(video) Renault Estafette Concept – proiectul comun cu Volvo, care combină trei mașini în una

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Odată cu acest concept de van electric, Renault ne oferă oportunitatea să „tragem cu ochiul” asupra modului în care Flexis – o nouă companie independentă lansată de Grupul Renault, Grupul Volvo și Grupul CMA CGM – va face față provocărilor din tranziția energetică și logistica last mile.

Vorbim despre un vehicul electric, spațios și compact, ce combină lungimea lui Kangoo L2, agilitatea lui Clio și capacitatea de încărcare a lui Trafic L1H2, fiind conceput pentru traficul urban.

Punctul de pornire, e-commerce-ul

Comerțul electronic a declanșat o creștere exponențială a transportului de mărfuri, restricțiile de trafic în centrele orașelor se înăspresc. În acest sens, profesioniștii din livrări și comercianții își dau seama că nevoile lor vor depăși, în curând, furgonetele tradiționale.

Grupul Renault folosește noua platformă FlexEVan, pe care Renault a dezvoltat-o împreună cu partenerii săi din Flexis, pentru a-și construi viziunea despre următorul vehicul utilitar. Se întâmplă la 65 de ani după ce originalul Estafette a revoluționat lumea furgonetelor.

Specificațiile se bazează pe cerințele și feedback-ul profesioniștilor. Obiectivele principale sunt menținerea în siguranță a șoferului și a mărfii și efectuarea rapidă a încărcării și descărcării.

„Ancora” în istorie

Originalul Estafette a fost primul vehicul marca Renault care a montat întregul grup motopropulsor – motor și transmisie – în față, făcând disponibil pentru încărcarea mărfii tot spațiul din spate. Noul Estafette 4.0 este primul care prezintă platforma electrică FlexEVan, care este gata să „zdruncine” peisajul vehiculelor utilitare.

Ambele au fost concepute pentru a ușura viața șoferilor și a comercianților și tot ambele sunt remarcabil de compacte – ample la interior, dar ușor de parcat. Ambele au două uși glisante, pentru confort și siguranță de neegalat. Și ambele au fost concepute ‘cu’ și ‘pentru’ profesioniști.

Proporțiile

Amprenta Estafette Concept (4.87×1.92 m) îl pun „în aceeași ligă” cu Renault Kangoo L2 (4.91×1.86 m). Ambele se potrivesc într-un loc de parcare standard (mai puțin de 5 metri lungime). În același timp au o rază de bracaj de similară cu cea a unui Renault Clio (puțin peste 10 m).

Dar Estafette Concept este considerabil mai înalt (2.59 vs 1.85 m), așa că silueta sa este, clar, una verticală. În consecință, șoferul se poate deplasa fără efort înainte și înapoi între cockpit și zona de marfă. Și orice persoană cu o înălțime de până la 1.9 metri poate sta perfect dreaptă în interior.

Platforma de sub scaun are 7 sertare (trei de partea ușii, patru pe cealaltă parte).

Tabloul de bord este plin de tehnologie și nu are vizor în zona volanului. Acesta este împărțit într-un ecran de 7 inchi care afișează informații șoferului și un ecran central de 12 inchi, orientat către șofer. Atât baza ecranului, suprafața din centrul volanului și zona dinspre ușă includ o serie de widget-uri care oferă acces cu o singură atingere la funcțiile preferate ale șoferului. Tehnologia deschisă a sistemului multimedia poate rula o varietate de aplicații software dezvoltate special pentru meseriile în care se utilizează vehiculul. Alte două ecrane verticale de 10 inchi redau imagini de pe camerele retrovizoare.

Renault Estafette Concept

Conceput pentru o viață mai ușoară

Ușile laterale glisante se deschid cu o singură mișcare rapidă, astfel încât șoferul nu trebuie să le tragă constant spre exterior înainte și înapoi. Ele economisesc timp important și sunt mult mai gentile cu încheietura șoferului atunci când se fac zeci de opriri pe zi.

Ușa din spate, tip oblon, se rulează, deschizând toată înălțimea dubei. Nu are hayon sau uși batante, așa că nu este nevoie de spațiu liber în spate (chiar dacă o treaptă mare se deschide automat de fiecare dată când o deschideți). Oblonul este folosit exclusiv pentru încărcare, iar ușa glisantă de pe lateral este folosită exclusiv pentru descărcare, pentru a menține șoferul în deplină siguranță.

De notat că vehiculul are o capacitate totală de încărcare apropiată de cea a unui Trafic L1H2, adică 7.1 m3.

Zona de marfă, funcțională și sigură

O ușă glisantă desparte cockpitul de zona cargo. Aceasta se închide automat, atunci când șoferul iese din vehicul sau revine la locul său. Astfel, bunurile din spate sunt în siguranță, în orice moment.

Spațiul de marfă are patru rafturi rabatabile, unde șoferul poate aranja produsele transportate într-un mod clar și logic.

Renault Estafette Concept

Software Defined Vehicle

Conceptul Estafette este primul vehicul al Grupului Renault construit în jurul unei arhitecturi electronice SDV (Software-Defined Vehicle). Acesta deschide ușa către următoarea generație de vehicule utilitare electrice, care vor fi inteligente, scalabile și modulare.

Arhitectura SDV a fost dezvoltată de Ampere, specialistul Grupului Renault în vehicule electrice inteligente. Este conectată direct la cloud și joacă un rol esențial în creșterea eficienței operaționale și a costurilor vehiculului. Aduce clienților noi servicii, actualizează vehiculul pe tot parcursul ciclului său de viață, învață despre obiceiurile utilizatorului și contribuie la reducerea costurilor de utilizare cu cca 30%.

Tehnologia SDV este deosebit de utilă în vehiculele utilitare, deoarece oferă o varietate de noi posibilități de personalizare, care sunt foarte solicitate în rândul profesioniștilor. De asemenea, permite clienților să adauge prize de înaltă eficiență, esențiale pentru o serie de conversii (pentru a adăuga un compartiment frigorific sau iluminat special într-o zonă de lucru, de exemplu).

Modelul derivat din acest concept urmează să intre pe linia de producție peste doi ani, în 2026. Din câte se pare, colaborarea cu Volvo ar însemna și apariția mașinii cu emblemele mărcii suedeze, deși nu există la moment o confirmare oficială.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise