(video) Premieră: Noile motociclete BMW S 1000 XR, BMW F 900 R şi F 900 XR

Noul BMW S 1000 XR a debutat acum câteva zile în premieră mondială în cadrul salonului moto EICMA 2019. Noua generaţie a celei mai vândute motociclete Adventure Sport este radical mai uşoară şi mai agilă şi oferă o combinaţie fără precedent între performanţe sportive şi caracteristici specifice modelelor destinate călătoriilor pe distanţe lungi.

Având motorul şi suspensia dezvoltate de la zero şi o masă proprie gata de drum (DIN) de 226 kilograme – cu 10 kilograme mai puţin decât modelul precedent, ajustat la acelaşi nivel de echipare – S 1000 XR deschide o nouă dimensiune în segmentul Adventure Sport.

Noul S 1000 XR îmbină sportivitatea cu touring-ul într-un mod total distinct şi nou, fără a lăsa loc pentru alte elemente dorite – nu în ultimul râd pentru că are următoarele tehnologii disponibile: Dynamic ESA, moduri de condus Pro, ABS Pro şi DTC, Hill Start Control Pro, un ecran TFT de 6.5 inci cu conectivitate completă şi faruri LED.

https://www.youtube.com/watch?v=sScTuXphA2c
  • Motor nou dezvoltat, cu 5 kilograme mai uşor decât precedentul şi bazat pe S 1000 RR, cu mai multă putere la turaţii medii şi controlul electronic al cuplului (MSR), precum şi cu rapoarte modificate în cutia de viteze

Propulsorul cu patru cilindri în linie, nou dezvoltat, este derivat din cel al modelului S 1000 RR şi livrează o putere de 165 CP la 11.000 rpm. Cuplul maxim de 114 Nm este livrat la 9.250 rpm. Beneficiind de o curbă a cuplului mult mai liniară, acesta a făcut posibilă modificarea caracteristicilor de livrare a puterii, permiţând un interval mult mai generos de turaţii adaptat la condiţii de mers specifice unei  motociclete touring.

Treptele de viteză 4, 5 şi 6 au devenit mai lungi pentru a diminua sunetul motorului, pentru a scădea turaţia acestuia şi pentru a optimiza consumul de combustibil, în special la viteze de croazieră specifice călătoriilor lungi. Suplimentar faţă de un ambreiaj anti-hopping mult mai rafinat, noul S 1000 XR beneficiază şi de controlul cuplului de tracţiune (MSR) pentru prima dată! Controlat electronic, sistemul MSR previne deraparea roţii spate ca rezultat al accelerării bruşte sau retrogradării agresive de treaptă de viteză.

  • Suspensie total nouă, mai uşoară, cu Dynamic ESA/Dynamic ESA Pro

Urmând aceleași principii de scădere în greutate ale motocicletei ca tot unitar, suspensia a fost şi ea optimizată din punct de vedere al greutăţii. Cadrul şi bascula sunt acum cu 2.1 kg mai uşoare; în acelaşi timp, motorul are o funcţie de sarcină mult mai pronunţată decât înainte. Noua basculă cu două braţe este mai uşoară cu 1.6 kg, oferind un răspuns extrem de rapid datorită conexiunii directe cu sistemul de amortizare.

Noul S 1000 XR beneficiază de asemenea de cea mai nouă generaţie a sistemului BMW Motorrad Dynamic ESA (Electronic Suspension Adjustment) ca echipament standard. Datorită avansării tehnologice, versatila motocicletă Adventure Sports oferă o experienţă de pilotaj extrem de dinamică, păstrând în acelaşi timp un grad crescut de confort.

Dynamic ESA Pro este disponibilă ca opţiune de fabrică, având două moduri de amortizare (Road, Dynamic) şi ajustarea automată a cursei în funcţie de gradul de încărcare. Pentru prima dată în cazul modelului S 1000 XR, asistentul dinamic pentru frânare DBC (Dynamic Brake Control) asistă pilotul în timpul manevrelor puternice de decelerare.

  • Patru moduri de pilotaj, cea mai nouă generaţie a sistemului Dynamic Traction Control DTC şi funcţia DTC Wheelie. ABS Pro cu DBC (Dynamic Brake Control) pentru o siguranţă crescută la frânarea în condiţii de înclinare a motocicletei

Noul S 1000 XR beneficiază de patru moduri de pilotaj standard – Rain, Road, Dynamic şi Dynamic Pro. Modul de pilotaj Dynamic Pro, ce poate fi acum configurat şi în cazul modelului S 1000 XR, oferă o multitudine de posibilităţi de setare. Suplimentar faţă de răspunsul acceleraţiei, frâna de motor, controlul ABS-ului şi al tracţiunii şi funcţia anti-wheelie (incluzând noua setare Power Wheelie) pot fi configurate pentru prima dată pe noul S 1000 XR.

Între timp, sistemul BMW Motorrad ABS oferă deja un grad crescut de siguranţă la frânarea de urgenţă în linie dreaptă, ABS Pro ridică standardele de frânare la un nou nivel, oferind protecţie optimă chiar şi la frânările de urgenţă cu motocicleta înclinată.

  • Bord complet digital cu ecran TFT de 6.5 inci cu o lizibilitate excelentă

Bordul a fost şi el complet reproiectat pentru noul S 1000 XR. Pe lângă multitudinea de informaţii oferite şi posibilităţile multiple de setare a motocicletei, o importanţă deosebită a fost acordată lizibilităţii optime. Indiferent de condiţiile de luminozitate, informaţiile de pe ecran pot fi citite cu uşurinţă datorită dimensiunilor generoase.

De asemenea, acesta oferă ferestre dedicate pentru funcţii variate. Fereastra Pure Ride afişează toate informaţiile necesare pentru mersul pe stradă, în timp ce fereastra adiţională Core afişează gradul de înclinare, forţa de frânare sau statusul controlului tracţiunii. O altă fereastră afişează toţi parametrii de funcţionare ai motocicletei.

Totodată, acest sistem permite şi afişarea indicaţiilor de navigaţie cu ajutorul unei aplicaţii pentru telefonul mobil. Controlul funcţiilor display-ului TFT se face cu ajutorul controlerului MMC (Motorcycle Multi Controller) aflat în partea stângă pe ghidon.

  • Bloc optic faţă cu LED şi sistem adaptiv de iluminare a virajelor sau lumini de zi cuprinse în Headlight Pro, ca opţiune de fabrică

Toate elementele luminoase ale noului S 1000 XR beneficiază de tehnologia LED. Suplimentar faţă de semnalizatoarele şi stopul LED, noul model este dotat cu blocuri optice simetrice, fiecare dotat cu câte o diodă LED pentru faza scurtă, faza lungă şi lumina de parcare.

Odată cu opţiunea Headlight Pro, sistemul adaptiv de iluminare a virajelor asigură o siguranţă crescută la pilotajul pe timp de noapte, mai ales pe porţiunile virajate. Aceasta opţiune include şi luminile de zi cu LED, ce permit o mai bună demarcare în traficul pe timp de zi datorită intensităţii. Proiectoare cu LED sunt disponibile ca accesorii la dealerii autorizaţi BMW Motorrad.

  • Design rafinat, cu accente dinamice pronunţate, ergonomie îmbunătăţită şi două scheme de culoare atractive

Forma noului cadru, flancurile rezervorului şi componentele din zona şeii asigură o poziţie mai confortabilă şi un grip mai bun în zona genunchilor. Mai mult, suprafeţele de contact optimizate şi triunghiul ghidon – şa – scăriţe oferă acum o ergonomie superioară modelului precedent.

Noul S 1000 XR subliniază caracterul său sportiv cu proporţii dinamice, în timp ce design-ul continuă să evidenţieze suprafeţele sculptate. Soluţii împrumutate din segmentele Touring şi GS se îmbină cu elemente sportive pentru a oferi motocicletei o prezenţă distinctă, ce reflectă perfect polivalenţa acesteia.

Noul S 1000 XR se impune pe stradă şi datorită celor două scheme de culoare distincte: finisajele rafinate în culoarea Gri Ice şi aspectul dinamic oferit de combinaţia Roşu Racing/Alb Aluminium, disponibilă contra-cost.

Caracteristici ale noului BMW S 1000 XR:

  • Propulsor nou cu 4 cilindri în linie, cu 5 kg mai uşor decât precedentul, bazat pe cel al modelului S 1000 RR, cu mai multă putere la turaţii medii şi rapoarte optimizate pentru treptele de viteză 4-6.
  • 165 CP la 11.000 rpm şi 114 Nm la 9.250 rpm.
  • Curbă de cuplu liniară, optimizată pentru călătoriile pe distanţe lungi.
  • Suspensie nouă, îmbinată cu Flex Frame, în care motorul devine un purtător important de sarcină.
  • Ergonomie îmbunătăţită datorită sistemului Flex Frame.
  • Dynamic ESA în standard şi Dynamic ESA Pro cu două moduri de amortizare (Road, Dynamic) ca opţiune de fabrică.
  • Basculă nouă, cu 19% mai uşoară şi cu amortizor fixat direct pe aceasta, pentru un mai bun răspuns a suspensiei.
  • DBC (Dynamic Brake Control).
  • Masă redusă cu 10 kg faţă de modelul precedent, până la 226 kg (ajustat la acelaşi nivel de echipare).
  • Evacuare nouă, mai uşoară, compatibilă Euro 5.
  • Senzor inerţial cu 6 axe.
  • Dynamic Traction Control (DTC) în echiparea standard.
  • DTC Wheelie Control în echiparea standard.
  • Engine drag torque control MSR şi control electronic pentru frâna de motor în echiparea standard.
  • ABS Pro pentru siguranţă crescută în situaţiile de frânare în poziţie înclinată în echiparea standard. Mod dedicat pentru frânarea pe ploaie.
  • Patru moduri de pilotaj Rain, Road, Dynamic şi Dynamic Pro în echiparea standard.
  • Hill Start Control Pro în echiparea standard.
  • Quickshifter HP Shift Assistant Pro disponibil ca opţiune de fabrică.
  • Pilot automat ca opţiune de fabrică.
  • Bord complet digital cu ecran TFT de 6.5 inci şi 4 ferestre dedicate.
  • Blocuri optice integral LED.
  • Semnalizări cu noua funcţie Comfort Indicator.
  • Sistem adaptiv de iluminare pentru viraje şi lumini de zi cu led ca parte a opţiunii Headlight Pro.
  • Siluetă redesenată, cu elemente dinamice noi, aerodinamică optimizată şi protecţie crescută la vânt şi împotriva intemperiilor.
  • Două scheme de culoare pentru lansare: Gri Ice şi Roşu Racing/Alb Aluminium (contra-cost).
  • Gamă variată de accesorii orginale BMW Motorrad.

Cu noul roadster dinamic F 900 R şi cu noul F 900 XR în segmentul Adventure Sports, BMW Motorrad îşi extinde gama de modele în populara clasă a motocicletelor de cilindree medie. Ambele modele oferă o dinamică aparte, manevrabilitate îmbunătăţită şi o gamă unică de opţiuni, combinate pentru a oferi un echilibru atractiv între dotări şi preţ. Bazate pe aceeaşi structură, cele două modele diferă semnificativ la capitolele caracter şi poziţionare în piaţă.

  • Noul BMW F 900 R – Roadster-ul dinamic pentru puriştii sportivităţii

Încrezător, sportiv, activ, focusat pe o experienţă dinamică – aşa s-ar putea descrie fanii modelului BMW F 900 R. Noul roadster dinamic produs de BMW Motorrad îmbină sentimentul de libertate şi stilul de viaţă modern. La nivel emoţional, stilul sportiv şi designul agresiv întâlnesc performanţa brută prin elementele acesteia – puterea motorului, cuplul şi sunetul.

În plus, există alte aspecte precum gama variată de întrebuințări, o adaptare rapidă la utilizarea zilnică şi o ergonomie care transformă modelul F 900 R într-o motocicletă adecvată atât pentru motociclişti sportivi, cât şi pentru începători.

  • Noul BMW F 900 XR – Un adevărat XR al motocicletelor de cilindree medie

Acronimul XR înseamnă un mix fără compromisuri între sportivitate şi aptitudini touring. Stabilind această familie cu modelul S 1000 XR, BMW Motorrad o extinde în clasa motocicletelor de cilindree medie. Designul agresiv şi conceptul motocicletei fac referinţă clară la relaţia de rudenie cu “fratele mai mare”.

Noul F 900 XR demonstrează că stăpâneşte cu uşurinţă elementele cheie ale segmentului Adventure Sport: dinamică sportivă îmbinată cu o poziţie de condus verticală, ergonomie tipică modelelor GS, competenţe în touring-ul pe distanţe lungi cu pasager şi un design care emană un caracter puternic.

F 900 XR beneficiază de asemenea de un transplant e tehnologie din clasele superioare: lumini adaptive LED pentru viraj,  Keyless Ride sau Apel Inteligent de Urgenţă sunt opţiuni unice în clasa motocicletelor de cilindree medie. Destinat nu doar motocicliştilor sportivi, XR-ul este de asemenea dedicat începătorilor sau motocicliştilor inactivi datorită accesibilităţii sale, a ergonomiei şi a înalţimii scăzute a şeii, a adaptării pentru categoria A2 şi a preţului atractiv de vânzare!

  • Tehnologie etalon în segment

Cele două noi modele, F 900 R şi F 900 XR, stabilesc noi standarde tehnologice în clasa motocicletelor de cilindree medie datorită nivelului de echipare standard extrem de bogat (Connectivity, toate blocurile optice cu tehnologie LED) şi datorită gamei variate de opţionale disponibile – în unele cazuri, unice în segmentul din care fac parte (lumini adaptive LED pentru viraj, Keyless Ride, Dynamic ESA, moduri de condus Pro, Shift Assistant Pro, Apel Inteligent de Urgenţă, ABS Pro, MSR, DTC, DBC, RDC).

  • Propulsor bi-cilindru în linie cu cilindree crescută şi mai multă putere, dar şi cu sistem pentru controlul cuplului motor

Pentru noile F 900 R şi F 900 XR, dinamica este asigurată de un update al motorului bi-cilindru în linie introdus pentru prima dată în 2018 odată cu F 850 GS, acum cu 105 CP şi o curbă de cuplu optimizată. În acest caz, principalul atu este reprezentat de creşterea cilindreei la 895 cc (anterior 853 cc). Cu o secvenţă de aprindere de 270/450 grade şi o nouă evacuare, motorul livrează un sunet emoţional aparte.

Suplimentar faţă de ambreiajul anto-hopping, noile F 900 R şi F 900 XR pot fi echipate cu sistemul pentru controlul cuplului motor (MSR) pentru prima dată. Acesta previne alunecarea roţii spate în urma unor accelerări sau decelerări bruşte, oferind un grad crescut de siguranţă.

  • Două moduri de condus în echiparea standard, ABS şi ASC. Moduri de condus Pro cu ABS Pro, DTC, DBC şi MSR disponibile ca opţiuni de fabrică

Noile F 900 R şi F 900 XR beneficiază în echiparea standard de modurile de condus Rain şi Road. Tot în standard sunt prezente şi tehnologiile ABS şi ASC (Controlul Automat al Stabilităţii), cel din urmă neavând opţiunea de dezactivare.

Datorită opţiunii Moduri de condus Pro, caracterul sportiv al noilor modele poate fi experimentat şi mai intens. Modurile de condus adiţionale Dynamic şi Dynamic Pro, sistemul Dynamic Traction Control DTC şi funcţia ABS Pro alături de Dynamic Braking Control DBC şi sistemul de control al cuplului motor MSR fac parte din această opţiune.

  • Cadrul din oţel de tip punte, rezervorul uşor din material plastic ranforsat şi suspensia electronică Dynamic ESA disponibilă opţional îmbunătăţesc considerabil manevrabilitatea

Asemenea modelelor GS din gama F, noile F 900 R şi F 900 XR folosesc un cadru din oţel de tip punte care integrează motorul ca element portant şi un rezervor care s-a întors în poziţia clasică, în faţa motociclistului. Controlul roţii faţă se face prin intermediul unei furci telescopice upside-down, în timp ce roata spate este ghidată de o basculă cu două braţe şi amortizor situat central.

Rezervoarele uşoare din material plastic ranforsat, cu o capacitate de 15.5 litri (F 900 XR) şi 13 litri (F 900 R) reprezintă o premieră în industria moto. Cadrul spate bolt-on a fost de asemenea reproiectat pentru F 900 R şi F 900 XR pentru a crea o parte dorsală scurtă şi îngustă. În timp ce noul F 900 R este un roadster dinamic destinat utilizării sportive, deci implicit cu o cursă mai scurtă a suspensiei, noul F 900 XR – cu a sa cursă mai lungă a suspensiei – oferă o creştere considerabilă a gradului de confort şi implicit o gamă mult mai variată de utilizare.

Cu suspensia electronică BMW Motorrad Dynamic ESA (Controlul Electronic al Suspensiei), disponibilă ca opţiune de fabrică şi aproape unică în aceste două segmente, este posibilă îmbunătăţirea experienţei dinamice, creşterea confortului la rulare şi în acelaşi timp transformă cele două modele în parteneri adecvaţi pentru touring-ul cu pasager, datorită posibilităţii de a ajusta amortizarea suspensiei spate în funcţie de condiţiile de drum sau modul de condus.

  • Blocuri optice cu funcţie adaptivă pentru viraje unice în clasa motocicletelor de cilindree medie, disponibile în cadrul opţiunii Headlight Pro. Tehnologie LED pentru toate elementele luminoase ale motocicletei în standard.

Un grad crescut de siguranţă este oferit de funcţia adaptivă pentru viraje a blocurilor optice faţă, parte a opţiunii Headlight Pro, unică în clasa motocicletelor de cilindree medie. Astfel, motociclistul beneficiază de o iluminare mai bună a curbelor, în special pentru călătoriile pe timp de noapte.

Toate elementele luminoase ale modelelor noi din gama F folosesc acum tehnologia LED.

  • Bord complet digital cu ecran TFT color de 6.5 inci şi funcţia BMW Motorrad Connectivity ca echipament standard

Responsabilii BMW Motorrad cu dezvoltarea tehnologiilor noi au acordat o importanţă crescută lizibilităţii instrumentarului de bord – chiar şi în condiţii aparte de luminozitate (lumină puternică sau pe timp de noapte). Suplimentar, diversitatea informaţiilor oferite, calitatea imaginii display-ului şi uşurinţa în operare setează noi standarde. Grafica instrumentarului de bord este adaptată vizual, astfel încât să corespundă exigenţelor motocicliştilor sportivi.

Fereastra adiţională Core este disponibilă în combinaţie cu opţiunea de fabrică Moduri de condus Pro. Tehnologia standard BMW Motorrad Connectivity este unică în segment, oferind posibilitatea de a vorbi la telefon, de a asculta muzică sau de a urma indicaţiile navigaţiei în deplină siguranţă în mers!

  • Ergonomie atent studiată pentru o dinamică de top şi – în cazul noului F 900 XR – protecţie excelentă la vânt şi intemperii peste media segmentului, ideală pentru touring

Ca roadster dinamic, noul F 900 R oferă o poziţie de condus sportivă, ideală pentru motocicliştii care preferă traseele virajate. În acelaşi timp, F 900 XR oferă o poziţie verticază, relaxată, ideală pentru touring, fără a face compromisuri în latura dinamică a condusului. Carena faţă include un parbriz ajustabil, iar design-ul acesteia combină stilul sportiv cu o protecţie foarte bună împotriva sunetelor deranjante în călătoriile lungi.

În acelaşi timp, gama variată de şei joase sau înalte, precum şi posibilitatea de a comanda o suspensie joasă oferă oricărui motociclist, indiferent de înalţime, posibilitatea de a se simţi în largul său pe noul F 900 XR.

  • Trei scheme cromatice, implicit culori, pentru ambele modele, ce scot în evidenţă caracterul puternic al acestora

Trei scheme cromatice diferite pentru fiecare model completează design-ul modern pentru a evidenţia caracterul puternic al noilor membri din gama F. Noul F 900 R este disponibil în nuanţele Negru Storm metalizat, Albastru San Marino metalizat şi împreună cu Stilul Sport – Argintiu Hockenheim metalizat / Roşu Racing.

Pentru F 900 XR, suplimentar faţă de culoarea de bază, Alb Light, sunt disponibile două scheme cromatice, ca parte a celor două stiluri disponibile opţional – Stilul Exclusive, în culoarea Galben Galvanic metalizat şi Stilul Sport, în nuanţa Roşu Racing.

Caracteristici ale noilor BMW F 900 R şi F 900 XR:

  • Noul BMW F 900 R – Roadster-ul dinamic pentru puriştii sportivităţii.
  • Noul BMW F 900 XR – Un adevărat XR al motocicletelor de cilindree medie.
  • Cadrul ambelor modele integrează propulsorul bi-cilindru în linie, cu o capacitate crescută la 895 cc (anterior 853 cc).
  • Putere şi cuplu motor crescute – 105 CP la 8.750 rpm şi 92 Nm la 6.500 rpm.
  • Peste 87 Nm disponibili pe o plaja largă de turaţie, între 4.500 rpm şi 8.500 rpm.
  • Versiuni de 48 CP disponibile pentru categoria de permis A2!
  • Rafinament crescut datorită celor doi arbori de contrabalansare din motor.
  • Două moduri de condus Rain şi Road, precum şi ABS şi ASC ca echipament standard.
  • Moduri de condus Pro (Dynamic şi Dynamic Pro), precum şi ABS Pro, Dynamic Traction Control (DTC), Dynamic Brake Control (DBC) şi controlul electronic al cuplului motor (MSR) ca opţiuni de fabrică.
  • Cadru din oţel de tip punte pentru rigiditate optimă, robusteţe şi precizie.
  • Cadru spate îngust, reproiectat.
  • Premieră în industria moto: rezervor uşor din material plastic ranforsat cu o capacitate de 13 l (F 900 R) şi 15.5 l (F 900 XR).
  • Furcă faţă telescopică, de tip upside-down şi basculă cu două braţe din aluminiu, cu amortizor central.
  • Cursa suspensiei: 135 mm (F 900 R) şi 170 mm (F 900 XR) pentru faţă, 142 mm (F 900 R) şi 172 mm (F 900 XR) pentru spate.
  • Suspensie reglabilă electronic Dynamic ESA pe spate, disponibilă ca opţiune de fabrică.
  • Ergonomie sofisticată şi o gamă variată de şei de multiple înalţimi.
  • Carene cu protecţie optimizată împotriva vântului şi a intemperiilor şi parbriz reglabil (F 900 XR).
  • Blocuri optice cu funcţie adaptivă pentru viraje unice în clasa motocicletelor de cilindree medie, disponibile în cadrul opţiunii Headlight Pro.
  • Tehnologie LED pentru toate elementele luminoase ale motocicletei în standard.
  • Bord complet digital cu ecran TFT color de 6.5 inci şi funcţia BMW Motorrad Connectivity ca echipament standard
  • Keyless Ride ca opţiune de fabrică.
  • Trei scheme cromatice, implicit culori, pentru ambele modele, ce scot în evidenţă caracterul puternic al acestora.
  • Gamă variată de accesorii şi echipamente BMW Motorrad disponibilă la dealerii mărcii.

Preţurile tuturor modelelor de puteţi consulta la dealerii BMW Motorrad. Dealerul BMW de la Chişinău comercializează şi motociclete!

GALERIE FOTO:

  • Noul BMW S 1000 XR
  • Noul BMW F 900 R
  • Noul BMW F 900 XR

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/