ANRE: Preţul benzinei 95 revine la 25 de lei, iar al motorinei standard la 21 de lei

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În cadrul exercițiului de stabilire a prețurilor maximale de comercializare a carburanților de tip standard, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a Republicii Moldova atestă o continuă creștere a cotațiilor internaționale Platts la benzină și motorină.

Conform Reuters, reducerea furnizărilor de petrol din Arabia Saudită și Rusia a declanșat revenirea prețurilor în această lună. Agenția reiterează că la începutul lunii iulie, Riadul a declarat că va prelungi o reducere voluntară a producției de 1 milion de barili pe zi (bpd) până în august, în timp ce Federația Rusă a decis că va reduce exporturile cu 500.000 de barili pe zi. Totodată, Trading Economics anunță că Ministerul Energiei de la Moscova a anunțat o reducere a exporturilor cu 2.1 mln tone în trimestrul III din 2023.

Aceste constrângeri a ofertei sunt resimțite deja în stocurile de pe piețele externe, fapt ce pune presiune suplimentară asupra prețurilor. Astfel, pentru următoarele trei zile, 22-24 iulie 2023, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:

  • 25.00 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+11 bani);
  • 21.04 lei/litru – pentru motorina standard (+7 bani).

În această ordine de idei, prețul benzinei la pompă ajunge cu 0.60 lei/litru mai mare decât nivelul mediu al acestuia din anul curent, iar motorina rămâne în continuare mai ieftină cu circa 0.20 lei/litru decât prețul mediu din anul curent.

Anul acesta, ultima dată când benzina a costat 25 de lei şi chiar mai mult a fost în zilele de 4-20 aprilie. În cazul motorinei standard, a costat mai mult de 21 lei în ziua de 14 aprilie.

Cmentariile sunt închise