(video) Premieră mondială: Noul Peugeot E-3008 – un SUV fastback de next level

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Până în 2025, Peugeot va oferi cea mai largă gamă de mașini electrice a oricărei mărci generaliste din Europa, iar de acum își înlocuiește bestsellerul cu un SUV electric fastback complet nou – E-3008.

Actualul 3008 este un automobil care a fermecat peste 1.32 milioane de clienți din 130 de țări în ultimii şapte ani. Producătorul francez intră într-o nouă eră odată cu lansarea noii sale generaţii, a treia la număr.

Caracteristici cheie:

  • Măsoară 4.542 (+95) x 1.895 (+54) x 1.641 (+21) x 2.739 (+64) mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament, rămânând unul dintre cele mai compacte modele din segmentul C şi 100% electrice. Are un coeficient aerodinamic de 0.28 Cx (anterior aproximativ 0.30 Cx). Garda la sol a scăzut de la 219 la 198 mm (poate e valabil doar pentru modelul electric?).
  • Introduce un nou tratament stilistic pentru partea din față. În timp ce semnătura luminoasă iconică cu trei gheare rămâne ferm pe loc, farurile şi grila sunt elemente radical noi.
    • Grila ilustrează genele electrice ale acestui model. Acest front este proiectat în jurul noii embleme, integrând noua semnătură luminoasă și grila fără delimitare, datorită unui gradient de culoare a caroseriei.
    • Farurile ultracompacte sunt găzduite într-o bandă subțire și elegantă, care se află deasupra grilei radiatorului și se înfășoară în jurul întregului capăt frontal. Sunt LED pe toate versiunile, însă E-3008 GT vine standard cu unele adaptive Pixel LED.
  • Producătorul a modernizat panta tradițională a liniei fastback din spatele mașinii cu un spoiler „plutitor”. Această caracteristică inovatoare îmbunătățește curba caroseriei, optimizând în același timp aerodinamica.
    • Secțiunea din spate generoasă oferă un stil dinamic, subliniat de emblematica semnătură luminoasă cu trei gheare – în 3D pe versiunile GT – menținând în același timp un spațiu bun în rândul doi și un volum al portbagajului (520 de litri pe versiunile cu motor frontal, 470 pe cea cu AWD) identic cu cel al predecesorului.
    • Ascunderea etanșărilor geamurilor laterale în uși contribuie la designul elegant al părților laterale ale mașinii. 
    • Numărul de inserții decorative de pe caroserie a fost redus și toate piesele cromate au fost îndepărtate, în favoarea unora lăcuite.
    • Are jante care contribuie atât la stilul modern, cât și la performanța aerodinamică. De 19 sau 20 de inchi, cu designul lor tehnic și geometric, au în centru noua emblemă.
    • Paleta de culori include şase nuanţe. Datorită pigmenților dicromatici inovatori, culoarea Obsession Blue se schimbă de la albastru la verde în funcție de lumină și de forma caroseriei, exprimând elegant intrarea lui E-3008 într-o nouă eră.
      • E-3008 GT vine standard în două culori, cu un acoperiș negru lucios. Secțiunile inferioare ale barelor de protecție, pasajele roților și protecțiile pragului sunt, de asemenea, finisate în negru lucios.
  • Maşina va fi disponibilă doar în echipările/versiunile Allure şi GT, plus doar trei pachete de opţiuni pentru simplificarea selecției.
  • La interior:
    • Echipele Peugeot au decis să combine două dintre cele trei elemente fundamentale ale i-Cockpit: afișajul head-up și ecranul tactil central mare. Acestea sunt acum integrate într-un ecran panoramic curbat alcătuit dintr-un singur panou de înaltă definiție de 21 de inchi, care se extinde de la capătul din stânga al tabloului de bord până la consola centrală.
      • Acest ecran panoramic plutește deasupra tabloului de bord. Efectul „plutitor” este subliniat de iluminarea ambientală LED, a cărei sursă se află sub ecran. Este ușor curbat către șofer, rămânând în același timp perfect accesibil pasagerului.
      • Pe versiunea Allure a lui E-3008, noul i-Cockpit® este format standard din două ecrane digitale de 10 inchi integrate într-un singur panou în afișajul panoramic, oferind același efect de plutire ca și panoul mare. Echiparea mai oferă standard o integrare wireless pentru Apple CarPlay/Android Auto.
      • E-3008 GT are standard panoul de 21 inchi şi Peugeot i-Connect® Advanced cu navigaţie conectată de la TomTom.
      • Noul Panoramic i-Cockpit® are o arhitectură complet nouă. Este inovator prin faptul că ecranul panoramic este montat pe planșa de bord cu un sistem de atașare care este invizibil din habitaclu.
      • Partea centrală a tabloului de bord găzduiește i-Toggles: butoane sensibile la atingere complet personalizabile care pot fi programate pentru a oferi acces rapid la 10 dintre funcțiile preferate ale utilizatorului.
      • Consola centrală este spațioasă și neaglomerată pentru a mări spațiul disponibil pentru depozitare și pentru pasagerul din față, care beneficiază de un spațiu deosebit de plăcut, larg deschis. Această arhitectură spațioasă a fost posibilă prin mutarea levierului cutiei de viteze pe tabloul de bord. Această comandă se află acum în partea dreaptă a volanului, lângă butonul de oprire/pornire al mașinii.
  • Volanul compact a fost un element fundamental al Peugeot i-Cockpit® încă de la început și a fost complet reproiectat pentru a oferi senzații de condus și mai mult confort. Desigur, și-a păstrat compactitatea cu un design modernizat: perna centrală reproiectată este mai mică și „izolată” de spițele volanului pentru a da un efect de levitare asemănător cu ecranul panoramic de pe bord.
    • Comenzile de pe volanul compact sunt noi pentru o ergonomie optimă. Acestea detectează automat degetele șoferului, dar sunt activate doar atunci când șoferul le apasă, pentru a evita orice manevre false.
    • Vine standard cu încălzire pe E-3008 GT.
    • Panoramic i-Cockpit® introduce pe el două comenzi noi, subțiri și elegante și două palete pentru frânarea regenerativă în trei trepte (două dintre care aprind automat luminile de frână).
  • Noile scaune frontale – o combinație de efect de piele și țesătură pe Allure și cu efect de piele și Alcantara pe GT – oferă un confort excepțional. Scaunele au un design conturat primitor și spumă de înaltă densitate.
    • Scaunele au primit prestigioasa etichetă AGR (Aktion Gesunder Rücken), acordată de o asociație germană de medici și terapeuți care promovează cercetarea în prevenirea durerilor de spate. 
    • Pe versiunea GT, acestea sunt, de asemenea, ventilate și cu masaj și, de asemenea, încălzite în spate.
    • Pentru prima dată în gama Peugeot, scaunele din față pot fi echipate cu suporturi laterale adaptive care se umflă sau se dezumflă electric pentru a se adapta perfect la forma corpului pasagerului.
  • Pentru a asigura o atmosferă interioară sănătoasă, noul E-3008 este echipat cu AQS (Air Quality System) care monitorizează constant calitatea aerului care intră în cabină și, dacă este necesar, activează automat reciclarea aerului.
    • La nivelul de echipare GT, acesta este completat de sistemul de tratare a aerului Clean Cabin, care filtrează gazele și particulele poluante. Calitatea aerului este afișată în partea dreaptă a ecranului panoramic.
  • Izolarea fonică deosebit de atentă poate fi îmbunătățită și mai mult de geamurile frontale laminate opționale, combinate cu un sistem Focal® Premium Hi-Fi de foarte înaltă calitate, care este rodul muncii de mai mulți ani de co-proiectare între Peugeot și echipele de la Focal®. Cuprinde 10 difuzoare cu tehnologii exclusive brevetate, combinate cu un amplificator cu 12 canale de 690 W (tehnologie de clasa D amplificată). Experiența muzicală este îmbogățită de introducerea modului de ascultare inovator „Front-Optimised”, care transformă primul rând într-o scenă reală live.
  • Atractivitatea puternică și caracterul tehnologic al cabinei sunt sporite de iluminarea ambientală cu LED, care poate fi personalizată în opt culori diferite. Această iluminare este reflectată de un ornament elegant din aluminiu autentic care se extinde peste bord și generos peste uși. Combinația de aluminiu şi ţesătură creează o armonie unică, de înaltă calitate, a materialelor premium.
  • Habitaclul noului E-3008 oferă 17 spații de depozitare diferite, cu un volum total de aproximativ 34 de litri: încărcarea telefonului fără fir ușor accesibilă pe consola centrală (15W), un spațiu de depozitare răcit sub cotiera centrală, un suport pentru ochelari pe consola plafonului, suporturi pentru pahare şi nişa din torpedou, etc.
    • Toate E-3008-urile au două prize USB-C situate în partea din față a consolei centrale. Cele cu i-Connect® Advanced au două prize suplimentare USB-C (pentru încărcare), situate în partea din spate a consolei centrale pentru pasagerii din rândul doi. Toate maşinile dispun de trei prize la 12V.
  • Noul E-3008 este primul model care folosește noua platformă STLA Medium a grupului Stellantis, care încorporează noi osii față și spate concepute pentru a oferi o aderență dinamică la drum. Arhitectura platformei în sine contribuie la acest dinamism prin maximizarea utilizării materialelor ușoare și rigide și prin scăderea centrului de greutate al vehiculului datorită bateriei cu un singur strat, poziționată în mod ideal cât mai jos posibil între roți. Suspensia e una în configuraţie McPherson pe puntea frontală şi multi-link pe cea posterioară.
    • Proiectat de la început ca model electric, noul E-3008 beneficiază de o gamă de trei grupuri motopropulsoare integral electrice:
      • Peugeot E-3008 Electric 210 Standard Range – autonomie de până la 525 km datorită unei baterii de 73 kWh, tracțiune pe două roți, 210 CP, 0-100 km/h în 8.7 secunde, viteză maximă 170 km/h;
      • Peugeot E-3008 Electric 210 Long Range – autonomie de până la 700 km datorită unei baterii de 98 kWh, tracțiune pe două roți, 230 CP, 0-100 km/h în 8.9 secunde, viteză maximă 170 km/h;
      • Peugeot E-3008 Electric 320 Dual Motor AWD – autonomie de până la 525 km datorită unei baterii de 73 kWh, tracțiune pe patru roți, 320 CP/509 Nm, 0-100 km/h în 6.4 secunde, viteză maximă 180 km/h;
    • Această nouă generație de motoare sincrone cu magnet permanent oferă mai multă putere și o eficiență mai mare. Versiunile cu tracțiune pe două roți furnizează 157 kW/343 Nm sau 170 kW /343 Nm. Versiunea cu AWD oferă un total de 240 kW (157 kW/343 Nm în față și 83 kW/166 Nm în spate). 
      • Motorul electric este fabricat și produs de întreprinderea mixtă STELLANTIS-NIDEC din Trémery (Franța). Cutia de viteze este fabricată și produsă de Stellantis în Valenciennes (Franța).
    • Bateria litiu-ion de înaltă tensiune de 400V, cu o compoziție chimică de NMC (Nichel, Mangan și Cobalt), este amplasată sub tava de podea. Ceilalți consumatori de electricitate (lumini, infotainment etc.) continuă să fie alimentați de o baterie de 12V, ea însăși alimentată de bateria de înaltă tensiune prin intermediul convertorului.
      • Managementul termic al bateriei utilizează lichid de răcire circulant pentru a asigura o încărcare ultra-rapidă, o autonomie optimizată și o durată de viață mai lungă. Pompa de căldură contribuie, de asemenea, la confortul termic al ocupanților, economisind în același timp energia bateriei.
      • Bateria este garantată 8 ani (sau 160.000 km) la 70% din capacitatea sa de încărcare.
      • Priza de încărcare de pe aripa stângă posterioară oferă conexiuni Mode 2/3 (curent alternativ) și Mode 4 (curent continuu). Pentru încărcarea AC sunt valabile un încărcător trifazat de 11 kW standard și un încărcător trifazat de 22 kW opțional. Rapid se poate încărca bateria cu până la 160 kW (20-80% în 30 de minute).
      • Maşina mai poate oferi funcţiile electrice V1G (reglează timpul și puterea la care se încarcă bateria pentru a optimiza costurile de încărcare) şi V2L (de powerbank, livrând până la 3 kW și 16A).
    • Electromobilul propune patru moduri generale de condus: Normal, Eco, Sport şi 4WD (pe modelul cu două motoare, disponibil la viteze de până la 135 km/h, distribuind puterea tuturor roţilor atunci când suprafața drumului devine alunecoasă).
  • IMPORTANT: Noul 3008 va fi disponibil și cu unități de propulsie electrificate (Hybrid și Plug-In Hybrid), în funcție de nevoile pieței, precum și cu un grup de propulsie pentru piețele internaționale care nu impun electrificarea. Mai multe detalii despre acestea vor fi publicate ulterior.
  • Compact și cu cel mai bun diametru de viraj (10.6 m) dintre orice SUV 100% electric din categoria sa, noul E-3008 este deosebit de confortabil în traficul urban. 
    • Pentru a facilita manevrarea, este echipat standard cu o cameră din spate care oferă șoferului două unghiuri: vedere din spate sau vedere de pasăre. Această cameră este echipată cu o duză de curățare pentru a menține o imagine perfectă în toate condițiile.
    • Opțional, noul E-3008 poate fi echipat cu sistemul Peugeot VisioPark 360° care, datorită celor patru camere poziționate cât mai aproape de roțile din față și din spate și a 12 senzori răspândiți în jurul mașinii, oferă o vedere la 360° asupra mașinii. Acest lucru face posibilă evitarea oricăror obstacole din apropiere.
  • Peugeot face un pas suplimentar spre conducerea semi-autonomă cu sistemul Drive Assist Plus disponibil pe noul E-3008. Acest sistem ajută șoferul utilizând toți senzorii mașinii (camere, radar etc.) și informațiile din sistemul de navigație conectat.
    • Este compus din sisteme de asistență care sunt concepute pentru a ușura sarcina de lucru a șoferului pe drumurile cu mai multe benzi, cum ar fi autostrăzile cu multe benzi, precum: cruise control adaptiv cu funcție Stop & Go și asistență pentru menținerea benzii, schimbare semi-automată a benzii şi recomandare timpurie a vitezei. 
    • Această capacitate de conducere semi-autonomă necesită validarea șoferului. Senzorii asigură că șoferul își ține mâinile pe volan în orice moment.
  • Printre altele, noul E-3008 are: frânare automată de urgență cu avertizare de coliziune (detectează vehicule, pietoni și bicicliști, pe timp de zi sau noapte, în intervalul de viteze 7-140 km/h), avertizare activă de părăsire a benzii de circulație cu o corecţie, monitor atenţie şofer, recunoaștere extinsă cu afișare digitală a indicatoarelor rutiere, monitor de unghiuri moarte pe o distanţă de până la 75 metri, Hill Descent Control, Advanced Traction Control, etc.

Noul Peugeot E-3008 va fi produs exclusiv la uzina din Sochaux din Franța și va fi pus în vânzare din februarie 2024, an în care vom vedea şi noul E-5008! Interesant mai este de menţionat că noul E-3008 foloseşte peste 500 kg de materiale reciclate (metale + polimeri).

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise