(video) Premieră: Noul Jaguar F-Type facelift! Cum s-a schimbat modelul sportiv al mărcii

Jaguar F-Type a beneficiat de un al doilea facelift, de fapt cel real, deşi a debutat în toamna anului 2012 şi l-a primit pe cel dintâi, nesemnificativ, în primele zile ale lui 2017. Fiind un termen aşteptat mai degrabă pentru o nouă generaţie, iată că britanicii au decis să modernizeze din nou modelul sportiv, însă de această dată au făcut-o mai consistent.

Ce este nou în designul exterior?

  • Partea frontală a fost complet redesenată, fiind acum adaptată pentru a se asemăna cu cele mai noi Jaguar XE şi XF.
  • Bara de protecţie frontală este nouă, grila de radiator şi textura ei este mai mare şi la fel nouă, prizele de aer din bara de protecţie au un design nou şi au fost mărite în dimensiuni, precum şi cele din capotă, bara de protecţie posterioară a fost reformată uşor, spaţiul pentru plăcuţa de înmatriculare a fost schimbat cu unul trapezoidal.
  • Noi sunt farurile LED cu lumini de zi şi semnalizatoare de direcţie animate. Pentru modelul F-Type R sunt disponibile exclusiv unele de tip Pixel LED cu patru module adaptive care sunt conectate la o cameră stereo de după parbriz. Forma stopurilor LED a fost uşor schimbată, precum şi designul lor interior cu semnătură “chicane”, introdusă de noul I-PACE.
  • Paleta de culori standard cuprinde acum 12 nuanţe, iar cea SVO Premium Palette conţine 16 culori exclusive, fiecare putând avea finisare lucioasă sau satinată.
  • Standard inserţiile de la exterior sunt finisate într-un Noble Chrome, iar opţional sunt disponibile într-un negru lucios Gloss Black, asta dacă sunt bifate opţiunile Black Pack sau Black Design Pack.
  • În primul an de vânzări va exista versiunea F-Type First Edition, bazată pe modelele în echipare R-Dynamic, care se va deosebi printr-un Exterior Design Pack în nuanţă Dorchester Grey şi jante de 20 de inci cu cinci spiţe în culoare Gloss Technical Grey. Interiorul dispune de scaune tapiţate cu piele Windsor de culoare Ebony, reglabile pe 12 poziţii şi cu cusături în nuanţe Light Oyster sau Flame Red. Alte elemente importante includ un panou de bord înfășurat în Alcantara cu aplicarea unei monograme, padele din aluminiu în spatele volanului, insigne First Edition, un tavan acoperit cu tapiţerie Suedecloth în culoare Ebony, etc.

Ce este nou în designul interior?

  • Bordul maşinii a fost uşor reproiectat pentru a încorpora un nou panou de instrumente digital cu un ecran de 12.3 inci, pe care pot fi afişate indicatori în mai multe stiluri, cât şi harta de navigaţie.
  • Pe partea de materiale sunt puse la alegere: piele Sienna Tan Windsor Leather, Suedecloth, Alcantara, inserţii satinate Noble Chrome, etc.
  • A fost adăugat cel mai nou sistem multimedia Touch Pro, operabil pe un ecran tactil de 10 inci. “La pachet”, standard, vine un Smartphone Pack cu Apple CarPlay, Android Auto şi Baidu CarLife, precum şi tehnologia SOTA.
  • Scaunele sunt noi şi sunt disponibile în două versiuni – Sport sau Performance – ultimele cu suporturi mai pronunţate în zona umerilor. La fel ambele pot fi dotate cu sisteme de încălzire sau ventilare, opţional.
  • Se mai oferă două variante de sisteme audio Meridian.
  • Per general, calitatea materialelor de la interior a fost îmbunătăţită considerabil, împreună cu mai multe opţiuni de culoare şi cusături.
  • A apărut un buton special pentru funcţia standard Quiet Start: pornirea motorului (doar pe modelele cu 450/575 CP) se realizează liniştit cu supapele închise în sistemul de evacuare a gazelor de eşapament, pentru a nu trezi vecinii de exemplu, însă acest mod poate fi deconectat.

Ce este nou sub capotă?

  • Modelele de bază F-Type Coupé & Convertible, F-Type R-Dynamic Coupé & Convertible şi F-Type First Edition Coupé & Convertible vor putea fi comandate cu:
    • motoare de 2.0 litri cu patru cilindri (300 CP/400 Nm), cuplat la o transmisie Quickshift cu opt rapoarte care transmite puterea pe puntea din spate;
    • un V6 de 3.0 litri (380 CP/460 Nm), indisponibil pentru piaţa europeană, cuplat la transmisia Quickshift prin care puterea se poate transmite pe puntea din spate sau pe toate cele patru roţi;
    • un V8 de 5.0 litri cu un compresor mecanic (asemenea exista pe model între anii 2012-2014, dar atunci livra 495 CP şi 625 Nm de cuplu) care produce 450 CP şi 580 Nm de cuplu, cuplat la o cutie Quickshift, prin care puterea se poate transmite pe puntea din spate sau pe toate cele patru roţi (în toate combinaţiile poate face 0-100 km/h în 4.6 secunde, iar viteza maximă este limitată la 285 de km/h).
  • Modelele F-Type R Coupé & Convertible vin exclusiv cu un un V8 de 5.0 litri cu un compresor mecanic, transferat de pe F-Type SVR, versiune care nu a fost prezentată acum. Dacă anterior astfel de maşini aveau câte 550 CP şi 680 Nm de cuplu, acum oferă câte 575 CP şi 700 Nm de cuplu. Tracţiunea poate fi numai integrală cu cuplu la cerere şi tehnologie de control Intelligent Driveline Dynamics (IDD). Mai are un diferenţial spate activ şi controlat electronic, dar şi o servodirecţie recalibrată. Acceleraţia 0-100 km/h o pot realiza în 3.7 secunde, iar viteza maximă este limitată la 300 de km/h.
  • În particular, modelele F-Type R au primit o setare specială a transmisiei care comută treptele şi mai rapid. De asemenea, au fost instalate noi arcuri, amortizoare adaptive şi stabilizatoare anti-ruliu în suspensie, articulaţii cu bile mai rigide, dar şi roţi mai late cu 10 mm, ce acoperă noi jante de 20 de inci cu 10 spiţe.
  • Opţional sunt disponibile pentru F-Type R mecanisme de frânare Carbon Ceramic Matrix (CCM) care reduc masele nesuspendate cu 21 de kg, cu discuri 398/380 mm, cu câte şase/patru pistoane în etriere de culoare galbenă.
  • Fiecare motor poate fi combinat standard sau opţional cu un eşapament cu supape active, iar cutia de viteze Quickshift mai dispune de funcţie de control manual prin levierul SportShift sau padelele din aluminiu din spatele volanului.

Maşina în ambele tipuri de caroserie poate fi deja comandată. Preţul de start porneşte de la 64.200 de euro pentru coupe şi de la 71.200 de euro pentru decapotabilă.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/