(video) Scania testează un camion „îmbrăcat” în fotovoltaice. Scopul proiectului
Scania a dezvăluit primul camion hibrid din lume, acoperit cu 100 de metri pătrați de panouri solare, care reduce costurile operaționale și emisiile de dioxid de carbon rezultate din transportul greu, deoarece camionul produce în sine energie.
Compania își propune să testeze trecerea către un sistem de transport durabil, deoarece panourile solare nu au fost niciodată folosite pentru a genera energie pentru grupul motopropulsor al unui camion.
Remorca de 18 metri lungime este acoperită aproape în întregime cu panouri solare conectate la un sistem electric de bord. Energia solară oferă camionului hibrid o autonomie anuală de până la 5.000 km, în Suedia. În țări însorite precum Spania, autonomia se estimează a fi dublă.
Camionul hibrid este testat într-un proiect de cercetare pentru a examina cantitatea de energie solară pe care este capabil să o genereze și pentru a măsura emisiile de dioxid de carbon ce pot fi reduse prin utilizarea panourilor fotovoltaice atașate. Cercetătorii au dezvoltat în acest sens panouri solare noi, eficiente și ușoare.
Proiectul studiază, de asemenea, modul în care camioanele interacționează cu rețeaua electrică și prezintă noi informații despre ceea ce s-ar putea întâmpla dacă mai multe camioane similare se conectează la rețeaua electrică.
Se estimează că autocamionul produce 8.000 de kilowați-oră pe an atunci când operează în Suedia. Camionul hibrid conține toate sistemele obișnuite, inclusiv stocarea energiei cu o capacitate de 100 kWh. În același timp, remorca are o capacitate suplimentară de stocare a energiei de 200 kWh.
Acoperirea remorcii cu panouri fotovoltaice vine cu o serie întreagă de provocări inginerești, deoarece acestea nu sunt proiectate să se deplaseze, ci mai degrabă să rămână staționare deasupra unei case timp de 20 sau 30 de ani.
„Scopul Scania este să conducă schimbarea către un sistem de transport durabil. Niciodată înainte panourile solare nu au fost folosite pentru a genera energie pentru sistemul de propulsie al unui camion așa cum facem în această colaborare. Această sursă naturală de energie poate reduce semnificativ emisiile din sectorul de transport. Este minunat să fim în fruntea dezvoltării camioanelor generației următoare.”
Stas Krupenia, Head of the Research Office Scania
„Acesta este un proiect interesant în care mediul academic și industria încearcă împreună să reducă impactul climatic al transportului rutier. Rezultatele obținute din acest camion unic vor fi foarte interesante.”
Erik Johansson, manager de proiect și profesor de chimie fizică la Universitatea Uppsala
Proiectul include, de asemenea, cercetări privind celule solare tandem noi și ușoare, bazate pe o combinație între celulele solare Midsummer și noile celule solare Perovskite. Acestea permit o eficiență mai mare în transformarea luminii solare în electricitate. O astfel de soluție ar putea dubla generarea de energie solară în comparație cu energia generată în prezent de panouri.
Camionul va fi acum testat pe drumurile publice de către compania de transport Ernsts Express AB. Acesta a fost dezvoltat într-un proiect de cercetare finanțat în parte de agenția guvernamentală de inovație Vinnova, pentru a dezvolta camioane cu un impact redus asupra climei datorită energiei solare.
Camionul dat este un plug-in hybrid cu 560 CP. Panourile solare au o eficiență maximă de 13.2 kWp (kilowatt peak). Bateriile au o capacitate totală de 300 kWh (100 kWh pe camion și 200 kWh pe semiremorcă).
Cmentariile sunt închise