(video) Premieră mondială: Noul Polestar 4 a fost prezentat într-un stand-grădină cu lalele
Polestar nu are cum să lipsească de la un salon internaţional precum este Auto Shanghai, deoarece China este principala piaţă de desfacere a mărcii. Pe lângă noul model 3, a prezentat următorul membru al gamei – Polestar 4. Şi a făcut-o într-un mod original: standul a fost aranjat într-o “grădină” cu lalele roşii naturale!
Caracteristici cheie:
- Are un tip de caroserie prin care este dificil de spus din care clasă face parte (însă e din segmentul D). Dezvoltatorii înșiși îl descriu ca fiind un SUV Coupe, doar că unul foarte scund. Nu este nici sedan şi nici hatchback în sensul tradițional al cuvântului. Este lipsit de o lunetă, datorită căreia inginerii au implementat simultan două trucuri legate de aspect.
- În primul rând, bara transversală puternică a acoperișului, care este de obicei situată în fața geamului, a fost mutată mai în spate, ceea ce a făcut posibilă adăugarea de spațiu deasupra capului pasagerilor.
- În al doilea rând, portbagajul separat de habitaclu are o deschidere uriașă. Hayonul aproape că se deschide vertical. Scaunele din spate se rabatează, iar elementul despărţitor care stă deasupra spătarelor poate fi îndepărtat pentru a face portbagajul mai spaţios.
- Deci, putem spune că noul Polestar 4 este o încrucișare între un liftback și un fastback. O combinație asemănătoare vom vedea şi pe Polestar 5.
- În ceea ce privește dimensiunile se află între modelele 2 şi 3. Măsoară 4.839 x 2.139 x 1.544 x 2.999 mm în lungime, lăţime, înălțime şi ampatament.
- Are portiere fără cadru la geamuri, mânere retractabile și un acoperiș de sticlă standard fără vreo trapă glisantă. Pentru o taxă suplimentară, sticla poate fi electrocromică, cu un grad variabil de transparență.
- Dimensiunile jantelor – între 20 şi 22 inchi. În funcție de versiune, cu anvelope furnizate de Pirelli și Michelin.
- Habitaclul, ca și cel din alte modele Polestar, este decorat în spiritul minimalismului.
- Pe planşa de bord există un panou de bord de 10.2 inchi, un monitor central tactil de 15.4 inchi și un head-up display cu o suprafață de proiecție de 14.7 inchi (cu o funcție inteligentă „mod zăpadă” care schimbă culoarea textului din alb în galben). Aproape că nu există butoane fizice.
- Sistemul multimedia rulează Android Automotive OS pe platforma Snapdragon Cockpit Platform. Integrează aplicaţii precum Google Assistant, Google Maps şi Google Play. Este actualizabil OTA în timp. Desigur, Apple CarPlay este inclus.
- Interesant este că există o… oglindă retrovizoare interioară în poziţia tradiţională, dar pentru că nu există o lunetă doar transmite imagini de pe o cameră posterioară de pe acoperiş. Transmisiunea video poate fi oprită şi oglinda poate fi folosită obişnuit, de exemplu pentru a urmări copiii de pe bancheta din spate.
- Pentru decor se utilizează din abudenţă materiale reciclate și pe bază de plante, inclusiv pentru covoraşele de podea. Ţesătura standard este realizată din deșeuri de plastic de calitate superioară. Chiar și pielea opțională Nappa este complet artificială.
- Bancheta din spate are doar un spătar cu unghi reglabil. Pasagerii au acces la încălzire şi control separat a climatizării printr-un monitor tactil.
- Numărul de airbaguri ajunge la nouă unităţi.
- Pe planşa de bord există un panou de bord de 10.2 inchi, un monitor central tactil de 15.4 inchi și un head-up display cu o suprafață de proiecție de 14.7 inchi (cu o funcție inteligentă „mod zăpadă” care schimbă culoarea textului din alb în galben). Aproape că nu există butoane fizice.
- Deși este construit pe aceeași platformă modulară SEA, precum noul Polestar 3, cele două modele sunt diferite din punct de vedere tehnic.
- Noul Polestar 4 vine standard cu o suspensie cu arcuri tradiţionale. Perne de aer sunt oferite opţional.
- Pe versiunea cu tracțiune integrală funcționează în mod constant nu motorul electric frontal, ci cel din spate.
- Transmisia motorului din față este completată de un ambreiaj care se decuplează atunci când se conduce pe o autostradă, de exemplu. Astfel, la sarcini reduse, mişcarea este asigurată în numele autonomiei doar de agregatul posterior.
- Și spre deosebire de Polestar 3, nu există vreun sistem de control al vectorului de tracţiune: motorul din spate antrenează roțile printr-un diferențial tradiţional.
- Două versiuni de putere la alegere, deocamdată:
- Polestar 4 cu tracțiune spate are 272 CP și 343 Nm.
- Polestar 4 cu tracțiune integrală a devenit cel mai puternic vehicul electric din gamă (544 CP), deși în ceea ce privește cuplul este vizibil inferior lui Polestar 3 (686 Nm). Modelul poate face 0-100 km/h în 3.8 secunde.
- Contra cost este oferit pachetul Performance, care include un șasiu reconfigurat, frâne frontale Brembo cu etrieri cu patru pistoane, jante exclusive de 22 inchi și mult decor auriu.
- Ambele versiuni sunt echipate cu o baterie litiu-ion de 102 kWh. Autonomia conform ciclului WLTP este de până la 600 şi 560 km respectiv. Suportă încărcare AC (22 kW) și DC (200 kW).
- Din ofertă mai face parte funcţia de încărcare bidirecțională, care permite şi încărcarea altora vehicule.
- O pompă de căldură este prevăzută standard.
- O nouă funcție de optimizare a conducerii permite șoferului să aleagă între modurile Range sau Performance.
- Printre altele, este prevăzut un pilot automat de nivelul 2 (SuperVision de la Mobileye), ajutat să funcționeze corespunzător de 12 camere, 12 senzori ultrasonici și un singur radar.
- Printre acestea se numără o cameră de monitorizare a șoferului, care transmite doar date și nu înregistrează video, pentru a monitoriza ochii șoferului și mișcările capului, pentru a ajuta la evitarea incidentelor legate de oboseală sau incapacitate. Împreună cu detectarea mâinilor pe volan, sistemul de monitorizare a șoferului ajută la menținerea șoferului angajat activ în conducere, după cum este necesar.
- Pachetul opțional Pilot include Pilot Assist cu asistență la schimbarea benzii, inițiat de șoferul care trebuie să includă maneta în direcția dorită.
- Un sistem audio Harman Kardon este disponibil opțional cu 12 difuzoare și un amplificator hibrid de 1.400 de wați. Pe fiecare scaun din față sunt adăugate două difuzoare suplimentare în tetiere, cu pachetul Nappa opțional (include ventilaţie şi masaj), ridicând numărul total la 16.
Polestar 4 va fi produs doar în China, în Hangzhou Bay, începând cu luna noiembrie. Exporturile către alte țări sunt programate pentru 2024. Preţul de start în China este echivalentul a 46.200 de euro. Preţul aproximativ/orientativ pentru alte ţări – 60.000 euro/dolari.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise