coupe este acum disponibil în două versiuni hibride diferite: în combinație cu motor V8 biturbo de 4.0 litri și cu un V6 turbo de 3.0 litri. În combinație cu pachetul standard Sport Chrono, cu ultimul se poate sprinta de pe loc și până la 100 km/h în 5.1 secunde (sau în 5.0 secunde cu pachete de opțiuni sport ușoare) și poate atinge o viteză maximă de 253 km/h.
Toate cele patru modele sunt disponibile deja pentru a fi comandate. În țara noastră, cele mai puternice Cayenne-uri costă de la 160.000 și 164.500 de euro respectiv.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise