(video) Primul din lume! În Rusia, pe un BMW 520d G30 s-a montat un V12 twin-turbo

În Federaţia Rusă a apărut pe drumurile publice un “Frankenstein”. Astfel este poreclit un BMW Seria 5 în caroserie G30 (prefacelift), care a suferit o intervenţie tehnică majoră pentru a putea produce peste 850 CP!

Numărul lor sub capotă nu mai uimește pe nimeni, asta pentru că în lume există exemplare cu cel puţin 1.000 de cai putere, însă ceea ce face deocamdată unic acest sedan este prezenţa unui motor BMW V12 twin-turbo în locul unităţii turbo diesel cu 190 CP din fabrică.

Atelierul Ramon Performance l-a instalat sub capotă, alături de o cutie de viteze şi o suspensie care niciodată nu a fost oferită pe nicio generaţie Seria 5, nici chiar pe versiunile lor de performanţă M5! Este vorba despre un V12 de 6.6 litri, forţat să producă peste 850 CP şi peste 1.230 Nm de cuplu, o cutie de viteze automată în opt trepte corespunzătoare, dar şi o suspensie pneumatică (pe spate cu sistem de roţi directoare şi stabilizatori activi), alături de mecanisme de frânare carbo-ceramice de pe M5 şi alte sisteme de asistenţă.

Care este diferenţa principală dintre un V8 şi un V12 poate vă întrebaţi? Realizatorul emisiunii Guram Intskirveli spune că doar un propulsor V12 este capabil să livreze o cantitate mare de cuplu într-un mod lin şi în acelaşi timp puternic, pe când o unitate V8 îl livrează mai agresiv, confortul având de suferit.

Pe proprietarul acestui automobil (mai greu cu 100 de kg decât M5-ul din reportaj), doar transplantul tehnic l-a costat în jur de 850.000 de lei moldoveneşti (cca 43.000 de euro). Transformarea a durat practic jumătate de an, inclusiv cu toate calibrările necesare, însă se poate face mai repede dacă există toate componentele necesare la îndemână.

Care sunt diferenţele dinamice faţă de un M5, modificat să producă o putere aproape identică (840 CP/1.225 Nm), vă invităm să vedeţi în cele ce urmează:

Vezi şi:

https://autoblog.md/video-test-drive-noul-bmw-m5-condus-pe-nurburgring/

Cmentariile sunt închise