(foto) Interiorul noului Porsche Taycan: până la cinci ecrane, patru zone de climatizare și două volane la alegere

Porsche intră cu adevărat într-o nouă eră cu noul Taycan, prima sa mașină sport complet electrică, inclusiv prin stabilirea unor noi standarde în designul interior. Caracteristicile clasice au fost reinterpretate și aduse în era digitală!

Porsche spune că atunci când l-a dezvoltat a privit înapoi la conceptul introdus de originalul 911 în anul 1963 – un stil curat al tabloului de bord. Scopul i-a fost să îl readucă în ziua de azi, dar să corespundă cerinţelor şi ultimului trend de pe piaţă.

Cockpit-ul noului Taycan semnalează începerea unei noi ere cu structura sa clară și o construcție complet nouă. Este în mod clar concentrat către conducătorul auto. Panoul de instrumente are un design curat, minimalist și ultra-modern, iar operarea comenzilor este rapidă și fără distrageri a atenţiei. Acest element curbat de sine stătător formează cel mai înalt punct de pe tabloul de bord.

Panoul de bord din spatele volanului reprezintă de fapt un ecran curbat de tocmai 16.8 inci cu un aspect rotunjit care este tipic pentru modelele Porsche. Lipsa unui cozoroc care să-l acopere asigură un aspect subțire și modern în stilul telefoanelor și tabletelor de înaltă calitate. Acoperit cu sticlă autentică şi cu protecţie împotriva depunerilor de vapori mai are şi un filtru polarizant care generează proprietăţi anti-reflectorizante.

Panoul de instrumente va putea fi operat în patru moduri diferite selectate de şofer:

  • Clasic – arată instrumentele rotunjite tipice Porsche. Acest afișaj oferă informații care sunt clar aranjate pentru a putea fi observate/citite rapid. Un contor de putere înlocuiește un turometru pe mijloc.
  • Map – înlocuiește contorul de putere central cu o hartă a sistemului de navigaţie.
  • Full Map – intenţionat face să dispară orice ceas informativ în favoarea unei hărţi întinse pe tot ecranul.
  • Pure – afișează numai informații esențiale de conducere, cum ar fi viteza, indicatoarele rutiere şi indicatoarele de navigaţie folosind o săgeată minimalistă.

De asemenea, există câmpuri mici cu control tactil la marginile acestui ecran. Acestea se vor utiliza pentru operarea funcțiilor de iluminare a farurilor şi unele setări rapide ale şasiului. Prin urmare, panoul de instrumente este mai lat decât volanul și amintește de originalul 911.

Vezi şi: Porsche arată oficial o parte din interiorul noului Taycan! Va fi prima maşină cu Apple Music integrat

Însuşi volanul are un aspect luminos, cu două modele ce vor fi puse la alegere. În plus față de versiunea de bază care poate fi personalizată cu inserții colorate, ca parte a unui accent package, Porsche oferă şi un volan GT sport ca opţiune. Acesta din urmă are un design distinctiv cu capete de șurub vizibile și dispune de un comutator rotund tipic Porsche prin care se pot selecta diferite moduri de conducere.

Trecând spre centrul planşei de bord putem observa cum secțiunile sale superioare și inferioare se întind pe întreaga lățime interioară a vehiculului în forma unei aripi. Un afișaj infotainment central de 10.9 inci și un altul opţional de aceeaşi mărime pentru pasagerul din dreapta sunt combinate pentru a forma o bandă de sticlă integrată într-un aspect de panou negru când sunt deconectate, îmbinându-se astfel vizual cu interiorul.

Toate interfețele de utilizator au fost complet reproiectate pentru Taycan. Numărul de comenzi hardware tradiționale, cum ar fi comutatoarele și butoanele, au fost foarte reduse. În schimb, controlul este inteligent și intuitiv: fie tactil, fie printr-un asistent vocal care va putea fi activat prin comanda “Hey, Porsche”.

Toate configurațiile automobilului electric Taycan, cum ar fi Porsche Active Stability Management (PASM), pot fi ușor setate pe ecranul central prin intermediul unei funcţii de acces direct. Şoferul poate accesa rapid toate aplicațiile printr-un ecran de pornire clar structurat și care poate fi personalizat. Aplicațiile includ navigație, telefon, media, confort și Porsche Connect. Cu un control vocal optimizat, șoferii pot accesa și mai rapid funcția dorită. De asemenea, pentru prima dată pe un model Porsche, pasagerul din dreapta şoferului are opțiunea de afişaj propriu care îi va permite să modifice cu uşurinţă setările sau să acceseze aplicaţii fără a distrage atenţia şoferului.

Consola centrală este destul de ridicată şi intensifică sentimentul de o poziție de ședere scăzută, așa cum se așteaptă de la un Porsche. Pe aceasta se găseşte încă un ecran tactil şi cu feedback haptic de 8.4 inci. Prin acesta se pot accesa direct comenzile pentru sistemul de climatizare şi nu numai. La fel acestea are integrat un sistem de recunoaştere a scrisului de mână, funcţie folosită de exemplu pentru a căuta mai rapid adrese în sistemul de navigaţie.

Fiecare detaliu a fost redus la lucruri esențiale. Ca și pe supercarul Porsche 918, Taycan are un levier compact imediat sub panoul de instrumente şi după volan, în partea dreaptă, în loc de unul obişnuit pe tunelul central. Soluţia oferă consolei centrale un aspect ordonat și creează spațiu de stocare suplimentar. De cealaltă parte a noului levier, în stilul Porsche, se află un buton de pornire a sistemului electric de propulsie.

O abordare clară şi minimalistă s-a folosit şi în privinţa deflectoarelor de aer. Acestea au fost complet modernizate și pot fi operate intuitiv. Deflectoarele tradiționale acționate mecanic aparțin trecutului, deoarece fluxurile de aer sunt acum controlate atât digital, cât și complet automat (“Virtual Airflow Control”). Făcând clic pe meniul Climate, este posibil de comutat între regimurile “Focused” pentru răcire rapidă şi direcţională sau “Diffused” pentru aer condiționat fără curenţi de aer sesizaţi.

În cazul în care se comandă un sistem opţional de climatizare în patru zone individuale (“Advanced Climate Control”), un panou de control tactil suplimentar cu feedback haptic şi ecran de 5.9 inci se pune şi la dispoziţia pasagerilor din spate pentru operare.

Nu în ultimul rând, designul culorilor și materialelor folosite în Taycan va permite oricărui viitor proprietar să-l personalizeze cu linii de echipamente individuale, de la unele tradiţionale, până la durabile şi moderne. Există, de asemenea, opțiunea de tapiţerie cu piele clasică, precum și o tapiţerie cu piele tăbăcită Club Leather “OLEA” (se utilizează frunze de măslin în procesul de confecţionare).

O nouă caracteristică este un interior complet fără piele cu texturi de suprafață ultramoderne. Se utilizează un material numit “Race-Tex” – o microfibră de înaltă calitate care este compusă parțial din fibre de poliester reciclate. Producția sa generează cu 80% mai puțin CO2 decât în cazul materialelor tradiționale. Apropo, şi podeaua electromobilului utilizează un tip de fibră reciclată “Econyl®”, care este fabricată, printre altele, din plase de pescuit reciclate.

Noul Porsche Taycan va fi în scurt timp disponibil cu o gamă largă de configurații interioare și exterioare, atât în stilurile tradiționale, cât și în cele moderne. Accente interioare și ornamente vor sublinia atenția la detalii, în timp ce îndeplinesc cele mai înalte standarde de calitate tipice Porsche în termeni de caracteristici ale materialelor și de manoperă. Culorile interioare Black-Lime Beige, Blackberry, Atacama Beige şi Meranti Brown sunt exclusiv disponibile pentru Taycan.

Un opţional accent package va mai oferi clienților o gamă de scheme de culori contrastante speciale: black matt, dark silver, neodyme sau champagne. Panourile uşilor şi consolele centrale vor putea fi decorate la alegere cu inserţii din lemn natural, fibră de carbon mată, aluminiu sau materiale textile.

Amintim că premiera noului Porsche Taycan va avea loc în ziua de 4 septembrie 2019 şi se va desfăşura concomitent în Canada, Germania şi China. Ulterior îl vom vedea şi noi la Salonul Auto de la Frankfurt, din 10 septembrie. Staţi aproape!

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/