(video) S-a aflat jumătate de minut într-o maşină care a explodat! Cum a reuşit să iasă şi ce l-a salvat pe Romain Grosjean
În această duminică, etapa din Bahrain a campionatului mondial de Formula 1 a început cu un accident teribil chiar în primele secunde după start. Pilotul echipei Haas Romain Grosjean a intrat puternic cu monopostul său într-un parapet şi drept rezultat maşina a explodat după ce s-a rupt efectiv în două!
Ca prin minune, deşi la prima vedere a rămășițelor nu s-ar putea spune că avea prea mari şanse de a ieşi din cockpit, francezul s-a luptat cu moartea şi a câştigat! Acest articol va fi despre câteva cifre interesante adunate într-un material de pe sports.ru, care ne spun despre cum toate lucrurile s-au întâmplat la limită, dar şi contra cronometru.
Iată întâi câteva imagini video virale de la faţa locului, care au fost privite deja de milioane de oameni, fiind în trend chiar şi pe YouTube (chiar şi la această oră):
Date interesante:
- În urma accidentului Romain Grosjean nu şi-a fracturat nimic absolut, astfel încât singur a putut ieşi din cockpit până să cadă în braţele medicului Ian Roberts. De notat aici că salvarea era la un moment potrivit la faţa locului, asta pentru că în fiecare cursă (deja de 42 de ani), maşina medicală cu un medic (alături de şofer), trusă medicală şi extinctoare, rulează în primul tur după coloana de monoposturi.
- După impact maşina a ajuns la faţa locului accidentului în 10 secunde, iar datorită prezenţei medicului lângă focar pilotul a putut ieşi rapid pe unde trebuie, fără ca să se dezorienteze. Nu însă fără ca nişte flăcări să fie “date la o parte” de un pompier care folosise un stingător, unul care de fapt nu era indicat pentru un incendiu de astfel de proporţii.
- În procesul de salvare, francezul s-a ales doar cu o contuzie uşoară şi câteva arsuri uşoare pe mâini, pe lângă faptul că şi-a pierdut un pantof, dar şi volanul.
- Circuitul din Bahrain pare a fi singurul loc unde nu se folosesc elemente de absorbție a şocurilor pe secţiunea unde a avut loc impactul. Aceasta ar fi fost cauza pentru care monopostul a fost distrus.
- Mașina lui Grosjean s-a izbit de parapetele dure cu o viteză de 221 km/h, ceea ce înseamnă că pilotul în vârstă de 34 de ani a suportat pe propria piele o forţă de 53G, egală cu o presiune de 3.710 kg! Ca prin minune nu şi-a pierdut cunoştinţa!
- Romain a petrecut 27 de secunde printre flăcări în timp ce aștepta ajutor, pentru ca cineva să mai îndepărteze flăcările şi să se poată efectua procedura de evacuare din mașină. În total, pilotul a intrat în contact cu focul timp de aproximativ 32-33 de secunde.
- Salopetele ignifuge (alături de casca cu filtru de fum şi mănuşile de protecţie) în specificație actuală (introduse din 2020 după doi ani de teste şi după 18 ani de folosire a celor vechi) trebuie să reziste până la 45 de secunde la o temperatură de cel puțin 260 de grade Celsius. Astfel, francezul a ieşit cu bine la timp!
- Apropo, era atât de fierbinte în jurul cockpit-ului încât vizorul căştii de protecţie i s-a topit de căldură!
- A fost realmente salvat şi de structura de securitate – Halo. Anume aceasta a suportat un impact lateral la un unghi de aproximativ 45 de grade și a îndoit parapetul. Fără Halo pe maşină Grosjean ar fi putut intrat cu capul în bariera metalică la peste 200 de km/h!
- Sistemul de protecție a salvat deja patru piloți F1 de la răni la cap în acest sezon, deşi anterior era urâtă de mulţi pentru că desfigura mașinile.
- Grosjean a fost, de asemenea, salvat de prezența unei capsule de siguranță din carbon – cea mai rigidă parte a monococului monopostului, creată pentru a rezista la cele mai dure sarcini și pentru a nu se deforma.
- A mai fost salvat Romain de pericolul unei fracturi a bazei craniului din cauza vitezei reduse la zero instant. Sistemul de protecție a capului și gâtului, numit Hans, a venit în ajutor aici – fixează capul și gâtul printr-un singur mecanism și nu permite încordarea coloanei vertebrale.
- Toate aceste soluţii de protecţie au fost făcute inclusiv cu motivaţie, asta după ce mai mulţi piloţi şi-au pierdut viaţa, iar alţii şi-au stricat sănătatea pe parcursul istoriei F1!
Apropo, accidentul cu implicarea pilotului Haas a avut loc după 29 de ani de la ultimul în care o mașină de F1 a fost ruptă în două, potrivit BBC (Monaco 1991). Iar 31 de ani au trecut de la ultimul accident din Formula 1 în care o mașină a fost cuprinsă complet de flăcări (Imola 1989).
Potrivit ultimelor informaţii, pilotul s-a ales cu arsuri pe mâini de gradul doi şi ar trebui să fie externat din spital astăzi. La cursa programată pentru 6 decembrie, din nou în Bahrain, acesta nu va participa. Va fi înlocuit de pilotul de rezervă Pietro Fittipaldi – debutant și nepotul dublului campion mondial Emerson Fittipaldi.
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise