(video) Premieră: Noul Porsche Taycan Cross Turismo e disponibil în patru versiuni în Moldova

După ce a diversificat noul Taycan în mai multe versiuni care oferă performanţă diferită, Porsche a decis acum să diversifice şi variantele de caroserie a modelului, lansând una nouă – Cross Turismo!

Pentru nimeni nu mai este un secret că la bază are conceptul prezentat în 2018 la Salonul Auto de la Geneva – Porsche Mission E Cross Turismo – iar acum este oficial un model de serie, al doilea electromobil din gama producătorului german.

https://www.youtube.com/watch?v=AVjVg7LezHE

Caracteristici cheie:

  • Este numit primul Cross Utility Vehicle (CUV) complet electric.
  • Aspectul vizual al noutăţii se bazează îndeaproape pe studiul conceptual sus menţionat. În special, silueta sa este definită de linia de acoperiș sportivă, care cade spre spate – numită flyline de către designerii Porsche. Elementele de design off-road includ garnituri pentru arcurile roților, șorțuri inferioare unice pe barele de protecţie, precum și pragurile laterale speciale.
  • În combinație cu pachetul Off-Road Design (aduce şi modul Gravel, detalii mai jos), Cross Turismo vine cu nişte aripi special rotunjite la colțurile barelor de protecţie și la capetele pragurilor laterale. Este un must have pentru că nu numai oferă un aspect izbitor, ci şi protejează părţile caroseriei de pietre.
  • Datorită caracteristicilor optimizate ale fluxului de aer, designul aerodinamic, care are o valoare Cd de la 0.26 (0.22 pe Taycan), aduce o contribuție semnificativă la consumul redus de energie și, prin urmare, la o autonomie mai mare. Măsurile referitoare la Porsche Active Aerodinamics (PAA) includ prizele de aer reglabile din față. Suspensia pneumatică permite, de asemenea, coborârea suprafeței frontale și a valorii Cd la viteze mai mari prin scăderea gărzii la sol în două etape. Spoilerul posteriori de la capătul acoperişului îi este unul fixat.
  • Datorită liniei de acoperiș modificate a noului model, până la trei pasageri se pot bucura pe locuri din spate de un spaţiu mai mare pentru cap cu 47 mm mai mult decât în Taycan. “Garajele” pentru picioare – adâncituri în baterie în spațiul pentru picioare din spate – fac din șederea locală o experiență și mai confortabilă.
  • Hayonul mare oferă acces ușor la compartimentul de bagaje din spate: cu o lățime de 776 mm și o înălțime de 538 mm, deschiderea este mult mai largă și mai mare decât pe Taycan-ul obişnuit (445/325 mm). În funcție de echipamentul specificat, compartimentul are o capacitate de până la 446 litri (pe Taycan sunt 407 litri) sau maxim 1.212 litri atunci când spătarele scaunelor din spate sunt rabatate (60:40). Compartimentul de sub capotă are un volum de 84 de litri.
  • Sunt disponibile pentru model patru versiuni de faruri LED, dar şi un acoperiş panoramic opţional. O opţiune pentru acoperişul panoramic sunt railings-urile! Trei modele noi de jante extind oferta disponibilă pentru toate variantele lui Taycan.
  • Corpul complet galvanizat al lui Taycan Cross Turismo este fabricat în principal din aluminiu și oțel. Un inel de torsiune din aluminiu profilat este o caracteristică nouă în comparație cu sedanul sportiv. Acesta a fost integrat în hayon pentru a crește puterea de îndoire longitudinale. Conținutul total de aluminiu pentru Taycan Cross Turismo este de aproximativ 37%.
  • Integratul Porsche 4D Chassis Control analizează și sincronizează toate sistemele legate de şasiu în timp real. Porsche utilizează un sistem de control centralizat în rețea pentru șasiul modelului Taycan Cross Turismo. 
  • Suspensia pneumatică adaptivă cu tehnologie cu trei camere, inclusiv sistemul electronic de control al amortizoarelor PASM (Porsche Active Suspension Management), sunt nişte dotări standard pentru toate modelele Taycan Cross Turismo. 
  • Suspensia pneumatică include standard şi funcția Smartlift. Acest lucru permite clientului să programeze cu ușurință sistemul, astfel încât garda la sol să se mărească automat în anumite locații sau secţiuni de drum, ori manual prin apăsarea unui buton respectiv.
  • Taycan Cross Turismo vine standard cu programul suplimentar de conducere Gravel pentru călătorii off-road pe teren ușor accidentat, cum ar fi drumurile cu pietriş sau noroioase. În acest mod, garda la sol este se majorează cu alţi aproximativ 30 de mm. Modul Gravel influențează, de asemenea, sistemele Porsche Active Suspension Management (PASM), Porsche Traction Management (PTM), Porsche Torque Vectoring Plus (PTV+) și Porsche Stability Management (PSM), precum și transmisia de pe puntea din spate. 
  • Operațiunile de schimbare ale acesteia din urmă sunt optimizate pentru a asigura o tracțiune maximă. Caracteristicile supapei de accelerație ale mașinii au fost, de asemenea, concepute special pentru conducerea în off-road în ceea ce privește livrarea puterii și precizia controlului.
  • Toate modelele Taycan Cross Turismo au două motoare electrice sincrone excitate permanent, câte unul pe fiecare punte și, prin urmare, au tracțiune integrală standard. Puterea lor de recuperare a energiei este de până la 290 kW, semnificativ mai mare decât ce pot oferi agregatele concurenţilor.
  • Spre deosebire de modelul Taycan de bază, noutatea poate fi dotată standard doar cu bateria Performance Battery Plus care conține 33 de module de celule formate din 12 celule individuale fiecare (396 în total). Capacitatea totală este de 93.4 kWh.
  • Bateria poate fi încărcată standard cu un curent alternativ cu o putere de până la 11 kW sau până la 22 kW dacă se alege un încărcător de bord opţional. În caz de alimentare rapidă cu un curent direct (până la 270 kW), de la o staţie corespunzătoare de mare putere se poate încărca cinci minute pentru a putea parcurge alţi 100 de km.
  • Motorizările disponibile:
    • Taycan 4 Cross Turismo cu 380 CP/500 Nm (sau 476 CP în mod overboost pentru Launch Control), acceleraţie 0-100 km/h în 5.1 secunde, viteză maximă limitată la 220 km/h, autonomie 389-456 km în ciclu WLTP.
    • Taycan 4S Cross Turismo cu 490 CP/650 Nm (sau 571 CP în mod overboost pentru Launch Control), acceleraţie 0-100 km/h în 4.1 secunde, viteză maximă limitată la 240 km/h, autonomie 388-452 km în ciclu WLTP.
    • Taycan Turbo Cross Turismo cu 625 CP/850 Nm (sau 680 CP în mod overboost pentru Launch Control), acceleraţie 0-100 km/h în 3.3 secunde, viteză maximă limitată la 250 km/h, autonomie 395-452 km în ciclu WLTP.
    • Taycan Turbo S Cross Turismo cu 625 CP/1.050 Nm (sau 761 CP în mod overboost pentru Launch Control), acceleraţie 0-100 km/h în 2.9 secunde, viteză maximă limitată la 220 km/h, autonomie 388-419 km în ciclu WLTP.
  • În funcție de configurația scaunelor, sunt prevăzute standard patru sau cinci centuri de siguranță în trei puncte cu limitatoare de forță. Porsche Side Impact Protection System este format din elemente de protecție împotriva impactului lateral în uși și airbag-uri toracice care sunt integrate în suporturile laterale ale scaunelor din față. Sistemul de protecție laterală mai include şi airbag-uri tip cortină care acoperă întregul cadru al acoperișului și ferestrele laterale de la montatul A la cel C. Airbag-uri de dimensiuni complete și câte un airbag pentru genunchi pentru șofer și pasagerul din față sunt la fel disponibile.
  • În Taycan Cross Turismo, deflectoarele de aer sunt controlate electric și, pentru prima dată, integrate în controlul complet automat al sistemului de aer condiționat. Iar pompa de căldură opțională utilizează căldura reziduală din grupul motopropulsor pentru a încălzi eficient interiorul mașinii.
  • Pachetul de depozitare, care cuprinde compartimente în consolele centrale din față și din spate și două curele de fixare în compartimentul de bagaje, este standard pe Taycan Cross Turismo.
  • În plus, Porsche a modernizat echipamentul standard pentru modelele din gama anului 2021. Modelele Cross Turismo beneficiază în mod natural de acest lucru. De exemplu, acum radioul digital este o dotare standard. Posturile de radio difuzate digital în formatele audio DAB, DAB+ și DMB oferă o calitate semnificativ mai bună a sunetului. Porsche a îmbunătățit, de asemenea, echipamentul standard în ceea ce privește conectivitatea. Podcast-urile Apple pot fi selectate acum ca sursă media individuală.
  • Cu faruri LED, Advanced Climate Control (două zone), volan sport multifuncțional, interior parțial din piele și scaune comfort reglabile electric în opt căi, echipamentul standard de pe Taycan 4 Cross Turismo și Taycan 4S Cross Turismo este deja extins.
  • Pentru Taycan Turbo Cross Turismo, scaunele confortabile reglabile electric pe 14 căi sunt disponibile standard. Iar Taycan Turbo S Cross Turismo include scaune sport adaptive şi reglabile electric pe 18 căi, un interior în două tonuri fără piele, sistem de roţi directoare spate, pachetul Sport Chrono și Porsche Electric Sport Sound.
  • Datorită FoD (Functions on Demand), clienţii vor putea achiziționa diverse funcții de confort și asistență, după cum au nevoie. Ceea ce face această abordare specială este că această opțiune este posibilă și după ce vehiculul a fost cumpărat, iar disponibilitatea nu depinde de configurația inițială a mașinii sport! Nu este necesar nici să vizitați dealerul datorită activării online. Acest lucru este posibil în prezent pentru sistemele Porsche Intelligent Range Manager (PIRM), Power Steering Plus, Active Lane Keeping și Porsche InnoDrive.
  • Cu eBike Sport și eBike Cross, Porsche lansează în paralel cu maşina şi două biciclete electrice! Datorită designului lor atemporal, precum și tehnologiei puternice și durabile de propulsie, acestea se potrivesc perfect cu Taycan Cross Turismo. Caracterul sportiv al lui Taycan a servit ca sursă de inspirație pentru ambele modele. Cadrul de carbon în formă organică al bicicletelor evocă linia acoperișului vehiculului. Mai multe detalii despre ele poţi vedea în comunicatul oficial ataşat mai jos!
  • Porsche a dezvoltat, de asemenea, un suport posterior pentru până la trei biciclete pentru Taycan Cross Turismo (standard două, 50 kg). Acest lucru stabilește noi standarde în ceea ce privește dimensiunea și manipularea maşinii. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat universal pentru diferite tipuri de biciclete. Şi interesant este că hayonul poate fi deschis chiar și atunci când suportul este încărcat!
  • Portbagajele de acoperiș disponibile, inclusiv un nou model Performance aprobat pentru viteze de până la 200 km/h, dar și sistemul de transport pe acoperiș DTS sunt, de asemenea, disponibile prin intermediul Porsche Tequipment. Acesta din urmă este format din bare transversale pentru railings-urile de pe acoperiş.
  • Pentru prima dată într-un Porsche, un geam termoizolant cu emisie scăzută de căldură prin radiație este utilizat pentru acoperișul panoramic fix din sticlă de pe Taycan și Taycan Cross Turismo. Mai multe straturi metalice subțiri sunt aplicate pe sticla izolatoare. Deoarece geamul termoizolant permite trecerea radiațiilor cu unde scurte și reflectă radiațiile infraroșii cu unde lungi, interiorul vehiculului se va încălzi mai lent vara. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că acea căldură din interior este păstrată mai mult iarna. În combinație cu aplicaţia fumurie, a fost, prin urmare, posibil să se renunțe la un rulou. Un strat intermediar în structura de sticlă asigură, de asemenea, izolare acustică pentru interior.

Într-un final, iată şi preţurile de start ale versiunilor în ţara noastră. Acestea pot fi comandate chiar de acum:

  • Taycan 4 Cross Turismo – de la 89.900 euro;
  • Taycan 4S Cross Turismo – de la 105.900 euro;
  • Taycan Turbo Cross Turismo – de la 145.100 euro;
  • Taycan Turbo S Cross Turismo – de la 176.400 euro!

Taycan Cross Turismo va fi lansat pe piață în vara anului curent. Se anticipează că cele mai mari cinci piețe pentru acest model vor fi SUA, Marea Britanie, Norvegia, Olanda și Germania. În 2020, unul din trei vehicule care au fost livrate de Porsche în Europa a avut un grup motopropulsor electric!

Evenimentul de prezentare în reluare:

Premiera mondială a noului Porsche Taycan Cross Turismo a avut loc în Studioul Hyperbowl de la Munich Trade Fair Centre. Acest nou studio spectaculos reunește lumile filmului și realităţii: un perete LED curbat de 270 de grade, lung de 40 de metri și înalt de 5.5 metri, este combinat cu un plafon LED pentru a oferi o suprafață a ecranului de 478 de metri pătrați cu 70 de milioane de pixeli!

https://www.youtube.com/watch?v=XCobPwoNCfk

Automobilul descris în detalii + specificaţii tehnice în detalii:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

https://www.youtube.com/watch?v=ZVPy4NBmYEE

GALERIE FOTO:
(imagini cu interiorul, în primele două clipuri din galeria video)

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/