(video) Shanghai: O clădire veche de 85 de ani şi grea de 7600 tone a fost mutată prin „picioare care făceau paşi”

Că tot suntem un portal care scrie despre tot ce are vreun propulsor şi mişcă, ca excepţie, am decis să vă arătăm rezultatul unei noi inventivități a chinezilor. Acum câteva zile a fost finisată o operaţiune de mutare din loc a unei vechi şcoli primare, clădirea construită în 1935 având o greutate de 7.600 de tone!

Metoda utilizată este una destul de inedită şi, cel puţin noi, nu am mai văzut aşa ceva. Ştim că, de exemplu, în SUA se pot muta case prin a le ridica pe remorci cu roţi şi a le transporta chiar şi la distanţe lungi, însă acele locuinţe din lemn nicidecum nu se pot compara cu o astfel de construcţie grea.

Şcoala din Shanghai a fost mutată la o distanță de doar 62 de metri de locul său inițial, folosindu-se o tehnologie nouă care imită mersul uman, din nevoia de a face loc unui centru comercial și unor clădiri de birouri care vor fi ridicate până în 2023.

Decizia de a muta clădirea face parte din efortul autorităților locale de a conserva structurile istorice, iar deplasarea pe distanța de 62 de metri și rotirea ei cu 21 de grade au durat 18 zile. Operațiunea a fost încheiată pe 15 octombrie, iar clădirea fostei școli va fi transformată într-un centru cultural.

Pentru a realiza această operațiune, inginerii au atașat aproape 200 de suporți metalici ultra rezistenţi sub clădirea cu cinci etaje. Suporții funcționează ca niște picioare robotice și sunt împărțiți în două grupe: când unii se ridică, alții coboară, imitând mersul uman. Senzorii atașați picioarelor controlează felul în care clădirea se deplasează.

Compania Evolution Shift a dezvoltat această tehnologie în 2018, iar acum s-a folosit pentru prima dată în Shanghai pentru a muta o clădire istorică.

Autoritățile din Shanghai pun un mare accent pe conservarea clădirilor istorice și operațiuni asemănătoare, dar cu alte tehnologii, au mai avut loc în trecut. În 2003, Sala de concerte din Shanghai, construită în 1930, a fost mutată pentru a face loc unei autostrăzi suspendate. Totodată, un depozit cu şase etaje construit în anii ’30 a fost mutat 38 de metri în 2013.

În prezent există diferite feluri prin care o clădire poate fi mutată. Ea poate fi deplasată pe șine sau ridicată și tractată de vehicule, după cum am spus anterior. Însă şcoala Lagena din Shanghai prezenta o provocare: are forma literei T, în timp ce clădirile mutate în trecut erau dreptunghiulare sau păstrate. Forma neregulată înseamna că metodele tradiționale nu ar fi funcționat deoarece clădirea nu ar fi rezistat la forțele laterale aplicate.

Clădirea trebuia să fie și rotită la 21 de grade, iar traseul de deplasare nu era drept, ci curbat – acestea fiind alte motive pentru care metodele tradiționale nu puteau fi folosite!

Lan Wuji, supraveghetorul proiectului, a spus pentru CNN că nu poate vorbi despre costul relocării clădirii și că acesta diferă la fiecare proiect în parte.

„În general, este o modalitate mai ieftină decât demolarea și construcția unei noi clădiri în alt loc.”

Cmentariile sunt închise