(video) Premieră mondială: Noul Taycan – prima maşină sport electrică marca Porsche

Un real game changer! Astfel a fost descris noul Porsche Taycan în momentul prezentării, fiind un as în segment la capitolele performanţă, autonomie, viteză de încărcare şi conectivitate.

Premiera primului electromobil Porsche a avut loc în această după amiază pe trei continente simultan, iar cea publică va urma peste câteva zile la Salonul Auto de la Frankfurt, unde a şi fost anunţat acum patru ani în calitate de concept. Anume acolo vom avea primul contact cu această maşină impresionantă!

Acest automobil cu patru uși este un pachet unic, oferind performanțe tipice Porsche și conectivitate combinate cu practicabilitate zilnică. În același timp, metodele de producție foarte avansate și caracteristicile lui Taycan stabilesc noi standarde în domeniile sustenabilității și digitalizării.

“Taycan-ul leagă moștenirea noastră de viitor. Acesta transmite povestea de succes a mărcii noastre – un brand care a fascinat și a încântat oamenii de peste 70 de ani. Această zi marchează începutul unei noi ere”, a spus Oliver Blume, președintele Comitetului executiv al Porsche AG, care a deschis premiera mondială la Berlin.

“Am promis un Porsche adevărat pentru era electromobilităţii – o mașină sport fascinantă, care nu numai excită în ceea ce privește tehnologia și dinamica de conducere, dar, de asemenea, aprinde o pasiune în oamenii din întreaga lume, la fel cum au făcut predecesorii săi legendari. Acum suntem gata de a livra această promisiune”, a declarat Michael Steiner, membru al Comitetului executiv al Porsche AG în domeniul cercetare și dezvoltare.

Noul Porsche Taycan este introdus în cele mai puternice versiuni, numite Turbo şi Turbo S. Ele reprezintă un vârf de gamă în linia Porsche E-Performance și sunt printre cele mai puternice modele de serie din gama actuală. Versiuni mai puțin puternice ale acestor vehicule cu tracțiune integrală vor urma mai târziu în acest an, iar primul model derivat va fi Taycan Cross Turismo  (debut la sfârșitul anului viitor).

Deocamdată au fost prezentate doar două versiuni. Porsche Taycan Turbo are un motor de 218 CP și 300 Nm pe axa frontală, în timp ce motorul electric din spate produce 408 CP și 550 Nm. Randamentul total în modul nominal este 625 CP și 850 Nm, însă într-un mod overboost folosit inclusiv pentru Launch Control, puterea crește până la 680 de CP pentru 2.5 secunde. Modelul de 2.3 tone greutate este capabil să facă 0-100 de km/h în 3.2 secunde şi 0-200 km/h în 9.8 secunde.

Versiunea emblematică Turbo S poate genera până la 761 CP/1.050 Nm având aceleaşi motoare electrice, însă alte setări şi un invertor mai performant. O asemenea maşină poate să accelereze de pe loc şi până la 100 de km/h în doar 2.8 secunde.

Autonomiile declarate în ciclu WLTP sunt de până la 450 şi 412 de km. Viteza maximă a ambelor modele cu tracțiune integrală este de 260 km/h.

Mai multe detalii şi mai multe cifre în documentele de la final de articol!

Taycan Turbo și Taycan Turbo S au câte două motoare electrice excepțional de eficiente, câte unul pe fiecare punte dispuse transversal, ceea ce face ca mașinile să fie cu tracțiune integrală. Atât autonomia, cât și puterea continuă a unității de propulsie beneficiază de eficiența ridicată a motoarelor sincrone “excitate” cu magneţi permanenţi. Fiecare din agregate, transmisie și un invertor controlat cu impulsuri sunt combinate fiecare într-un modul compact. Acestea au cea mai mare densitate de putere (kW per litru de spațiu) dintre toate unităţile de propulsie electrice de pe piață.

O caracteristică specială a motoarelor electrice este o metodă de legare a bobinelor statorului (hairpin). Această tehnologie face posibilă încorporarea a mai mult cupru în stator, crescând astfel puterea şi cuplul, dar menținând totodată același volum a componentei.

Pe puntea din spate mai este instalată o cutie de viteze cu două trepte, o altă inovație dezvoltată in-house de Porsche. Prima treaptă oferă Taycan-ului și mai multă accelerație de la pornire, în timp ce a doua treaptă cu un raport de viteză lung asigură o eficiență ridicată și rezerve de putere la fel de mari pentru a mări viteza maximă. Tot pe puntea din spate se găseşte un diferenţial blocabil electronic.

Porsche ne mai spune că utilizează un sistem centralizat de control în rețea pentru șasiul lui Taycan, numit PPE (Premium Platform Electric) şi dezvoltat în colaborare cu Audi pentru electromobile premium (acceaşi o va avea şi modelul Audi e-tron GT de serie). Aşa-numitul Porsche 4D Chassis Control analizează și sincronizează toate sistemele șasiului în timp real. Printre acestea se numără o suspensie pneumatică adaptivă cu tehnologie cu trei camere, amortizoare adaptive PASM (Porsche Active Suspension Management) şi stabilizatori electromecanici anti ruliu Porsche Dynamic Chassis Control Sport (PDCC Sport) cu Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus).

În particular trebuie de menţionat că Turbo S mai vine cu un sistem de roţi directoare spate şi mecanisme de frânare carbo-ceramice.

Controlul sistemului de tracțiune integrală cu două motoare electrice și sistemul de recuperare la fel sunt unice. Până la 265 kW (360 de CP), puterea potențială de recuperare este semnificativ mai mare decât cea a concurenților. Testele de conducere au arătat că aproximativ 90% din frânarea zilnică este efectuată numai de către motoarele electrice, fără ca frânele hidraulice ale roților să fie activate.

Profilul diferitelor moduri de conducere urmează, în principiu, aceeași filozofie ca și în alte serii de modele Porsche. Acest lucru este completat de setări speciale care permit utilizarea optimă a unității de propulsie pur electrice. Sunt disponibile patru moduri de conducere: Range, Normal, Sport și Sport Plus. Adiţional, sistemele individuale pot fi configurate după este necesar în modul Individual.

Taycan este primul electromobil de serie care foloseşte un sistem electric ce funcţionează cu o tensiune de 800 de volţi în loc de 400 cât au de obicei alte maşini cu sisteme de propulsie analogice. Acesta este un avantaj special, deoarece prin posibilitatea de încărca rapid bateria construită în colaborare cu LG Chem, folosind curent continuu (DC), în doar 5 minute se umple cu destulă energie pentru a putea parcurge 100 de km.

Timpul necesar încărcării de la 5 la 80% este de 22.5 minute în condiții ideale, iar puterea maximă de încărcare (de vârf) este de 270 kW. Capacitatea totală a Performance Battery Plus este de 93.4 kWh. Porsche mai spune că viitorii proprietari vor putea încărca noul Taycan cu uşurinţă şi la domiciliu, cu până la 11 kW de curent alternativ (AC).

Cei de la Porsche mai spun că centrul de greutate al lui Taycan se află la 420 mm de asfalt, cu 20 de mm mai jos decât la noul 911. Iar bateria este capabilă să asigure cu energie maximă fără pierdere de eficienţă pe durata a 10 “launch-uri” 0-100 sau patru 0-200 km/h.

Prin designul său curat, puristic, Taycan semnalează începutul unei noi ere. În același timp, păstrează inconfundabilul ADN de design Porsche. Din față arată deosebit de lat și plat, cu aripi extrem de conturate. Silueta este modelată de linia sportivă a acoperișului înclinat în jos spre spate.

Sunt caracteristice și secțiunile laterale extrem de sculptate. Cabina elegantă, montanţii C parcă traşi și umerii pronunțaţi ale aripilor au ca rezultat un posterior accentuat, tipic mărcii germane. Există, de asemenea, elemente inovatoare, cum ar fi sigla Porsche cu efect de sticlă, care a fost integrată în bara de lumină din spate. Cu o valoare de doar 0,22 Cd, forma de bază optimizată din punct de vedere aerodinamic aduce o contribuție semnificativă la un consum redus de energie și, astfel, la o autonomie mai mare.

Având 4.963 mm lungime și 1.966 mm lățime, mașina electrică este cu 86 mm mai scurtă, dar cu 29 mm mai lată decât liftback-ul Porsche Panamera. Iar de principalul concurent diferă prin câțiva milimetri doar: Tesla Model S are 4.975 și, respectiv, 1.965 mm. Structura caroseriei îi este din oțel, dar majoritatea panourilor exterioare sunt din aluminiu. Portierele nu au rame în zona geamurilor.

Şi cockpit-ul lui Taycan semnalează începutul unei noi ere cu structura sa clară și o arhitectură complet nouă. Grupul de instrumente independent și curbat formează punctul cel mai înalt al tabloului de bord. Aceasta pune un accent clar pe axa vizuală a șoferului. Un afișaj central de 10.9 inchi și un afișaj opțional pentru pasagerul din dreapta sunt combinate pentru a forma o bandă de sticlă integrată sub aspectul unui panou negru atunci când sunt conectate.

Toate interfețele de utilizator au fost complet nou concepute pentru Taycan. Numărul de comenzi hardware clasice, cum ar fi comutatoarele și butoanele a fost foarte mult reduse. În schimb, controlul este inteligent și intuitiv – folosind funcționarea tactilă sau comenzi vocale care vor răspunde la comanda “Hey Porsche”.

Cu Taycan, Porsche oferă un interior complet fără piele pentru prima dată. Tapiţeria din habitaclu poate fi realizată din materiale reciclate inovatoare pentru a subscrie conceptul durabil al automobilului sportiv electric. Nişte “garaje pentru picioare”, aşa cum le numeşte Porsche, care reprezintă nişte nişe în bateria instalată sub podea, va asigura pasagerilor un nivel demn de confort. Soluţia a permis şi crearea unei poziţii de şezut foarte joase, cât mai aproape de pământ, care este o caracteristică tipică modelelor sport.

Noul Taycan are şi două compartimente pentru bagaje: frontal de 81 de litri şi posterior de 366 de litri. Poţi afla mai multe detalii despre interior aici.

Noile modele Porsche Taycan pot fi deja comandate. Preţurile de start în ţara noastră pornesc de la 132.000 şi 161.000 de euro!

Pentru Taycan a fost construită o așa-numita “uzină în uzină” – o linie de producție separată la întreprinderea din Zuffenhausen. Compania intenționează să-l vândă în minim 25.000 de exemplare anual. Lansarea oficială pe piaţă va avea loc spre mijlocul lui 2020.

Evenimentul de prezentare în reluare:

Caracteristicile tehnice detaliate ale modelelor Taycan Turbo şi Turbo S:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise