(video) Premieră: Noul Hispano Suiza Carmen Boulogne – 1114 CP electrici şi minim 400 km autonomie

Marca spaniolă legendară Hispano Suiza revine în centrul atenţiei în industria auto europeană după ce a strălucit în anii de dinainte de război și a fost cotată la același nivel cu Rolls-Royce sau chiar peste. Istoric vorbind, aflaţi că din 1904 până în 1946, compania a produs peste 12.000 de mașini, în mare parte scumpe (a avut un model al mărcii şi regele Mihai al României) și vreo 50.000 de motoare de avioane, iar filialele sale funcționau în Franța și Argentina. La sfârșitul secolului XX a existat deja o încercare de a renaște brandul, însă ceva nu a mers bine. Cu toate acestea, de curând, nu entuziaștii au fost cei care s-au ocupat de această problemă, ci Miguel Suqué Mateu, strănepotul unuia dintre fondatorii companiei originale – Damián Mateu.

Noua companie formată Hispano Suiza își are sediul în patria sa istorică – Spania. Cu sprijinul companiei de investiții Grup Peralada, care aparține și familiei Mateu, un sediu central şi o mică fabrică a fost deschisă în Barcelona. Și primul model nou a devenit neobișnuitul coupe Carmen, arătat anul trecut la Salonul Auto Internaţional de la Geneva, numit după mama lui Miguel Mateu (nepoata lui Damian Mateu), care a decedat cu un an mai devreme. Proprietarii companiei numesc mașina pionierul segmentului autoproclamat “hyperlux grand tourer”, adică mașini foarte luxoase pentru călătorii lungi, neorientate spre sportivitate.

Pentru dezvoltarea unei mașini moderne de la zero a fost necesar un partener cu experiență. Acesta a devenit QEV Technologies din Barcelona, ​​care colaborează cu echipa sportivă Mahindra Racing, oferă suport tehnic echipei Campos Racing și ajută concernul chinezi BAIC să dezvolte o mașină sport electrică – Arcfox. Soluţiile pregătite au fost folosite pentru Carmen, o echipă de 25 de persoane începând să lucreze la mașină din iulie 2018. Creatorii sunt foarte mândri că trei sferturi din componente folosite sunt de origine spaniolă.

La Salonul Auto Internaţional de la Geneva din acest an urma să fie arătată o versiune sportivă a modelului Carmen – Boulogne – însă pentru că expoziţia s-a anulat maşina a fost dezvăluită acasă în cadrul unui eveniment special.

Designul mașinii cu o lungime de 4.733 mm este inspirat din modelul Hispano Suiza H6C Dubonnet Xenia din 1938, cu o caroserie aerodinamică unică realizată de atelierul francez Saoutchik. Carmen se bazează pe un monococ din fibră de carbon care cântărește doar 195 kg, având o rigiditate torsională de 50.000 Nm/grad. Din acelaşi material au fost făcut zonele deformabile din faţă/spate, precum și panourile exterioare, care pe modelul Boulogne au rămas nevopsite, cu textura expusă la vedere. Coeficientul de rezistenţă aerodinamică a maşinii este de 0.325 Cd.

Interesant este că folosirea unei unităţi de propulsie electrică se justifică prin faptul că încă în anul 1904, Hispano Suiza a construit prima mașină electrică experimentală din Spania, deși proiectul nu a fost dezvoltat.

Carmen Boulogne, ca şi modelul de bază Carmen, are două motoare electrice sincrone cu magnet permanent, forţate să dezvolte câte 557 în loc de 510 CP. Fiecare se ocupă de rotirea unei roţi spate, fiind astfel posibilă implementarea unui sistem de control al vectorului de tracţiune. Puterea totală se ridică la 1.114 CP şi 1.600 Nm. Poate face 0-100 km/h în mai puţin de 2.6 secunde, iar viteza maximă este limitată la 290 km/h.

Şasiul său mai conţine pe toate roţile suspensii cu două braţe şi amortizoare adaptive, mecanisme de frânare carbo-ceramice de la AP Racing cu câte şase pistoane în toate etrierele.

Bateria litiu-ion polimer este realizată în formă de T și este poziţionată în tunelul central și în spatele scaunelor. Funcționează cu o tensiune de 750 volți, are răcire lichidă cu trei radiatoare și o capacitate de 80 kWh. Autonomia poate depăşi 400 km. În plus, producătorul mai menţionează că, construcţia maşinii este gândită astfel încât să poată integra o baterie şi mai voluminoasă – una de 105 kWh ar trebui să fie propusă în curând.

Interiorul luxos are două scaune pentru pasageri şi abundă în piele naturală, Alcantara şi inserţii din fibră de carbon, deşi fiecare automobil va fi făcut după preferinţele clientului. Are şi un monitor de 10.1 inci prin care se poate opera sistemul multimedia şi prin care se înregistrează date privind telemetria, care ulterior vor fi trimise sub formă de raport direct la producător.

Hispano Suiza Carmen Boulogne are un preţ de start de 1.65 milioane de euro plus taxe şi va exista în doar cinci exemplare, pe lângă cele 14 exemplare Carmen. Per total 19 maşini, iar prima va fi livrată clientului în 2022.

Evenimentul de prezentare în reluare:

Mai multe detalii şi specificaţii despre modelul sport şi cel de bază care a debutat anul trecut la Geneva:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/06/Hispano-Suiza-Carmen-Boulogne-Press-Kit-2020.pdf”] [embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/06/Hispano-Suiza-Carmen-GIMS-Press-Kit-2019-En.pdf”]

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise