(video) Scandalul cu plăcuţa dezlipită de pe un Audi S4. Ce spune poliţia despre caz

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Revenim la un caz de la începutul lunii iulie, când deţinătorul unui Audi S4 a fost tras pe dreapta de un echipaj de poliţie şi în urma unei/unor contravenții constatate a fost lăsat fără plăci de înmatriculare, cea frontală fiind dezlipită de către un ofiţer pentru că nu stătea în vreo ramă din care să poată fi scoasă uşor, iar şoferul nu a dorit să se conformeze şi să o scoată de bună voie.

Am obţinut câteva detalii suplimentare de la INSP, însă între timp secvenţa cu scandal care a adunat peste jumătate de milion de vizualizări pe TikTok a fost ștearsă sau ascunsă fără să ştim motivul.

În comentariile șoferului, pe care le-am urmărit în timp ce așteptam reacţia autorităţii, inspectorii au fost numiţi nişte incompetenţi care nu ştiu legea şi tot el a declarat că-i va acţiona în judecată pentru deteriorarea automobilului (mai exact a foliei). Într-o replică, cei de la INSP ne-au spus că are tot dreptul să o facă.

Revenind la situaţia de la Măgdăceşti, conform INSP, conducătorul auto a fost atunci sancţionat cu amendă în mărime de 600 de lei şi trei puncte de penalizare în baza art. 228, al.1 din Codul Contravenţional.

Articolul 228. Încălcarea regulilor de exploatare a vehiculelor.
(1) Exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcţie, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare, exploatarea vehiculelor reutilate fără autorizaţia de rigoare se sancţionează cu amendă de la 9 la 12 unităţi convenţionale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Nu am putut afla care a fost motivul exact pentru ridicarea plăcilor de înmatriculare, însă s-ar fi întâmplat din cauza încălcării punctului 121 din RCR, litera a, pentru care există penalizarea sub forma articolului 228, al.1 din Codul Contravenţional, dar şi cea de ridicare a plăcilor conform punctului 121 din RCR.

INSP mai precizează că alte două încălcări a comis în cariera sa de şofer de la începutul lui 2023, de unde rezultă că este un contravenient cu experienţă.

Articolul 121 din RCR mai spune la final că plăcile de înmatriculare se restituie după înlăturarea neajunsurilor depistate, după inspectarea repetată de către poliţie. De asemenea, cu privire la acest aspect, nu am reuşit să aflăm dacă INSP a constatat înlăturarea neajunsurilor, însă cert este că recuperarea plăcilor ar fi avut loc şi acestea, în particular cea frontală, s-a montat înapoi în locul din care a fost smulsă, conform celui mai recent clip pe canalul de TikTok al şoferului.

Ce ţine expres de incidentul cu plăcuţă şi ce a motivat scoaterea acestora, inclusiv prin dezlipirea celei frontale, INSP spune că s-a acţionat în baza legii şi citează următoarele:

„Conform RCR, punctul 9: Pentru a fi admise în traficul rutier, vehiculele trebuie să fie înmatriculate sau, după caz, înregistrate şi să poarte plăcile cu numărul de înmatriculare (înregistrare) corespunzător standardului, amplasate în locurile stabilite, cu excepţia vehiculelor cu tracţiune animală troleibuzelor şi tramvaielor, pe care se aplică numere de înregistrare atribuite de către autorităţile competente.

Iar conform standardului Institutului național de standardizare:

  • 9.1 Pe fiecare autovehicul trebuie să fie prevăzute locuri pentru montarea următorului număr de plăci de înmatriculare: – două (din fată și din spate) – pentru toate categorii de automobile;
  • 9.2 Plăcile de înmatriculare pentru autoturisme trebuie să fie montate pe axa de simetrie a autoturismului. Pe alte autovehicule, plăcile de înmatriculare trebuie să fie montate pe axa de simetrie a autovehiculului sau pe partea stângă de la axă în direcția deplasării, cu condiția respectării gabaritelor autovehiculului. Locurile de montare a plăcilor de înmatriculare trebuie să fie alese astfel încât să excludă blocarea acestora cu elementele constructive ale autovehiculului, murdărirea plăcii de înmatriculare în timpul exploatării autovehiculului și dificultatea citirii.
    Notă – De regulă, locurile de montare a plăcilor de înmatriculare sunt prevăzute de construcția autovehiculului.
  • 9.6 Plăcile de înmatriculare trebuie să fie montate astfel ca elementele de fixare să nu obtureze literele sau cifrele, să nu afecteze vizibilitatea sau semnificația literelor sau cifrelor și să nu creeze dificultăți la demontare.
  • 9.7 La montare, nu se admite curbarea sau modificarea planeității plăcilor de înmatriculare.”

Un apropo pe final: conducătorul auto în cauză ar fi de mai mult timp la evidenţa poliţiei. Pe acelaşi cont de TikTok, înainte de acest Audi S4, are imagini cu un Audi S1 (nr. FEE 388) implicat în diverse încălcări (inclusiv deplasări fără plăcuţe) şi curse stradale, iar într-un videoclip din 2021 a scris în descriere şi arată că a fost reţinut de polițiști, fiind chiar pus cu faţa la pământ.

@ta_samaya_s4

Меня поймали #полиция #погоня все персонажы вымышлены 👮🏽‍♂️

♬ Police Chase – Gmac Cash

O încălcare cu acest Audi S1 a fost văzută în acelaşi 2021 şi de un martor ocular:

Cmentariile sunt închise