(video) Premieră mondială: Prima maşină a brandului CUPRA este un SUV cu 300 de cai putere

Recent am aflat că spaniolii de la SEAT au decis să facă un brand separat de maşini sport, numit CUPRA. Dacă până acum astfel se numeau versiunile performante ale modelelor mărcii, acum acesta vor purta atât o denumire nouă, cât şi un logo nou.

Acum câteva ore a avut loc prezentarea oficială a noului brand CUPRA în Barcelona, dar şi a primei maşini care poartă un logo nou. Este vorba despre CUPRA Ateca, făcut pe baza SUV-ului SEAT cu acelaşi nume, un model care va fi prezentat la Salonul Auto de la Geneva.

SUV-ul CUPRA Ateca, cu o lungime de 4.36 metri, a fost dotat sub capotă cu un motor TSI de 2.0 litri, forţat să producă 300 de CP şi numit unul dintre cele mai tehnologizate de pe piaţă. Agregatul vine cu un nou sistem Otto Particulate Filter pentru a satisface noile cerinţe în privinţa emisiilor.

Caracteristicile dinamice sunt următoarele: acceleraţie 0-100 de km/h în 5.4 secunde, iar viteza maximă ajunge la 245 de km/h. Reprezentanţii CUPRA afirmă că deocamdată modelul nu are un concurent în segment.

CUPRA Ateca SUV 2018 0

Cutia de viteze poate fi doar una robotizată DSG cu şapte trepte, dezvoltată de la zero şi capabilă să schimbe rapoartele mult mai rapid şi mai precis. Sistemul de tracţiune integrală 4Drive, este numit drept unul dintre cele mai sigure şi avansate din lume. Acesta analizează condițiile rutiere în timp real, inclusiv viteza mașinii, viteza fiecărei roți, poziția volanului și stilul sau modul de condus, pentru a livra rapid și progresiv putere în fiecare moment la roțile necesare.

CUPRA Ateca SUV 2018 3

Standard CUPRA Ateca beneficiază de suspensie adaptivă, jante de 19 inci şi şase regimuri de rulare: Normal, Sport, Individual, Snow, Off-Road şi CUPRA mode. Ultimul acţionat, schimbă setările motorului, servodirecţiei şi suspensiei, dar şi reglează intensitatea sunetului produs de eşapamentul sport.

CUPRA Ateca se mai deosebeşte de un model obişnuit printr-un bodykit exterior cu forme sportive pronunţate, prin grila radiatorului care este făcută sub forma unui fagure, printr-o bară de protecţie faţă cu o gură largă de aerisire şi denumire CUPRA cu litere din aluminiu mat, dar şi printr-o bară de protecţie spate cu un difuzor încorporat şi cu două terminaţii duble ale eşapamentului.

CUPRA Ateca SUV 2018 2

Caroseria maşinii va putea fi vopsită doar în şase culori:  Energy Blue, Velvet Red, Brilliant Silver, Rodium Grey, Magic Black şi Nevada White. Acestea se vor combina cu elemente de culoare neagră lucioasă şi cu etrierele mecanismelor de frânare de culoare neagră.

În interior, panourile uşilor sunt tapițate în Alcantara, există logouri CUPRA iluminate pe plăci de aluminiu pe praguri, scaunele de asemenea sunt acoperite cu Alcantara de culoarea neagră cu nişte cusături gri, alături de nişte inserţii care imită fibra de carbon.

Cusăturile gri mai pot fi găsite pe volanul acoperit cu piele şi pe levierul cutiei de viteze. Pedalele sunt acoperite cu inserţii din aluminiu, iar prizele de aer şi câteva elemente de pe consola centrală sunt finisate într-un negru lucios. Sigla CUPRA este, de asemenea, prezentă pe volan, covorașe, pe cheie şi pe ecranul sistemului multimedia cu ecran tactil care salută şoferul la pornirea motorului.

Printre dotările standard pe care le va mai avea noul CUPRA Ateca se numără un sistem keyless de acces la interior şi pornire a motorului, încărcător prin inducţie electromagnetică pentru telefoane, GSM signal booster, sistem de camere video la 360 de grade, sistem multimedia cu ecran tactil de 8 inci şi navigaţie, suspensie adaptivă după cum am menţionat anterior, un panou de bord digital şi un asistent la parcare.

Opţional va fi oferit un pachet Performance, care va aduce mecanisme de frânare Brembo, scaune tapiţate cu piele şi inserţii din fibră de carbon autentică. Mai mult, de la mijlocul anului 2018 vor putea fi comandate nişte scaune cu profil sport şi mai uşoare.

Împreună cu primul model CUPRA, marca a anunţat şi alte noutăţi. Printre acestea este o maşină de curse CUPRA TCR. Acesta va concura oficial în Seria TCR în sezonul 2018. Noua CUPRA TCR va veni cu noua siglă, cu diferite bare de protecție, volan, capotă și scaun, precum și un ECU cu software adaptat pentru a se conforma reglementărilor tehnice ale sezonului din 2018.

CUPRA TCR 2018 0
CUPRA TCR 2018 2

De asemenea, am aflat că următorul model CUPRA va fi Ibiza, însă detalii sau caracteristici despre această maşină nu se cunosc deocamdată. Mai mult, va exista şi un crossover compact CUPRA Arona.

Vezi şi: (video) Noul SEAT Ibiza este disponibil într-o versiune TGI! Maşina poate fi alimentată acum cu CNG

Vezi şi: (video) Noul SEAT Arona a fost prezentat la 300 de metri înălţime

CUPRA Ibiza 2018 1
CUPRA Ibiza 2018 3

În plus față de modelele CUPRA prezentate, a fost făcută și o nouă ediție specială a modelului SEAT Leon –  CUPRA R ST. Maşina este prezentată cu detalii exterioare și interioare noi, cu un motor 2.0 TSI de 300 CP, sistem de tracțiune integrală 4Drive și cutie de viteze DSG.

La exterior se vor mai remarca nişte inserţii din fibră de carbon, un sunet emoţional produs de eşapament, jante din aliaj de cupru (!) şi mecanisme de frânare performante. Noul Leon CUPRA RST va fi prezentat de asemenea la Salonul Auto de la Geneva şi va fi lansat pe piaţă până la sfârşitul acestui an.

SEAT Leon CUPRA R ST 2018 1
SEAT Leon CUPRA R ST 2018 3
SEAT Leon CUPRA R ST 2018 5

În Europa, maşinile brandului CUPRA vor fi scoase la vânzare din această primăvară, prin intermediul a 260 de dealeri pe care SEAT îi va alege special. Ulterior, aceşti dealeri vor trebui să amenajeze în showroom-uri zone speciale. Scopul principal al noului brand de maşini sportive este ca peste 4-5 ani să dubleze numărul de vânzări a unor astfel de autovehicule.

În ţara noastră există un dealer SEAT, însă deocamdată nu se cunoaşte dacă se va număra printre cei aleşi.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/