(video) Premieră: Noul Citroen C5 Aircross se lansează în versiunea plug-in hybrid

Tehnologia de propulsie hibridă nu este o noutate pentru Citroen. Încă în 2011 a lansat DS5 Hybrid4 care avea un motor electric pe puntea din spate, care asista unul cu combustie de pe cea faţă. Din păcate hatchback-ul nu a reuşit să devină popular, astfel încât a existat doar într-un număr mic.

Mai nou, pentru a fi în pas cu moda, marca franceză a anunţat acum câteva luni că fiecare model nou din gamă va avea garantat şi o motorizare plug-in hybrid cu posibilitatea de încărcare de la priză. Citroen C5 Aircross Hybrid este primul din această linie.

Din start vă spunem că din punct de vedere estetic, versiunea cu impact pozitiv asupra mediului se deosebeşte de cea standard doar prin inserţii de culoare albastră şi insigne speciale. La interior a apărut un comutator pentru regimurile de rulare, dar şi ecrane/meniuri speciale, corespunzătoare sistemului de propulsie pe care îl are.

https://www.youtube.com/watch?v=b_dHJ8OeUJg

Iar din punct de vedere tehnic, Aircross Hybrid este unificat cu versiunile similare ale modelelor Peugeot 3008 și DS 7 Crossback, deşi puterea totală este mai modestă, iar tracţiunea poate fi doar pe puntea din faţă.

Sub capotă are un motor turbo pe benzină şi cu patru cilindri, cu un volum de 1.6 litri, din familia PureTech (180 CP), cu un demaror-generator integrat. Este cuplat la o cutie de viteze automată cu opt trepte, care, în loc de un hidrotransformator foloseşte un ambreiaj umed multi-disc. Imediat după transmisie urmează instalat un electromotor care produce 110 CP.

Toată combinaţia de agregate pun la dispoziţie 225 de CP şi 320 Nm de cuplu, devenind astfel cea mai puternică motorizare pentru SUV-ul francez.

Energia din bateria de la bord, cu o capacitate de 13.2 kWh, ar trebui să fie suficientă pentru a parcurge 55 km doar pe electricitate. Consumul mixt de combustibil este indicat ca fiind de doar 1.4 litri la 100 de km parcurşi (ciclu WLTP). Apropo, viteza maximă cu care se poate circula în mod electric este limitată la 135 de km/h.

Mai trebuie să cunoaşteţi că bateria poate fi încărcată complet de la un Wallbox de marcă (7.4 kW, 32 A) în mai puţin de două ore, în patru ore printr-un Green’up™ Legrand 14 A socket cu un încărcător standard de 3.7 kW sau în 7 ore de la o priză casnică de 8 A cu acelaşi încărcător de 3.7 kW. De asemenea, există un mod de conducere special, numit e-Save, prin care sistemul electronic al maşinii păstrează o cantitate de energie în baterie pentru a fi utilizată pe un traseu specificat de şofer: de exemplu în apropriere de casă sau oficiu unde este impusă o zonă verde şi unde este interzisă utilizarea unui motor cu combustie internă.

Cutia de viteze ë-EAT8 mai dispune de o funcţie de frânare prin care amplifica decelerarea fără a fi apăsată pedala de frână propriu-zisă, ceea ce va contribuie la sporirea autonomiei în regim electric. De asemenea, sistemul de propulsie poate recupera energia din timpul frânărilor şi decelerărilor pentru a o stoca înapoi în baterie.

Deşi bateria litiu-ion de 200 V este situată sub bancheta din spate, volumul portbagajului este oricum mai mic decât al modelelor pe motorină şi benzină: de la 460 la 600 litri, în funcție de poziția scaunelor din spate, comparativ cu 580-720 litri.

SUV-ul PHEV va fi produs la uzina din Rennes – La Janais, Franța, ca şi toate celelalte versiuni. Prețul în Europa începe la 39.950 de euro, iar primele livrări vor demara abia la începutul verii anului 2020.

https://www.youtube.com/watch?v=n_rlMAkP9L4

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise