(video) Premieră: Noul Changan UNI-T urma să impresioneze europeni la Salonul Auto de la Geneva

Primul sistem de pilotare semi automatizată, care îndeplineşte pe deplin cerinţele celui de-al treilea nivel de autonomie stabilit de SAE (Society of Automotive Engineers) este Super Cruise de pe mașinile Cadillac pentru piața americană. Un astfel de sistem poate conduce o mașină de-a lungul autostrăzilor și necesită intervenția șoferului numai în caz de urgență.

Și acum, compania chineză Changan, a anunțat introducerea unui sistem similar de nivel 3. Primul model pe care a fost adoptat este SUV-ul UNI-T, pe care chinezii intenționau să îl prezinte la Salonul Auto de la Geneva, însă pentru că a fost anulat i s-a organizat premiera acasă.

https://www.youtube.com/watch?v=KDRe3GLAaTc

UNI-T este primul născut al noii serii, care va include mai multe modele cu tehnologie avansată și electronică. Modelul cu o lungime, lăţime şi înălţime de 4.515 x 1.870 x 1.570 mm adoptă un stil nou, mai îndrăzneț și nu arată ca modelele existente ale companiei. Ampatamentul constituie 2.710 mm, în timp ce dimensiunea jantelor poate fi de 17, 19 sau 20 de inci.

Printre caracteristicile care ies în evidenţă se numără nişte faruri şi stopuri full LED, mânere retractabile ale ușilor din față doar, un spoiler bifurcat pe hayon și nişte terminaţii trapezoidale ale eşapamentului.

În interior există un singur panou cu două ecrane, iar afișajul sistemului media cu diagonală de 10.25 inci devine mai strălucitor dacă privirea șoferului rămâne pe el mai mult de o secundă (este posibil printr-o cameră care urmăreşte privirea ochilor). Dar, în același timp, sistemul electronic va emite o alarmă dacă şoferul va sta prea mult cu ochii în ecran şi nu la drum.

Printre lucrurile care ies aici în evidenţă se numără un tunel central cu două etaje, tapițerie cu piele naturală Nappa pentru scaune, un acoperiș panoramic și un joystick de transmisie neobișnuit.

Changan UNI-T este echipat cu un motor turbo de 1.5, pe benzină (180 CP/300 Nm) și o transmisie cu șapte trepte şi dublu ambreiaj. Tracţiunea este doar pe puntea din faţă. Ulterior, ar trebui să apară o versiune și mai puternică cu un benzinar turbo cu patru cilindri şi volum de 2.0 litri. Dar cel mai interesant este pilotul automat chinezesc.

Changan îşi dezvoltă sistemul de mult timp, primele mașini experimentale pornind pe drumuri încă din 2016. Potrivit companiei, toate vehiculele fără pilot implicate au rulat în total peste 50 de milioane de kilometri. Pentru buna funcţionare a sistemului, UNI-T are instalate în jurul perimetrului corpului cinci senzori cu unde scurte și alţi 12 cu ultrasunet, plus șase camere de luat vederi. Pentru a indica asupra faptului că maşina rulează fără intervenţia şoferului, nişte “celule” speciale din grila radiatorului se aprind.

Changan produce deja UNI-T într-o fază de test, iar startul vânzărilor în China este programat pentru iunie 2020. Preţul estimat variază între 17 şi 22 de mii de dolari. Un concurent este văzut noul Lynk & Co 05. Dacă şi când va apărea modelul şi în Europa deocamdată nu se cunoaşte.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/