(video) Premieră: Noul Hispano Suiza Carmen Sagrera are patru electromotoare, toate pe spate
Hispano Suiza este o marcă spaniolă istorică de automobile deținută de patru generații ale familiei Suqué Mateu. A fost pe timpuri un concurent serios pentru companii precum Rolls-Royce sau Bugatti. Hispano Suiza Fábrica de Automóviles S.A. a fost fondată la Barcelona în 1904 de Damián Mateu, cu ajutorul directorului tehnic și inginerului Marc Birkigt, de asemenea partener al companiei.
Între 1904 și 1946, Hispano Suiza a produs peste 12.000 de vehicule de lux de înaltă performanță și 50.000 de motoare de avion. În 2019, marca a dezvăluit modelul Carmen, un hypercar 100% electric, iar un an mai târziu a ridicat miza cu versiunea de performanță Carmen Boulogne.
În acest 2024, Carmen Sagrera completează gama de hypercaruri electrice, redefinind conceptul Gentleman Driver și marcând linia de design viitor a mărcii. Compania administrată de strănepotul fondatorului, Miguel Suqué Mateu, va produce doar 24 de mașini exclusive.
Caracteristici cheie:
- Pentru dezvăluirea mondială, Sagrera a fost prezentată în nuanța Cava Gold, aleasă pentru nuanțele sale bogate care evocă cultura vinului înrădăcinată în ADN-ul grupului Perelada, deținut de familia Suqué Mateu, care deține și Hispano Suiza. Un finisaj mat care variază în funcție de lumină, o premieră în gama Carmen, echilibrează perfect eleganța și sportivitatea.
- Structura de bază rămâne neschimbată, atât monococul, cât și caroseria fiind realizate din fibră de carbon.
Baterie nouă
- Carmen Sagrera este al treilea model din gamă, care celebrează cea de-a 120-a aniversare a mărcii. Acest nou hypercar dispune de un design actualizat, performanțe mai bune și o nouă baterie.
- Carmen Sagrera încorporează cea de-a doua generație de baterii ale mărcii, cu o capacitate totală de 103 kWh. După cum a precizat directorul tehnic al mărcii, Juan Fernández, această tehnologie a fost dezvoltată și fabricată 100% în facilitățile din Montmeló, Barcelona.
- Noua baterie este îmbunătățită în toate aspectele cheie, prin adaptarea unor noi pachete de celule litiu-ion de ultimă generație. Sunt 15 module a câte 24 de celule (360 în total). Cântărește 612 kg și poate funcționa la o tensiune maximă de peste 750V.
- Capacitatea bateriei a fost mărită de la 80 la 103 kWh, îmbunătățind densitatea energetică prin faptul că permite stocarea unei cantități mai mari de energie în același volum. A crescut astfel și autonomia cu aproape 100 km, până la 480 km (WLTP).
- Bateria suportă și încărcare mai rapidă, cu până la 100 kW.
- Bateria mai ușoară a îmbunătățit, de asemenea, distribuția greutății, de la un raport anterior de 40:60 față/spate, la un raport mai apropiat de 50:50.
- Pe lângă noile celule, Carmen Sagrera dispune de un sistem de răcire mai bun, mai ușor, mai puțin complex și realizat din materiale mai durabile. Acest lucru duce la un control mai eficient a temperaturii și la un consum mai mic de energie. De asemenea, poziția centrală în formă de T a bateriei îmbunătățește distribuția greutății și performanța dinamică a mașinii.
Design modificat
- Evoluția designului părții frontale a modelului Sagrera îmbrățișează cu îndrăzneală caracterul său sportiv, cu o formă ascuțită a grilei care aduce un omagiu luxoaselor mașini sport Hispano Suiza Alfonso XIII de la începutul secolului XX.
- Gurile de aerisire redesenate ale capotei frontale nu numai că îmbunătățesc estetica, ci și funcționalitatea, care acum le reproduc oarecum pe cele din spate. Noile praguri laterale se ridică grațios de-a lungul profilului mașinii, completând designul panoului posterior.
- Partea din spate a suferit modificări semnificative de design și aerodinamice, evidențiate prin adăugarea unei aripi masive care se aseamănă cu aripile unei barze, un tribut adus logoului mărcii. Acest element divizat optimizează aerodinamica, îmbinând perfect panourile laterale vopsite în nuanță solidă cu fibra de carbon. Iar difuzorul, integrat cu accente de cupru în stil Boulogne, îmbunătățește atât aerodinamica, cât și designul, adăugând eleganță și tradiție.
- Toate aceste upgrade-uri aerodinamice sporesc semnificativ forța de apăsare și aderența, îmbunătățind capacitățile de virare și de accelerare laterală.
Interior
- La interior, ambianța sportivă continuă, cu o consolă centrală și un sistem de infotainment reproiectate. Tapițeria e din Alcantara cu detalii din piele neagră și roșie.
- Sistemul multimedia oferă opțiuni complete de conectivitate, cu mesaje de bun venit personalizabile pentru fiecare utilizator în parte.
Performanță
- Spre deosebire de mașinile anterioare, Carmen Sagrera dispune de patru electromotoare de 205 kW fiecare. Puterea combinată dezvoltată – 1115 CP și 1160 Nm. Având 1875 kg, poate accelera de la 0 la 100 km/h în 2.6 secunde.
- Puterea mașinii este similară cu a versiunii Carmen Boulogne, însă aceasta are două electromotoare pe spate care oferă mai mult cuplu (1600 Nm). Și interesant că noul Carmen Sagrera nu are AWD! Motoarele cu magnet permanent cu flux axial îi sunt conectate în serie! Două se află pe roata posterioară stângă și pe cea dreaptă.
- Transmisia transferă puterea către puntea spate și tot acolo este un diferențial virtual cu blocare automată.
Roți, suspensie, frâne
- Dezvoltate în colaborare cu centrul tehnic Michelin, anvelopele Michelin Pilot Sport 4 S au un design unic inspirat de berzele și mozaicurile legendarului arhitect spaniol Antoni Gaudi, ceea ce sporește și mai mult exclusivitatea vehiculului.
- Sistemul de suspensie al modelului Sagrera, proiectat pe baza unor simulări dinamice extinse, oferă performanțe la nivel de curse.
- Ambele punți dispun de o suspensie cu paralelogram deformabil, cu amortizoare reglabile pentru setările de compresie și recul.
- Mai există arcuri elicoidale reglabile în ceea ce privește duritatea și înălțimea.
- Această configurație este completată de o bară anti ruliu care leagă ambele părți.
- Inginerii Hispano Suiza au realizat brațe de suspensie ușoare și arbori de punte dintr-un material special de calitate militară, care este de până la opt ori mai rezistent decât oțelul tradițional. Șuruburile de calitate aerospațială și de curse asigură o fixare “moartă”.
- Sagrera dispune, de asemenea, de un sistem de frânare avansat.
- Etrierii de frână cu un singur bloc asigură o rigiditate superioară și o senzație de frânare îmbunătățită, reducând în același timp greutatea cu 500 de grame.
- Mașina este echipată cu discuri carbon-ceramice de 400 mm pe ambele punți.
- Răcirea mai bună face sistemul mai performant, permițându-i să funcționeze la temperaturi de până la 1000 de grade Celsius.
- Un pedalier mai rigid, care oferă o aderență sporită, împreună cu reglaje specifice ale direcției, completează sistemul de frânare modernizat, oferind o putere de frânare cu 5% mai mare.
Compania spune că 2024 este anul de accelerare în care va cuceri piețe cheie noi, cum ar fi Statele Unite și se va finaliza omologarea europeană. Debutul dinamic al noului model va avea loc la Festivalul de Viteză de la Goodwood. Mașina costă 2.5 milioane de euro, fără taxe și opțiuni.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise