(video) Premieră mondială: Noul Corvette Stingray – cea mai accesibilă maşină sport cu motor natural aspirat montat central

Revoluţia în istoria automobilului sport Chevrolet Corvette s-a întâmplat! În această noapte peste ocean a avut loc premiera mondială a noii, celei de-a opta generaţii, care a debutat cu motor montat central în premieră după 57 de ani de experimente.

Inginerii de la General Motors au declarat în cadrul prezentării că au ajuns la limita capacităților de creare a unei astfel de maşini cu o astfel de schemă de poziţionare a motorului, astfel încât pentru a face un pas următor au avut nevoie de a schimba radical conceptul acestui produs. Dar pe lângă propulsor există revoluţii şi la alte capitole!

Noul Corvette Stingray combină un design familiar cu nişte proporţii care au depăşit şablonul obişnuit. În comparație cu mașina anterioară cu motor frontal, poziţionat sub capotă, compartimentul habitaclului a fost mutat cu 400 de mm mai în faţă.

Însuşi caroseria îi reprezintă o carcasă puternică, făcută în principal din aluminiu, în timp ce majoritatea panourilor exterioare sunt confecţionate din fibră de sticlă! Există de asemenea şi câteva elemente din fibră de carbon, asta pe lângă unele pur decorative.

Noul Corvette Stingray are acum tocmai două portbagaje cu un volum total de 357 de litri, ambele compartimente fiind de asemenea din fibră de sticlă. Ca şi anterior, modelul de bază este o maşină într-o caroserie stil “targa” cu un panou de acoperiș detașabil, care poate fi depozitat în compartimentul pentru bagaje din spate. Farurile și stopurile sunt acum făcute complet pe bază de LED-uri.

Ce are sub “capotă”? Creatorii noului Corvette C8 nu au apelat la nici un fel de downsizing: în spatele scaunelor se află montat longitudinal un V8 natural aspirat de 6.2 litri, care produce 502 CP şi 637 Nm de cuplu. Agregatul LT2 – o versiune profund modificată a actualului LT1, are câte două supape per cilindri, un sistem de injecţie directă, sistem de deconectare a patru cilindri şi pentru prima dată un sistem de lubrifiere cu un carter uscat. Acesta din urmă a apărut pentru a se evita lipsa ungerii la supra sarcini laterale de peste 1g.

Cutiile de viteze mecanice şi automate se pare că au rămas în istorie. Cel puţin Stingray-ul de bază va avea în echipare o cutie de viteze preselectivă robotizată cu opt trepte şi două ambreiaje umede. Aceasta a fost dezvoltată în colaborare cu Tremec, un furnizor tradițional de transmisii pentru Corvette-uri.

Noul este şi şasiul automobilului. Pe acesta se găseşte o suspensie cu câte două braţe şi cu arcuri pe fiecare roată. Pentru o taxă suplimentară producătorul va instala nişte amortizoare de şoc frontale care vor permite ridicarea nasului maşinii cu 50 de mm pentru a putea trece mai uşor de obstacole. Despre vreun sistem de roţi directoare spate nu se anunţă, pentru modelul de bază cel puţin.

Printre altele, aflăm că mecanismul de direcție a devenit puţin “mai scurt” (raportul de transmisie a fost redus de la 16,25 la 15,7:1), însă mai important este că se comportă cu 50% mai dur decât înainte. Respectiv, acest lucru ar trebui să îmbunătățească în mod semnificativ acuratețea manevrabilității. Mecanismele de frânare dispun de nişte amplificatoare electrice şi pe toate roţile mai există etriere cu câte patru pistoane.

Automobilul mai are şi un sistem cu moduri de rulare care schimbă programul electronic de funcţionare a anumitor componente responsabile de rulare şi direcţie (Weather, Tour, Sport şi Track), iar pe lângă acestea au apărut altele două: MyMode şi Z mode, prin care conducătorul auto poate seta individual proprietăţile şasiului, motorului şi cutiei de viteze. Pentru activarea rapidă a ultimului regim există un buton separat pe volan.

Din start a fost prezentat şi un Z51 Performance Package, care include o mulțime de îmbunătățiri orientate spre a face maşina una eficientă pe circuite. Lista include printre altele un set de amortizoare adaptive Magnetic Ride, un sistem diferit de evacuare a gazelor de eşapament, un sistem de răcire mai eficient, discuri de frână mai mari, într-o premieră anvelope all-season Michelin de performanţă, mai late şi care se pot întoarce chiar şi la o forţă laterală de până la 1g, un diferenţial cu alunecare limitată integrat în transaxle ce poate modula cuplul între roţile posterioare, un splitter frontal şi un spoiler posterior compus din două elemente, ambele generând suplimentar o forţă de apăsare de 181 kg, etc.

Pentru o maşină cu un astfel de pachet se anunţă deocamdată singura caracteristică dinamică: 0-97 km/h în mai puţin de 3.0 secunde!

În cele din urmă, a opta generație Corvette promite un salt în calitatea decorului interior. Se foloseşte pe larg piele naturală şi plastic scump. În locul unui panou de bord cu ceasuri analogice există acum un ecran color de 12 inci cu o grafică ce poate fi personalizată, iar ecranul sistemului multimedia este întors spre şofer.

Se mai anunţă despre prezenţa unui sistem de update-uri prin tehnologie OTA. Platforma sa cu un accent mare pus pe sistemele electronice va putea primi îmbunătăţiri, inclusiv de securitate, la fel ca într-un smartphone. Sistemul multimedia este unul intuitiv şi operat pe un ecran de înaltă rezoluţie.

Se mai suportă tehnologiile Bluetooth, NFC, încărcare wireless pentru telefoane, asistent vocal, navigaţie cu vizualizare a traficului în timp real, dar şi un Performance Data Recorder – un instrument avansat de analiză a conducerii, completat de o cameră de rezoluție înaltă și o interfață de utilizator nouă. Prin el şoferii pot înregistra video atât deplasările efectuate pe un circuit, cât şi itinerarele parcurse de la A la B. Înregistrarea poate fi pornită de fiecare dată când maşina începe mişcare, ori numai atunci când este setată într-un mod Valet.

Pentru noul Corvette se mai anunţă şi posibilități largi de individualizare. De exemplu, se poate alege una din cele 12 culori pentru caroserie, şase teme interioare, şase culori pentru centurile de siguranţă, două pachete opţionale de cusături contrastante, trei tipuri de scaune, etc. Printre alte opţiuni există memorie pentru scaune, un volan încălzit, sistem de alertă atunci când presiunea maximă în anvelope este atinsă sau un sistem audio Bose cu 10 ori 14 difuzoare.

După toate cele spuse, anunţăm şi “verdictul” în dolari. Aflaţi că noul Chevrolet Corvette va crește în preț foarte moderat. În timp ce un Corvette C7 avea un preţ de start de 55.900 de dolari, pentru noul model se vor cere în schimb sub 60.000, sumă care, probabil, înseamnă 59.900 de dolari. Pentru un “mini” supercar cu motor montat central şi cu astfel de caracteristici este un preţ foarte atractiv am spune!

Ca și anterior, modelele Corvette vor fi produse la o uzină specializată separată din Bowling Green, statul Kentucky: modernizarea liniilor de producţie locale se apropie de sfârșit, iar recrutarea de personal suplimentar este în curs de desfășurare pentru a putea asambla maşini în două schimburi.

În America vânzările vor începe târziu din această toamnă. Există, de asemenea, planuri serioase de export şi pentru prima dată în istorie modelul va putea fi cumpărat şi cu un volan pe dreapta. De asemenea, în cadrul prezentării, spre final, a fost anunţat un teaser pentru modelul de curse C8.R, dar şi pentru varianta decapotabilă (imagini cu maşinile vezi în galerie).

Vezi mai multe detalii şi specificaţii:

GALERIE VIDEO cu alte circa 60 de filmuleţe
din care poţi afla totul despre noul Corvette:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/