(video) Şeful IGP a anunţat startul vânătorii streetracerilor chiar şi fără implicarea directă a patrulelor
Astăzi, în Parlament, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică, în comun cu Comisia juridică, numiri și imunități au organizat audieri publice la subiectul asigurării securității rutiere în Republica Moldova, în perioada 2020-2023.
La ședință au participat reprezentanți ai autorităților naționale din domeniu: Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv subdiviziunile responsabile, Inspectoratul Național de Probațiune, Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, Agenția Servicii Publice, Congresul Autorităților Locale din Moldova, etc.
În context, pentru amatorii de curse, întreceri prin oraş sau periferii s-a făcut un anunţ. Totodată, şeful IGP a declarat că la Chişinău urmează să ajungă în curând 20 de maşini-spion capabile să depisteze încălcări la 360 de grade, doar 10 având o livrea tipică unei patrule.
Printre altele, cele 12 instituții publice au prezentat informații relevante pentru fiecare domeniu de activitate. Rapoartele prezentate au conținut date despre accidentele rutiere, victimele acestora și pedepsele aplicate celor care se fac vinovați.
Potrivit șefului Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, pe parcursul a opt luni ale acestui an, au avut loc 1.279 de accidente rutiere în care și-au pierdut viața 122 de persoane, iar peste 1.500 s-au ales cu traumatisme. Potrivit datelor statistice, în ultimii trei ani, numărul accidentelor a crescut cu 1.3%.
De cele mai multe ori, accidentele rutiere sunt cauzate de viteza excesivă, neacordarea priorității pietonilor și altor vehicule, precum și condusul în stare de ebrietate. De menționat că, de la începutul anului, au fost înregistrate 153 de accidente cu implicarea angajaților poliției, iar 63 de angajați erau în afara orelor de serviciu.
Datele statistice mai arată că, pe parcursul a opt luni ale acestui an, 207 accidente s-au produs din cauza conducătorilor auto aflați în stare de ebrietate, cifra fiind mai mică cu 7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, până la începutul lunii august, oamenii legii au intervenit în 4.267 de situații în care șoferii erau sub influența băuturilor alcoolice.
În context, Inspectoratul Național de Probațiune a prezentat informații despre programul „Drink&Drive”, care presupune un șir de acțiuni de redobândire a permisului de conducere, în cazul în care acesta a fost retras din cauza că șoferii au fost depistați în stare de ebrietate. Până în prezent, 1.407 persoane au participat la acest program.
„Prin aceste discuții, ne dorim să înțelegem care sunt cauzele accidentelor și să identificăm modificările legislative necesare pentru îmbunătățirea situației și prevenirea accidentelor rutiere. Aici, nu mă refer doar la sancționare, dar și la condițiile pe care trebuie să le asigure administrația publică locală și centrală, cei care au în gestiune anumite tronsoane de drum, pentru ca să asigurăm inclusiv siguranța pietonilor. De asemenea, măsurile legislative trebuie să vizeze și șoferii care urcă la volan în stare de ebrietate. Odată ce te urci beat la volan, comiți o crimă, iar crimele trebuie pedepsite.”
Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică
Anterior şi ministrul MAI a vorbit despre camere speciale pentru a monitoriza streetracerii:
Cmentariile sunt închise