(video) Premieră mondială: Noua generaţie Mercedes-Benz GLA – cel mai compact crossover din gamă

Compania Mercedes-Benz a prezentat în această după amiază noua generaţie a modelului GLA, a doua la număr, a celui mai compact crossover din gama mărcii. Împreună cu acest model i-a fost prezentată şi prima, poate si singura versiune AMG, însă despre aceasta într-un articol care va urma.

Noul GLA, al optulea model care se alătură liniei de noutăţi din acest an, completează generația actuală de mașini compacte de la Mercedes-Benz. În același timp, reprezintă nivelul de acces în familia de succes a modelelor SUV/crossover ale mărcii. Caracterul maşinii a fost semnificativ consolidat aici comparativ cu modelul anterior: înălțimea noului GLA este acum de 1.611 milimetri (1.616 cu railings-urile de acoperiș), o depășește pe cea a predecesorului său cu mai mult de zece centimetri (+104 mm).

În lungime măsoară 4.410 mm (-14 mm), în lăţime 1.834 mm (+30), iar în ampatament 2.729 mm (+30). Garda la sol a crescut cu 9 mm (până la 143 mm), ecartamentele cu 46 mm (acum 1.605/1.606 mm), iar volumul portbagajului cu 14 litri (până la 435 l). Mai mult, corpul maşinii a fost modelat astfel încât s-a reuşit obţinerea unui coeficient de rezistenţă aerodinamică de doar 0.28 Cd, ceea ce reprezintă un factor crucial când vine vorba despre eficienţa consumului de combustibil.

Poziția corespunzătoare mai înaltă a scaunelor, caracteristică unui SUV, vine de asemenea cu mai mult spațiu în primul rând. De asemenea, spațiul pentru picioare din spate este mult mai generos, +116 mm, deşi corpul maşinii a fost scurtat cu aproximativ 1.5 cm!

Designul exterior al modelului este făcut în stilul noii generaţii CLA (partea frontală) şi o combinaţie a formelor noilor A-Class şi B-Class (partea posterioară), fiind-ui redat de această dată o formă mai tipică unui coupe prin geamurile spate, după cum afirmă şi germanii. Se mai menţionează că portierele acoperă pragurile laterale, iar cele mai mari jante pot fi de 20 de inci (cele mai mici 17 inci).

Interiorul este deja arhi cunoscut şi similar cu cele ale noilor modele din gamă. Pe planşa de bord tronează două ecrane montate într-un singur element, care poate exista în trei configuraţii diferite: două ecrane de 7 inci, unul de 7 inci şi al doilea central de 10.25 inci sau două mari de 10.25 inci.

Sistemul multimedia al maşinii este de ultimă generaţie – MBUX. Sistemul de infotainment poate fi configurat individual cu ajutorul unei serii de opțiuni. Calculatorul puternic care stă la bază, ecranele și graficele strălucitoare, prezentarea personalizabilă, funcţionarea alături de un head-up display color, navigaţie cu realitate augmentată, software capabil să se înveţe automat și un sistem de control vocal prin comanda “Hey Mercedes” sunt avantajele cheie ale sistemului.

Mai jos se regăseşte un trio de deflectoare a sistemului de climatizare (dintr-un total de cinci pe planşa de bord) sub forma unor turbine, iar mai jos un panou compact de control a sistemului de climatizare.

Revenind la spaţiul din habitaclu, Mercedes-Benz spune că noul GLA va fi potrivit pentru cei care îşi doresc un A-Class, dar vor să stea mai sus cu 140 de mm în spatele volanului sau un B-Class, dar vor să stea mai sus cu 50 de mm. Bancheta din spate poate fi opţional ajustată pe lungime într-un interval de 140 de mm şi poate fi rabatată în proporţie de 40:60 sau 40:20:40.

Caracteristicile tipice unui model off-road includ o secţiune frontală vizual ridicată pe vertical, nişte console scurte atât în faţă, cât şi în spate, precum şi un set de elemente de protecţie pe toată suprafaţa inferioară a caroseriei. Modelele care vor dispune de sistem de tracţiune integrală 4MATIC vor mai avea un Off-Road Engineering Package standard.

Acesta cuprinde un program suplimentar de conducere, o funcție de asistență la condus în pantă, un ecran cu animaţii speciale pe monitorul central (ce arată realistic şi în timp real gradientul, unghiul de înclinare și setări tehnice care ajută șoferul să facă corect manevrele), iar dacă maşina mai este dotată cu farurile opţionale MULTIBEAM LED atunci este disponibilă şi o funcție de iluminare specială pentru conducerea în off-road (elementele care răspund de iluminarea în curbe sunt active mereu până la o viteză de 50 de km/h pentru a fi observa mai uşor obstacolele în întuneric).

Noul GLA face un pas suplimentar şi în ceea ce privește gradul de siguranță al sistemelor sale de asistență la conducere, cu asistență cooperativă din partea şoferului. Funcțiile îmbunătățite ale Driving Assistance Package includ, de exemplu, funcția de manevră de întoarcere, funcția de coridor de urgență, funcția de avertizare la ieşire în cazul când se apropie bicicliști sau vehicule și un avertisment atunci când pietonii sunt detectați în apropierea trecerilor pentru aceştia.

Noul GLA este capabil să reacţioneze şi atunci când şoferul nu o face. Active Brake Assist este implicat în multe situații cu aplicarea frânării autonome pentru a evita o coliziune sau pentru a reduce gravitatea acesteia. De asemenea, sistemul poate frâna automat de la o viteză de până la aprox. 60 km/h dacă în faţă se identifică vehicule staționare sau pietoni care traversează drumul.

Maşina mai este dotată cu un sistem ENERGIZING comfort control care conectează împreună diferite sisteme de confort din vehicul, folosind iluminat și dispoziții muzicale, precum și o serie de opțiuni de masaj pentru a oferi o gamă largă de programe pentru ca pasagerii să se simtă bine în timpul deplasărilor. Funcţia ENERGIZING COACH recomandă aceste programe în funcție de situație.

Sistemul este îmbunătățit în continuare şi prin funcţia ENERGIZING seat kinetics. Prin el sunt realizate schimbări ortopedice benefice în postura de ședere a pasagerilor faţă prin intermediul modificărilor la minut, precum înclinarea pernelor scaunului și a spătarului. ENERGIZING seat kinetics este disponibilă pentru scaunele din faţă doar dacă sunt ajustabile electric şi au funcţie de memorie.

Încă o noutate. Fiind primul model din segment care poate face asta, GLA are o funcție numită “car wash”, o caracteristică familiară găsită şi pe noul GLS. Printr-o singură comandă, oglinzile exterioare sunt pliate, iar geamurile laterale și acoperișul cu trapă glisantă sunt închise. Informațiile de la senzorul de ploaie sunt blocate temporar astfel încât ștergătoarele de parbriz să rămână oprite în timpul spălării mașinii. Sistemul de climatizare trece în modul de recirculare a aerului și, după câteva secunde, este afișată imaginea frontală a sistemului de camere la 360 de grade (dacă este montat) pentru a ajuta șoferul în timpul deplasării printr-o spălătorie automată. Aceste setări sunt dezactivate automat atunci când șoferul iese din spălătorie și atinge o viteză mai mare de 20 km/h.

Suspensia noului GLA este una de tip MacPherson pe puntea din faţă, cu o mare parte din elemente fiind confecţionate din aluminiu, în timp ce pe puntea din spate se găseşte una de tip multi-link cu câte patru braţe. Osia din spate este montată pe un subcadru izolat de carcasa caroseriei prin bucșe din cauciuc, astfel încât să fie transferate mai puține vibrații de la suspensie la corp. Despre opţiunea unei suspensii adaptive nu se anunţă, cel puţin la moment.

Sistemul de tracţiune integrală permanentă 4MATIC cu funcţie de distribuţie variabilă a cuplului este o opţiune. Componentele 4MATIC le includ pe cele care răspund de alimentarea cu energie corespunzătoare a punţii spate, integrate în transmisia automată cu dublu ambreiaj, iar diferențialul de pe puntea spate are un alt ambreiaj integrat cu mai multe plăci. Aceasta conţine șase plăci (cu 12 suprafețe de frecare) cu un strat de fibră de carbon și este capabil de a prelucra până la 1.000 Nm de cuplu. Spre deosebire de modelul anterior, în care acționarea era hidraulică, în acest caz, ambreiajul este acționat electromecanic.

În mod standard şi în modurile de rulare Eco/Comfort distribuția de cuplu pe roţi este de 80:20 (puntea față/spate), în timp ce în modul Sport este 70:30. În modul off-road, ambreiajul parte a sistemului de tracţiune integrală acționează ca un diferenţial cu blocare inter axială, distribuția fiind echilibrată 50:50.

Sub capotă vor exista doar motoare diesel şi pe benzină cu patru cilindri în linie, precum şi o unitate de propulsie plug-in hybrid în viitor. Motorizarea de bază despre care se spun detalii la momentul de faţă va fi un benzinar M 282 de 1.33 litri care se va găsi pe modelul GLA 200. Acesta dispune de un sistem de deconectare a doi cilindri când nu este nevoie de o sarcină mare şi este cuplat la o cutie de viteze automată 7G-DCT. Produce 163 CP şi 250 Nm de cuplu, putând accelera maşina până la 100 de km/h în 8.7 secunde şi până la o viteză maximă de 210 km/h.

Noul Mercedes-Benz GLA va ajunge la dealerii europeni abia din primăvara anului 2020. Un preţ de start nu a fost anunţat deocamdată. Producţia pentru Europa continentală este organizată la uzina din Rastatt (Germania).

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise