(video) Războiul continuă! Ion Ceban şi IGP se acuză reciproc şi pasează vina pentru ambuteiajele din capitală
Primarul general al capitalei se spală pe mâini și spune să Primăria nu poartă nicio responsabilitate pentru ambuteiajele care sufocă Capitala în ultima perioadă. De vină este Ministerul Afacerilor de Interne! Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la TV8.
Ion Ceban a pus toată responsabilitatea pe seama poliției, care nu ar interveni suficient pentru degajarea traficului din oraș.
„Mașinile, care stau parcate neregulamentar pe benzi de circulație, cine are competența să le ridice? Mașini parcate pe trotuar, pe zonele verzi, pe porțiunile neregulamentare acolo unde nu trebuie să fie mașini parcate, este competența poliției, nu poate primarul să se ducă să le ridice sau să amendeze șoferii.”
Mai mult, acesta spune că problema este creată artificial și intenționat. El spune că capabil să facă ordine pe străzile capitalei dacă Chișinăul ar primi înapoi poliția municipală.
„Jumătate de an în urmă problema nu era așa gravă, cineva o creează intenționat și pune vina pe seama Primăriei. Dar Primăria nu se ocupă de gestionarea traficului rutier. Dați-mi poliția înapoi chiar de mâine, cu tot cu buget așa cum ați luat-o și în trei luni de zile fac regulă. Nu doar în transport, dar și pe alte sectoare – comerț stradal, narcomanie și altele.”
O altă cauză a ambuteiajelor ar fi așa-zisele coridoare verzi despre care s-a vorbit mult și în ultimele zile. Edilul orașului spune că sunt zile în care sunt înregistrate și peste 80 de asemenea solicitări din partea funcționarilor. Ceban a refuzat să ofere detalii despre cine sunt acești funcționari sau, cel puțin, în cadrul căror instituții activează.
După intervenţia de ieri a primarului la TV, Inspectoratul General al Poliţiei a venit cu o reacţie într-un comunicat de presă. Îl ataşăm integral:
„Inspectoratul General al Poliției face din nou apel la Primăria mun. Chișinău să dea curs implementării recomandărilor incluse în cele 136 de prescripții și 23 de sesizări privind corecțiile de trafic, organizarea circulației rutiere, securizarea trecerilor pentru pietoni, iluminatul stradal, defrișarea arborilor pentru asigurarea vizibilității indicatoarelor rutiere, optimizarea regimului de lucru al semafoarelor, reparația drumurilor și remedierea altor probleme de infrastructură rutieră care duc la blocarea traficului rutier și punerea în pericol a cetățenilor.
De asemenea, IGP solicită Primăriei conformarea exercitării competențelor pe liniile de activitate pornind de la reglementările cadrului legal, astfel încât fiecare autoritate să-și realizeze sarcinile corespunzător. Totodată, atenționăm că este inacceptabilă antrenarea Poliției în polemici ce depășesc caracterul operațional al activității, inclusiv condiționarea colaborării și comunicării pe subiectele sensibile pentru cetățeni.
În altă ordine de idei, IGP insistă asupra revenirii la practica includerii pe ordinea de zi a ședințelor operative săptămânale ale Primăriei mun. Chișinău a subiectelor prezentate de către Direcția de Poliție a mun. Chișinău, întrucât subdiviziunea vizată este responsabilă de asigurarea ordinii și siguranței publice în capitală.
IGP face apel la factorii de decizie ai Primăriei să dea curs implementării acțiunilor incluse în proiectul de Plan întocmit anterior de MAI și APL, în care sunt prevăzute măsuri urgente de rezolvare a problemelor de siguranță a cetățenilor și confortului acestora. Precizăm că din moment ce nu au fost transmise propuneri de modificare, solicităm întreprinderea imediată a măsurilor indicate în Planul menționat anterior. Subliniem că inacțiunea poate determina prejudicii nu doar de ordin moral, context în care se poate recurge deja la aprecierea sub aspect legal asupra responsabilității survenite ca rezultat al eschivării.
Cu referire la subiectul abordat de creare a „poliției municipale”, reiterăm că, la moment, conform prevederilor art.399 alin.2 și art. 42310 din Codul Contravențional, APL dispune de competența de constatare și examinare a contravențiilor, fiindu-i atribuit și statutul de agent constatator. Astfel, sunt în drept să constate contravenții şi să încheie procese-verbale, inclusiv „specialiştii principali şi specialiștii superiori din cadrul administrației publice locale desemnați de către primar” cu referire la încălcarea regulilor de gestionare a deșeurilor, construcții neautorizate și intervenții neautorizate la construcțiile existente, încălcarea regulilor de asigurare a curățeniei în localități, încălcarea regulilor de comerț, încălcarea legislației cu privire la publicitate, etc. Printr-o eventuală instituire a „poliției municipale”, în asemenea circumstanțe, cu certitudine nu vor fi substituite atribuțiile Poliției.
Pe această cale, informăm că Poliția va continua să activeze pe compartimentul prevenirii și combaterii fenomenului infracțional, asigurarea securității publice și siguranței societale în orice condiții, așa cum prevede legea.
Reamintim că, misiunea noastră, a Poliției și administrației publice locale este comună, de asigurare a securității și ordinii publice, prin analizele de risc realizate la nivel instituțional și conformarea la cerințele cetățenilor față de siguranța lor, cu orientarea serviciilor prestate de noi în beneficiul oamenilor, indiferent de statutul acestora.”
Cmentariile sunt închise