(video) Premieră mondială: Există şanse ca noul Lexus LM să ajungă şi în Moldova

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Lexus este prezent la salonul Auto Shanghai 2023 cu noua, a doua generaţie a modelului LM, chiar dacă prima a fost introdusă acum patru ani în cadrul aceleiași expoziții. Marea noutate: noul LM va fi global!

Constructorul nipon intenționează să-l vândă în 60 de ţări din lume, inclusiv în Japonia şi Europa! Există astfel şanse să-l vedem şi în Republica Moldova!

Caracteristici cheie:

  • Precedentul model era făcut pe baza modelului Toyota Alphard. Noul LM a debutat înainte de noul Alphard, așa că diferențele dintre ele nu sunt deocamdată clare, dar mai devreme dezvoltatorii au promis că LM se va distanța mai mult de produsul Toyota.
  • Noul monovolum foloseşte platforma TNGA-K (cunoscută de pe Camry, Highlander și multe altele) cu un motor poziţionat transversal. Ampatamentul a rămas același (exact 3.000 mm). Arhitectura TNGA înseamnă un centru de greutate mai scăzut și o rigiditate la torsiune cu 50% mai mare.
    • Rigiditatea caroseriei este îmbunătățită prin utilizarea unor puncte de sudură suplimentare, a unor îmbinări lipite suplimentar și a unor întăriri suplimentare în zone cheie. În același timp, greutatea caroseriei este redusă prin utilizarea aluminiului și a tablei subțiri din oțel pentru panourile exterioare, inclusiv pentru cele situate cel mai departe de centrul de greutate. Acest lucru ajută la reducerea ruliului lateral de caroserie
  • Exteriorul modelului LM se bazează pe noul limbaj de design Lexus, aplicând conceptul Majestic Elegance. Noul LM este cu 85 mm mai lung decât predecesorul său (acum 5.130 mm). Lățimea a crescut cu 40 mm (până la 1.890 mm), iar înălțimea – cu 10 mm (până la 1.945 mm). O gamă de jante cu un diametru de 17-19 inchi sunt valabile, alături de câteva culori pentru caroserie.
  • Suspensia îi poate fi doar cu arcuri obişnuite (unele pneumatice nu sunt prevăzute pentru platforma GA-K), însă amortizoarele sunt adaptative și sunt dependente de amplitudine.
    • Pentru prima dată, Lexus foloseşte AVS Suspension with Frequency-Sensitive Piston Valve, care combină un actuator al Adaptive Variable Suspension (AVS) și o supapă cu piston sensibilă la frecvență în amortizor. Sistemul oferă o calitate excelentă a cursei, indiferent de viteză, prin amortizarea meticuloasă și reducerea vibrațiilor pe o gamă largă de frecvențe.
  • Planşa de bord are o arhitectură asemănătoare cu cea a ultimelor modele Lexus lansate, cu un panou de bord digital şi un masiv monitor central pentru sistemul multimedia. Echiparea de bază este destul de bogată: interior din piele, scaune frontale reglabile electric, camere la 360 de grade, sistem audio Mark Levinson 3D Surround Sound cu 21 de difuzoare (23 în modelul cu patru locuri), complexul de asistenţi Lexus Safety System+ și multe altele.
    • Aspectul habitaclului urmărește stilul de condus Lexus Signature, ceea ce permite șoferului să se bucure în permanență de control, confort și conectivitate cu vehiculul în timpul deplasării. Pentru a-l ajuta pe șofer să se simtă în armonie cu vehiculul, volanul a fost mutat mai aproape și într-un unghi mai vertical. Poziția pedalelor și a suportului pentru picioare a devenit, la rândul ei, foarte confortabilă.
    • Oglinda retrovizoare din habitaclu poate transmite imagini de pe o cameră posterioară.
    • Varietatea de culori și finisaje interioare subliniază statutul LM și măiestria Lexus. Interiorul este tapițat cu piele L-Aniline de înaltă calitate, cu finisaje în contrast. Noile inserții interioare din lemn primesc o textură tradițională japoneză în formă de zimți cu ajutorul imprimării 3D.
  • Există două opțiuni de interior
    • Cea de bază are trei rânduri de scaune și șase locuri în total (opţional, şapte locuri, pe al treilea rând fiind trei scaune rabatabile)
      • Pe al doilea rând există scaune individuale, reglabile electric şi încălzite, cu monitoare tactile personale în cotiere.
      • Un panou de control a climatizării este montat în tavan
      • Asistentul vocal poate recunoaște comenzile pentru climă indiferent pe care loc stă un pasager (LM e primul automobil din lume care dispune de comandă activată vocal de la pasagerii din spate).
      • Modelul cu șapte locuri dispune de un ecran multimedia de 14 inchi pentru pasagerii din spate (ascuns în tavan), care poate fi operat în mod independent de afișajul de pe consola din față.
  • Versiunea de top are un compartiment despărțitor după scaunele frontale și doar două scaune individuale în spate
    • O sticlă cu grad variabil de transparență este încorporată în perete (poate fi coborâtă sau ridicată), iar sub aceasta un televizor lat cu o diagonală de 48 inchi, cu trei moduri de afișare: ecran integral, ecran cinema și ecrane divizate în stânga și în dreapta cu conținut separat (cu căști individuale stânga/dreapta).
      • Utilizatorii pot trimite direct conținut de pe smartphone sau de pe tabletă ori se pot conecta la ecran prin intermediul celor două porturi HDMI. Sistemul poate fi utilizat atât pentru divertisment, cât și pentru întâlniri de afaceri online.
    • Versiunea are sistem activ de izolare fonică (Active Noise Control – ANC), care generează unde sonore prin difuzoarele sistemului audio, reducând zgomotul de joasă frecvență atunci când mașina este în mișcare. Modul său de funcționare este reglat cu precizie de un microfon dedicat pentru monitorizarea zgomotului intern, poziționat în diferite locuri, în funcție de aspectul cabinei din spate.
    • Măsurile de reducere a zgomotului au vizat și designul mașinii. Etanșările de calitate au sporit etanșeitatea caroseriei, iar spațiile dintre uși și părțile caroseriei au fost reduse. Jantele care reduc zgomotul, geamurile cu sticlă acustică și anvelopele speciale cu spumă elimină zgomotul inutil acolo unde acesta apare.
    • Tapițeria plafonului din LM-ul cu patru locuri are cinci straturi de izolare fonică, dar care nu amortizează sunetele din interiorul habitaclului, ceea ce facilitează conversațiile.
    • Izolarea fonică a peretelui despărțitor dintre partea din față și cea din spate a cabinei a fost, de asemenea, îmbunătățită semnificativ (+40%).
  • Amplasarea și designul scaunelor sunt esențiale pentru confort. De regulă, scaunele dintr-un monovolum sunt poziționate sus, ca și centrul de greutate al acestora. Ca urmare, pasagerii se confruntă adesea cu mișcări dintr-o parte în alta.
    • În schimb, designul noilor scaune din LM previne balansarea capului și reduce vibrațiile de joasă frecvență. Acestea ajută la prevenirea alunecării prin susținerea sigură a corpului de la nivelul bazinului până la torace și asigură o mai bună distribuție a presiunii în partea inferioară a corpului. Suportul lateral ajută la menținerea poziției corecte a corpului.
    • Adâncimea crescută a tetierelor căptușite oferă sprijin nu numai pentru gât, ci și pentru partea superioară a spatelui, ceea ce ajută la menținerea corpului într-o poziție stabilă. Pernele retractabile și reglabile (otoman) oferă suport pentru picioare. În cazul modelului LM cu patru locuri, ambele scaune din spate pot fi înclinate în poziție orizontală – ca într-un avion de pasageri.
    • Pernele scaunelor sunt realizate din două materiale diferite, fapt care creează o suprafață moale pe o bază rigidă și, de asemenea, împiedică pasagerul să alunece înainte la frânarea bruscă. Pe lângă funcțiile de poziționare, încălzire și ventilație reglabilă electric, scaunele dispun de un sistem de suport lombar cu patru setări. Acesta ajută la umplerea spațiului dintre spătar și corpul pasagerului, amortizând vibrațiile.
    • Apropo, în caz de frânare mai bruscă, un sistem electronic ridică marginea pernei pentru ca pasagerul să nu alunece înainte!
  • Sistemul Lexus Climate Concierge pentru noul LM a fost îmbunătățit semnificativ prin extinderea capacităților sale. Până la urmă, este mai mult decât un simplu control al climatizării: gama de funcții a sistemului este comparabilă cu cea a unui asistent personal care se asigură că totul corespunde cerințelor utilizatorului.
    • Rear Climate Concierge (premieră) permite ca setările personalizate pentru sistemul de climatizare, iluminarea din spate, perdelele de la geamuri și înclinarea spătarului scaunului să fie modificate printr-o singură atingere. Aceste setări pot fi individualizate pentru fiecare pasager!
    • Modelul LM cu patru locuri are senzori de temperatură integrați în peretele central. Utilizând scanarea în infraroșu a temperaturii pasagerilor și a habitaclului, aceștia ajustează în mod corespunzător sursele de încălzire și ventilație. Una dintre aceste surse este reprezentată de noile dispozitive de încălzire pentru gât, integrate în tetierele scaunelor din spate. Orificiile de ventilare din peretele central sunt acționate prin intermediul unui servomotor, dirijând fluxul de aer în mod specific pentru a încălzi mâinile sau picioarele reci.
    • Iar utilizarea tehnologiei nanoe-X ajută sistemul Climate Concierge să mențină un aer curat de înaltă calitate. Sistemul adaugă microparticule de apă în fluxul de aer, care pot suprima virușii, bacteriile și alergenii, având, de asemenea, un efect hidratant asupra pielii și părului uman.
    • În plus, datorită sistemului de precizie, este posibilă setarea unor valori de temperatură diferite pentru mai multe părți ale corpului: cap, piept, coapse și picioare.
    • Pentru ușurința utilizării, Lexus Climate Concierge dispune de cinci moduri: Relax, Dream, Focus, Energise și My Original, care pot fi personalizate complet în funcție de preferințele proprii.
  • Iluminarea cabinei este asigurată de surse de lumină indirecte difuze pe tavan și pe panourile laterale, precum și de lămpi suplimentare integrate în tavan. Modelul cu patru locuri dispune, totodată, de iluminare discretă la nivelul podelei. Sunt disponibile diverse moduri de iluminare, inclusiv 14 nuanțe alese pentru cinci teme diferite de ambianță: Vindecare, Relaxare, Provocare, Concentrare și Distracție.
    • Sunt disponibile un total de 64 de culori de iluminare ambientală: 14 tematice și 50 personalizate care pot fi selectate în funcție de preferințe.
  • În cazul modelului LM cu patru locuri, Lexus a mai adoptat o abordare de tip “tehnologie ascunsă”, încorporând cu grijă multe caracteristici utile în design.
    • Printre acestea se numără mici mese rabatabile (suficient de mari pentru a sprijini o tabletă sau un laptop, având o suprafață îmbrăcată în piele și un finisaj anti-alunecare, care nu zgârie), panouri wireless pentru încărcarea smartphone-urilor, spații de depozitare pentru obiecte mici, porturi de conectare, lumini de lectură și oglinzi.
    • Există, de asemenea, compartimente individuale pentru mănuși în separatorul central, în stânga și în dreapta frigiderului.
    • Lângă ușa laterală se află un suport foarte util pentru umbrele.
  • Senzația de spațiu închis poate provoca stări de amețeală în autoturism, în special atunci când se lucrează la calculator sau se citește. Pentru a rezolva această problemă, Lexus a făcut geamurile LM cât mai mari posibil, astfel încât pasagerii să vadă clar încotro se îndreaptă mașina. Pe lângă geamurile laterale, există și geamuri în plafon, precum și un perete despărțitor transparent pentru a permite vizibilitate prin parbriz.
  • Noul Lexus LM a debutat în două versiuni hibride cu tracțiune integrală, deși pe unele piețe vor exista şi nişte motorizări pur pe benzină.
    • LM 350h are un benzinar natural aspirat de 2.5 litri şi cu patru cilindri, un motor electric suplimentar pe puntea spate şi un CVT electromecanic. Puterea sistemului se ridică la 250 CP și 239 Nm. Viteza maximă a unei astfel de maşini e limitată la 190 km/h.
      • Vehiculul este echipat cu sistemul electronic de tracțiune integrală E-Four, cu un grad sporit de distribuție a momentului de rotație către roțile din spate pentru o manevrabilitate stabilă în viraje și o călătorie confortabilă pentru pasagerii din spate. Sistemul poate regla distribuția cuplului între roțile din față și cele din spate între 100:0 și 20:80 pentru a asigura o manevrabilitate în viraje sau la pornirea pe suprafețe de drum alunecoase.
    • LM 500h (nu s-a anunţat în Europa) are un benzinar turbo de 2.4 litri şi cu patru cilindri, asistat de un motor electric şi cuplat la o cutie automată în opt trepte. Pe puntea din spate este montat un agregat electric individual. Puterea maximă se ridică până la aproximativ 350 CP.
  • Confortul în cabină este un criteriu cheie pentru crearea și aplicarea unei serii de sisteme responsabile pentru conducere și frânare. Este vorba, în special, de modul de conducere Lexus Rear Seat Comfort (premieră), care reglează suspensia în funcție de gradul de distribuție a cuplului și reduce vibrațiile. Acest lucru ajută atât vehiculul, cât și pasagerii să mențină o poziție confortabilă. Sistemul de frânare inteligentă automată Smart Stop Intelligent Braking, Pitch Control și sistemul reproiectat de control adaptiv al rigidității suspensiei (AVS) asigură, de asemenea, o rulare lină.
  • LM dispune de cea mai recentă generație a pachetului de siguranță activă Lexus Safety System+ și a sistemelor de asistență pentru șofer, prezente și pe modelele NX, RX și RZ. Acestea sunt capabile să detecteze și mai multe riscuri de coliziune, să avertizeze asupra pericolului și să preia controlul asupra direcției, frânelor și cuplului, după cum este necesar, pentru a ajuta la evitarea sau atenuarea unei coliziuni. Aceste sisteme oferă siguranță și încredere în timpul călătoriei. De asemenea, ele reduc oboseala și stresul șoferului, asigurând un nivel ridicat de atenție la volan.
    • Setul actualizat include caracteristici avansate pentru evitarea coliziunilor, cum ar fi servodirecția de urgență, controlul adaptiv al vitezei de croazieră și asistența proactivă pentru o conducere sigură în traficul urban lent.
    • Sistemul de monitorizare a stării șoferului verifică în permanență starea de vigilență a șoferului și oprește ușor autovehiculul, declanșând sistemul eCall pentru a solicita asistență în cazul în care nu primește niciun răspuns la un avertisment.
    • Portierele, inclusiv ușa laterală glisantă, dispun de deschidere electronică e-latch și de Safe Exit Assist. Sistemul avertizează atunci când un vehicul se apropie din spate și previne deschiderea accidentală a ușilor.
    • Datorită tehnologiei fără fir, software-ul poate fi actualizat fără probleme și garantează că șoferii se vor bucura de cele mai recente funcționalități fără a fi necesar să se deplaseze la un service auto.
    • Pentru LM este disponibil, de asemenea, un pachet de siguranță opțional. Acesta include tehnologii precum Lane Change Assist (LCA), care asigură direcționarea automată. Un alt beneficiu al pachetului este Forward Cross Traffic Detection (FCTA), care utilizează radarele pentru a detecta și avertiza șoferul cu privire la vehiculele care se apropie pe ambele părți atunci când intră într-o intersecție la viteză redusă.

Lansarea Lexus LM, ca și până acum, va avea loc în Japonia. Pe piaţa din China va apărea vara, iar în Europa din toamnă.

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise