(video) Stellantis a dezvăluit platforma STLA Medium pentru maşini electrice, una din patru

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Grupul auto franco-italian-american Stellantis a dezvăluit STLA Medium, una din patru platforme globale pentru electromobile cu o serie de caracteristici de ultimă generație, inclusiv cea mai bună autonomie din clasă, eficiență energetică, putere încorporată și putere de încărcare.

Platforma STLA Medium oferă o autonomie decentă, combinată cu flexibilitate proiectată pentru a găzdui o varietate de vehicule și configurații de propulsie în inima pieței, segmentele C și D, care au reprezentat 35 de milioane de vânzări în 2022 – aproape jumătate din cele 78.5 milioane de vehicule vândute la nivel global anul trecut.

Până la două milioane de vehicule pe an pot fi construite pe platforma STLA Medium în mai multe fabrici din întreaga lume, începând din Europa în acest an.

Caracteristici cheie:

  • Platforma este produsul a peste doi ani de inovație, susținută de o investiție de 30 de miliarde de euro în electrificare și software până în 2025.
  • Platforma oferă cea mai bună autonomie din clasa sa, de peste 700 km cu un pachet Performance, iar cu un Standard pack va avea să ofere peste 500 km autonomie în ciclul WLTP. Cu o baterie cu o capacitate de până la 98 kWh, STLA Medium este numită cea mai bună soluţie din clasă în ceea ce privește energia încorporată între roți.
  • Foloseşte o arhitectură electrică de 400V şi va oferi cea mai bună eficiență energetică din clasă. În funcție de aplicație, consumul poate fi mai mic de 14 kWh la 100 de km parcurşi, ceea ce este cel mai bun indicator din clasă. Bateria va putea fi încărcată de la 20 la 80% în maximum 27 de minute, cu o rată de 2.4 kWh per minut.
  • Vehiculele bazate pe STLA Medium vor fi vândute la nivel global și vor fi disponibile cu propulsie cu tracțiune față sau integrală (cu adăugarea unui al doilea modul de propulsie electrică pe puntea din spate). Puterea disponibilă va fi între 160 şi 285 kW (218-387 cai putere).
  • Stilurile de caroserie vor include autoturisme uşoare (sedanuri şi break-uri), crossovere și SUV-uri. Flexibilitatea STLA Medium oferă designerilor Stellantis libertatea de a crea vehicule cu:
    • Un ampatament care poate varia între 2.700-2.900 mm.
    • O lungime totală de 4.3-4.9 metri
    • O gardă la sol de peste 220 mm pentru a asigura capacitatea și performanța în off-road.
    • Roți de până la 750 mm în diametru, un atribut cheie pentru designul platformei.
  • Experții în inginerie și producție de la Stellantis s-au concentrat ca instalarea acumulatorului modular, cu densitate mare de energie, cu un singur strat, la uzina de asamblare, să fie cât mai eficientă posibil, maximizând spațiul din interiorul vehiculului și îmbunătățind rularea și manevrabilitatea cu un centru de greutate scăzut.
    • Componentele platformei, cum ar fi sistemul de încălzire/răcire a cabinei, direcția, asistența la frânare și propulsia sunt proiectate pentru a minimiza consumul de energie.
    • Aceste eforturi se combină cu utilizarea pe scară largă a materialelor ușoare și rigide pentru a optimiza autonomia vehiculului și pentru a oferi performanțe exemplare de rulare și manevrabilitate.
  • STLA Medium va oferi cel mai bun cost de ambalare a bateriilor din clasă, care sporește, de asemenea, volumele de producție. Dimensiunile perimetrale ale pachetului de baterii sunt constante printre opțiunile de energie stocată, cu designuri comune și de răcire.

Platforme pentru viitor

Familia de platforme STLA (Small/Medium/Large/Frame) este proiectată pentru a fi rezistentă la viitor – modulară și în mod inerent flexibilă în ceea ce privește ampatamentul, lățimea, consolele, garda la sol și designul suspensiei. Capacitățile și performanța vehiculelor bazate pe STLA se vor adapta și îmbunătăți de-a lungul anilor odată cu implementarea arhitecturii STLA Brain, a platformelor STLA SmartCockpit și STLA AutoDrive – permițând actualizări OTA pentru software și hardware.

Flexibilitatea integrată include propulsie cu tracțiune față, tracțiune spate, tracțiune integrală și multi-energie, acoperită de o familie de până la trei module de acționare electrică scalabile (EDM).

Platformele mai sunt proiectate din start pentru a fi compatibile cu tipuri de baterii care vor populariza în viitor alte chimii, inclusiv fără nichel și cobalt sau în stare solidă. Acest lucru va permite mărcilor auto din cadrul Stellantis să adapteze capabilitățile vehiculelor pentru echilibrul ideal între cost și performanță.

Cmentariile sunt închise