(video) Premieră: Noul Donkervoort F22 – cea mai ușoară mașină din sectorul supercarurilor

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Producătorul olandez de mașini sport ușoare Donkervoort a dezvăluit noul model F22, care va înlocui învechitul D8 GTO, introdus în deja îndepărtatul an 2011. În ciuda asemănării vizuale, aceste mașini nu niciun detaliu comun, iar noutatea s-a dovedit a fi mai mare, mai puternică, mai rapidă și mai confortabilă.

Mai mult! Pentru prima dată în istoria mărcii fondate în 1978, modelul este deja sold out, lucru care s-a întâmplat imediat după ce fanii înrăiți au văzut doar primele schiţe!

Caracteristici cheie:

  • Noul Donkervoort F22 a primit o capotă lungă, roți frontale care sunt parţial deschise (având aripi dedicate), o cabină împinsă cât de mult posibil în spate și o consolă posterioară foarte scurtă, toate fiind nişte caracteristici unice ale mașinilor companiei. Designul este parțial inspirat de modelul D8 GT din 2007.
  • Măsoară 4.039 (+264) x 1.912 x 1.105 mm, fiind mai lung, mai lat și mai înalt decât predecesorul său. Redimensionarea a fost făcută atât la cererea clienților, cât și pentru a respecta legile unui număr de țări, deoarece FF22 este omologat pentru a fi utilizat pe drumurile publice.
  • Noul F22 este construit pe un şasiu custom din oțel și fibră de carbon, sub marca proprie Ex-Core. Întreaga caroserie, inclusiv cele două panouri detașabile de acoperiș, este, de asemenea, realizată din fibră de carbon. Rigiditatea la torsiune și la îndoire s-a dublat în comparație cu seria D8 GTO Individual – până la 40.000 Nm/grad. Se menționează că mașina este capabilă să reziste la forțe laterale de până la 2.15 G.
  • În ceea ce privește alegerea propulsorului, Donkervoort a rămas fidel Audi. Noul F22 este pus în mişcare de celebrul benzinar turbo cu cinci cilindri şi 2.5 litri volum. Acesta a fost modificat să genereze 500 CP şi 640 Nm de cuplu. Compania a subliniat că, în comparație cu motorul anterior, nivelul emisiilor de CO2 a scăzut cu 28 g/km – până la 163 g/km.
  • Motorul este cuplat la o cutie mecanică cu cinci trepte Tremec TKX, cu o cursă scurtă, cu un rev matching de la Bosch care poate fi deconectat. În arsenal există şi un diferențial Torsen cu alunecare limitată. Tracţiunea este pe puntea din spate.
  • Conform estimărilor, poate face 0-100 km/h în 2.5 secunde şi 0-200 km/h în 7.5 secunde. Viteza maximă poate ajunge la 290 km/h. Cântărind doar 750 kg, raportul putere/greutate îi este de 666 CP per tonă!
  • Donkervoort F22 are jante de 18/19 inchi, care pot fi opţional forjate sau din carbon, îmbrăcate în anvelope Nankang AR-1 special concepute. Noul sistem de frânare AP Racing a redus greutatea cu 10 kg comparativ cu seria D8 GTO Individual și este cu 30% mai eficient. Sistemul de control al tracţiunii, cu setări care pot fi personalizate, a fost păstrat.
  • La fel ca modelul anterior, Donkervoort F22 are o suspensie cu brațe duble în față și în spate, dar pentru prima dată sunt instalate amortizoare controlate electronic, cu reglare a gărzii la sol (într-un interval de 35 mm).
  • Printre opţiuni se numără un Bosch Race ABS, un sistem de ridicare a punţii frontale, scaune încălzite, sistem de climatizare, cameră faţă/spate, sistem de alarmă, etc.
  • Interiorul, care a devenit cu 100 mm mai lung și cu 80 mm mai lat, are scaune din carbon cu centuri de siguranță în șase puncte, un volan multifuncțional care controlează majoritatea funcțiilor și un panou de instrumente digital. Există şi un spaţiu pentru bagaje de 298 litri.

În conformitate cu tradiția familiei Donkervoort, noul F22 a fost numit în cinstea lui Filippa, fiica actualului director general al companiei, Denis, care s-a născut pe 22 mai 2022. Până acum, prima literă a numelui său a fost folosită în toate modelele începând cu D10 din 1988, lucru făcut de tatăl său Joop Donkervoort, fondatorul companiei.

Inițial, tirajul noului F22 a fost limitat la doar 50 de unităţi, însă ca urmare a cererii neașteptate s-a decis majorarea până la 75. Fiecare exemplar va costa minimum 245.000 de euro, fără taxe şi opţiuni de personalizare. Livrările vor demara deja din ianuarie 2023.

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/12/Specifications_F22.pdf”]

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise