(video) Rezultatele testării rutei preliminare de troleibuz şi propunerea unui nou itinerar pentru oraşul Durleşti

Schimbare de situaţie în ceea ce priveşte noua rută de troleibuz, pregătită pentru a lega suburbia Durleşti de oraşul Chişinău şi pentru a asigura locuitorii cu transport public suplimentar.

În cadrul şedinţei operative a serviciilor municipale de la Primăria Chişinău de astăzi, s-a propus un nou itinerar, circular, în urma solicitării mai multor locuitori, dar şi din cauza drumului în pantă care se află în centrul oraşului Durleşti.

Vezi detalii de la minutul 26:15

Aşadar, în urma testelor efectuate pe ruta nr.35, cu itinerarul preliminar “str. Mihai Viteazul – str. Gh. Asachi”, prin oraşul Durleşti, s-au constatat următoarele: având o lungime de 31 de km tur-retur şi fiind necesar un timp total de parcurs pe rută de 112 minute, acesta nu este unul favorabil pentru circulaţia troleibuzelor care sunt capabile să circule şi autonom, fără o reţea de contact.

În ziua de 16 ianuarie curent, o comisie formată din reprezentanţi ai RTEC şi a Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie de la Primăria Chişinău au efectuat testarea pe itinerar a unui troleibuz de model AKCM, care era încărcat cu cinci tone de greutate (100 de saci de nisip), pentru a simula nivelul de încărcare cu pasageri.

Pe parcursul itinerarului, chiar dacă starea părţii carosabile era satisfăcătoare, cea mai mare problemă s-a dovedit a fi drumul în rampă de pe strada Alexandru cel Bun, care are o declivitate de 14.4%, în timp ce unghiul maxim permis a unei rampe, pentru exploatarea unei astfel de unităţi de transport, este de 8%. Drept rezultat, când vehiculul de test a urcat în rampă, nivelul de energie în baterii s-a micşorat cu 30% şi asta doar pe o distanţă de câteva sute de metri.

FOTO: facebook.com/tamciuk

Ca urmare, s-a propus stabilirea unui nou itinerar, scurtat până la 18.4 km, pentru a compensa într-o oarecare măsură această energie pierdută pe segmentul de drum în rampă din oraşul Durleşti.

Ruta poartă denumirea “or. Durleşti – str. Bucureşti” şi are un timp de rotaţie de 80 de minute, ceea ce înseamnă, potrivit calculelor, un interval de circulaţie a celor cinci unităţi de transport alocate de circa 16-17 minute. Apropo, asigurarea transportului pe str. Bucureşti va permite evitarea mai multor ambuteiaje.

Ruta va avea următorul traseu circular:

  • Turîn raza or. Durleşti: str. Tudor Vladimirescu, în raza urbei: str. Vasile Lupu – str. Constituţiei – str. Ion Creangă – str. V. Belinski – str. Vasile Lupu – str. C. Stere – str. A. Sciusev – str. Bucureşti;
  • Retur (de facto e continuarea turului) – în raza urbei: str. Bucureşti – str. V. Alecsandri – şos. Hânceşti – str. Spicului – str. Ialoveni, în raza or. Durleşti: str. N. Dimo – str. Cartuşa – str. Alexandru cel Bun – str. Ştefan Vodă – str. Tudor Vladimirescu (astfel încât troleibuzele să circule din deal în vale şi nu invers);

Route map for Ruta 35, Itinerar Nou by Alex Sîrbu on plotaroute.com

Noua rută de troleibuz se doreşte a fi inaugurată până la începutul lunii februarie.

Apropo, la şedinţa de la Primăria Chişinău s-a mai discutat despre instalarea în fiecare troleibuz şi autobuz a unui emiţător GPS şi crearea unei aplicaţii mobile pentru ca orice călător să poată vedea mai uşor şi mai comod unde se află concret unitatea de transport şi în cât timp va ajunge într-o staţie. Aplicaţia urmează a fi lansată pe parcursul acestui an.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/