(video/live) Premieră mondială: Noul Toyota Land Cruiser 300

Toyota a prezentat în această seară, în cadrul unui eveniment online transmis din Dubai, noul Land Cruiser 300. Modelul mult aşteptat se prezintă după 70 de ani de istorie şi peste 10.3 milioane de maşini vândute de-a lungul generaţiilor sale în 170 de ţări şi regiuni.

https://youtu.be/7RlSuvNk0qM

Caracteristici cheie:

  • Este numit SUV-ul flagship al companiei Toyota!
  • La bază are o platformă complet nouă, numită TNGA-F, deşi a păstrat structura cadru a şasiului! Cadrul în sine a fost reproiectat pentru a reduce greutatea și a crește rigiditatea. Au fost luate diverse măsuri, cum ar fi reducerea greutății totale a vehiculului (cu 200 kg, în timp ce rigiditatea torsională a crescut cu 120%), stabilirea unui centru de greutate redus, distribuția greutății pe osii și o structură mai bună a suspensiei.
  • Suspensia standard numită KDSS îi este una independentă pe puntea din față și multi-link cu patru brațe pe cea din spate, cu diferențial cu alunecare limitată (cu senzor de cuplu) sau cu câte un diferențial blocabil pe fiecare punte + unul central. Se poate combina cu amortizoare adaptive în funcţie de piaţă.
  • Opțional se va oferi un sistem, în premieră în lume, numit Electronic Kinetic Dynamic Suspension (E-KDSS), despre care se spune că automat, dar și independent poate controla eliberarea sau blocarea stabilizatorilor frontali și posteriori pentru spori contactul roților cu pământul. Se poate combina cu amortizoare adaptive.
  • Sub capotă vor exista două motoare noi la alegere, cel puțin din start: un diesel V6 twin-turbo de 3.3 litri și un benzinar V6 twin-turbo de 3.5 litri. Ambele sunt cuplate la transmisii automate Direct Shift-10AT cu 10 trepte, care trimit puterea spre un sistem de tracțiune integrală! Toyota spune că doar cutia contribuie la o reducere a consumului şi emisiilor de CO2 cu aproximativ 10%.
  • Motorul diesel F33A-FTV, dezvoltat în colaborare cu Mazda apropo, produce 299 sau 309 CP la 4.000 rpm și 700 Nm de cuplu între 1.600-2.600 Nm. Benzinarul V35A-FTS, cunoscut de pe Lexus LS 500, va livra 415 CP la 5.200 rpm și 650 Nm de cuplu între 2.000-3.600 rpm (0-100 km/h în 6.8 secunde).
  • Pe unele pieţe va mai exista oferta unui V6 natural aspirat pe benzină şi a unei cutii de viteze automate cu şase rapoarte.
  • Măsoară mașina în funcție de echipare 4.950 sau 4.985 x 1.910 sau 1.945 x 1.980 sau 1.990 x 2.850 mm în lungime, lățime, înălțime și ampatament respectiv. Dimensiunile generale aproape că nu s-au vor schimba.
  • Garda la sol maximă declarată este de 225 mm. Dimensiunea jantelor va varia de la 17 la 20 de inci.
  • Volumul rezervoarelor de combustibil, care vor fi în continuare două, a scăzut în numele economiei de kg: cel mai mare are acum 110 în loc de 140 de litri. Acoperișul poate rezista la un portbagaj de 100 de kg.
  • Mașinile cântăresc peste 2.600 kg și pot tracta remorci de 3.5 tone. Practic toate panourile caroseriei sunt acum din aluminiu pentru a face economie de kg și pentru a mai reduce din consum. Doar aripile spate au rămas din oțel. Desigur, ponderea oțelurilor de înaltă rezistență a crescut, se promite o izolare fonică îmbunătățită și o izolare a vibrațiilor. 
  • Nu mai există un hayon articulat din două părți, ci doar o ușă masivă acționată electric. În spatele acesteia se află un portbagaj cu o lățime mai mică cu 12 cm!
  • Noul LC300 va exista, în funcție de piață, în echipări GX-R, GR-S (numită şi GR Sport), VX-R și ZX. A doua va fi realizată din punct de vedere stilistic ceva mai sportiv și va include inserții din fibră de carbon la interior, în combinație cu unele de culoare neagră la exterior. Land Cruiser GR-S va mai avea propriile bare de protecție și grilă de radiator.
  • Farurile sunt pe halogen în specificația cea mai simplă, iar opțional sau standard în funcție de echipare pot fi full LED adaptive. Stopurile la fel pot fi full LED și, cu farurile, au integrate semnalizatoare de direcție secvențiale.
  • În echipare de bază, la capitol multimedia, are un monitor de 7/10 inci (cu navigație pe unele piețe) și sistem audio cu patru difuzoare. Opțional sau în dependență de echipare va fi disponibil un monitor de 12.3 inci (în combinație cu DVD și navigație), cu suport Apple CarPlay și Android Auto.
  • Alte opțiuni sunt: un sistem audio JBL cu 14 difuzoare; două monitoare de 11.6 inci, cu suport Wi-Fi, atașate de spătarele scaunelor frontale pentru pasagerii din spate; un sistem de monitorizare video la 360 de grade cu un 3-D Multi-Terrain Monitor (3-D MTM) prin care se vor putea vedea mai ușor obstacolele care se apropie de roți, printre altele; în premieră un head-up display și până la cinci porturi USB; încărcător wireless pentru telefoane; buton de pornire a motorului cu senzor de amprentă (în funcţie de piaţă)!
  • Camera video posterioară va avea integrat un spălător de lentilă.
  • Volanul va dispune de încălzire și se vor simți și vibrații în el în cazul părăsirii involuntare a benzilor. Sistemul de climatizare va fi unul cu funcționare în 2-4 zone, iar locurile de pe bancheta din spate pot fi şi ventilate!
  • Noul Land Cruiser a adoptat cel mai recent pachet de siguranță activă Toyota Safety Sense cu funcții avansate suplimentare. Două funcții au fost adăugate la sistemul PCS care ajută la evitarea unei coliziuni sau la reducerea daunelor prin detectarea pietonilor (în timpul zilei și a nopții) și a bicicliștilor (în timpul zilei).
    • Prima este o funcție care detectează vehiculele din sens opus în intersecții și pietonii din sens opus care traversează strada atunci când vehiculul se îndreaptă în direcţia lor.
    • A doua este o funcție de control al direcției în situaţii de urgenţă și de evitare a accidentelor, care ajută la menținerea în bandă prin implicarea în direcţie, fiind declanșată atunci când șoferul efectuează o manevră pentru a evita coliziunea.
    • În plus, noul Land Cruiser a adoptat sistemul Parking Support Brake, care ajută la prevenirea accidentelor prin recunoașterea obstacolelor din fața și din spatele vehiculului într-o parcare, apropierea vehiculelor atunci când se deplasează în marşarier, dar și a pietonilor.

Startul vânzărilor pentru modelul cu motor pe benzină este planificat pentru luna iulie și abia din septembrie vor fi disponibile modele cu propulsoare diesel, dar și modelul Land Cruiser GR-S.

Evenimentul de prezentare, în limbile engleză şi rusă, pe care vi-l recomandăm să-l priviţi în reluare!

https://youtu.be/CyRb6fstU3M
https://www.youtube.com/watch?v=f0wBbF27rF8
https://youtu.be/IHb-69dkBo4
https://youtu.be/64T0jAm055I
https://youtu.be/V48ILYPsfvg
https://youtu.be/6AtPZrlAsu0
https://youtu.be/yZW_yzWgscI
https://youtu.be/Z4Y7403TPlw
https://youtu.be/LdWkQbHxcq4
https://youtu.be/sn-vrtZ8r98
https://youtu.be/iUh5um1Z0Us
https://youtu.be/CLnY78Z7bwU
https://youtu.be/h7ZZW0Bndl4

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/