(video) Premieră: Noua generaţie Chevrolet Corvette Stingray Convertible şi noul C8.R
În vara care a trecut, modelul Corvette a celor de la Chevrolet a trecut printr-o revoluție complexă: noua mașină sport de generația a opta (C8) şi-a schimbat aspectul clasic al poziţionării motorului sub capotă cu unul central, în faţa osiei spate. Având un preţ de start de sub 60.000 de dolari în SUA, aceasta a devenit unul dintre cele mai accesibile şi atrăgătoare oferte de pe piaţă cu motor natural aspirat.
La prima prezentare ne-a fost arătată o maşină doar într-o caroserie de tip Targa, cu un panou superior al acoperişului ce poate fi demontat. În mod tradițional, anume un astfel de automobil a fost ales de producător ca să fie cel de bază, aşa cum a existat în cazul generaţiilor C7 şi C6, semn că într-o caroserie coupe obişnuită nu va mai exista.
Și iată că în această noapte, peste ocean, a fost prezentat noul Chevrolet Corvette Stingray Convertible, un model prin care se marchează o altă revoluţie mică: pentru prima dată în istoria modelului este folosit un acoperiş retractabil tare în loc de unul moale.
Poate cea mai mare deosebire de un Corvette Stingray de bază, noul model o are în partea posterioară: un nou capac peste compartimentul motorului, lipsit de un panou de sticlă transparentă, dar şi două “cocoaşe” specifice modelelor roadster, care se regăsesc câte una imediat după scaune.
Sub noul capac care stă peste motor se ascunde de fapt şi mai întâi un spaţiu de stocare a acoperişului tare, care este format din două secţiuni şi care poate fi instalat sau scos cu ajutorul a şase mici electromotoare. Procesul durează 16 secunde şi se poate realiza până la o viteză de 48 de km/h.
Spaţiul dintre cele două “cocoaşe” este ocupat de o sticlă care poate fi reglată vertical indiferent de prezenţa sau lipsa acoperişului, având rolul principal de protecţie împotriva vântului.
Deoarece Corvette Stingray a fost inițial creat ca un automobil cu o caroserie de tip Targa, transformarea într-un coupe-roadster nu a mai necesitat o ranforsare suplimentară a panoului care se află sub maşină. Cu toate acestea, creșterea greutății și modificarea distribuţiei acesteia pe osii a necesitat o personalizare individuală a suspensiei.
Clienţii vor avea ocazia să comande pe acest model şi pachetul de circuit Z51 Performance. Prezenţa sa pe o decapotabilă va putea fi sesizată cel mai rapid prin spoilerul montat în partea posterioară.
Propulsorul este acelaşi care a debutat pe primul model: un montat longitudinal V8 natural aspirat de 6.2 litri, care produce 502 CP şi 637 Nm de cuplu. Cutia de viteze la care este cuplat este una preselectivă robotizată cu opt trepte, marca Tremec. Caracteristicile dinamice încă nu au fost dezvăluite, însă se ştie că un model de bază cu Z51 Performance Package poate face 0-97 de km/h în mai puţin de 3.0 secunde şi poate rula cu maxim 312 km/h.
Producția noului Chevrolet Corvette Stingray Convertible va începe în primul trimestru din 2020. Producătorul a anunțat că un astfel de Corvette va fi cu 7.500 de dolari mai scump decât modelul de bază – respectiv preţul de start va fi în jur de 67.500 de dolari. Pentru export, Chevrolet va oferi şi modele cu poziţie a volanului pe partea dreaptă.
În același timp, la prezentarea noii decapotabile a fost adus şi noul Chevrolet Corvette C8.R. Noua maşină de curse cu motor poziţionat central dispune de un kit exterior aerodinamic agresiv, un spoiler uriaş şi corpuri de iluminat suplimentare, toate pentru a corespunde regulilor şi a putea marticipa în cursele de anduranţă care se desfăşoară şi noaptea.
Dotările şi caracteristicile de ordin tehnic se ţin încă deocamdată în secret. Unele zvonuri ne spun despre prezenţa unui motor turbo “sub capotă”, însă informaţii mai exacte ar trebui să apară mai aproape de ziua debutului într-o cursă, în ianuarie, la cea de 24 de ore de la Daytona.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise