(video) Simularea organizată de autorităţi s-a încheiat. Concluzii şi câteva dintre maşinile utilizate în operațiuni

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Astăzi, autoritățile din sistemul securității naționale s-au antrenat cu privire la preluarea demnitarilor străini, îmbarcarea acestora în coloane oficiale și deplasarea pe traseele securizate spre Chișinău și ulterior spre Bulboaca, în contextul pregătirilor pentru Summitul CPE. Traficul rutier pe traseul Aeroportul Internaţional Chişinău – Chișinău a fost parțial suspendat, întrucât peste 25 de coloane oficiale au părăsit Aeroportul şi s-au întors în capitală.

Exercițiul a simulat deplasarea coloanelor oficiale către locurile de cazare din sectoarele Centru și Botanica ale capitalei, cât și deplasarea ulterioară a acestora spre Bulboaca. Până la ora 14:00, traficul rutier pe arterele principale din sectoarele Centru și Botanica ale Chișinăului, precum și din zonele limitrofe capitalei a fost limitat pe durata deplasării coloanelor oficiale implicate în simularea generală.

Inspectorii de patrulare au fost prezenți la dirijarea traficului rutier în intersecții și pe traseele vizate.

Exercițiul a decurs timp de trei ore. Traficul s-a desfășurat cu întârzieri minore. Transportul public a circulat cu ușoare devieri de la itinerarul prestabilit. De asemenea, mijloacele de transport cu regim prioritar de circulație au avut coridor verde pentru intervenții. 

Simularea a avut drept scop consolidarea cooperării interinstituționale între autoritățile din domeniul securității naționale, interoperabilității și sporirea capacității de organizare și răspuns necesare bunei desfășurări a Summitului CPE din 1 iunie.

Totodată, s-a testat nivelul de pregătire a autorităților în gestionarea dispozitivelor de protecție și a acțiunilor de întâmpinare și escortare a delegațiilor oficiale. 

Pe parcursul simulării, autoritățile din domeniul securității naționale responsabile cu organizarea Summitului au testat scenarii pentru situații neprevăzute pentru 10 tipuri de posibile incidente.

Exercițiile tactice au testat reacția forțelor angrenate în simulare pentru incidente de tipul: producerea unui incendiu într-o benzinărie, depistarea unui obiect suspect abandonat într-o benzinărie, depistarea unui obiect care produce radiații ionizante, un accident rutier aflat pe traseul de deplasare a coloanelor oficiale, atac cibernetic. Situațiile neprevăzute au fost depășite cu succes.

Autoritățile apreciază receptivitatea și înțelegerea cetățenilor, atât a conducătorilor auto, cât și a pietonilor, care au contribuit la desfășurarea cu succes a exercițiului. De asemenea, se mizează pe atitudine proactivă a acestora și pentru evenimentele ulterioare, în contextul organizării Summitului CPE 2023.  

VIDEO: autoblog.md

În ce priveşte regimul de zbor, cursele aeriene organizate de pe Aeroportul Internațional Chișinău în intervalul orelor9:00-12:30 s-au desfășurat în graficul programat, cu excepția zborului Chișinău-Bruxelles, care a avut o deplasare de 30 de minute. Decizia de amânare a zborului, cu jumătate de oră a fost luată de operatorul aerian pentru ca pasagerii întârziați să poată ajunge la îmbarcare.

Cu privire la o persoană nemulțumită că nu poate traversa strada pentru a ajunge la Aeroport, aceasta a fost oprită să traverseze șoseaua timp de cinci minute, după care i s-a permis să-și urmeze drumul, avionul acesteia decolând la 12:30. Traficul rutier înspre AIC a fost deschis la ora 10:45.

Autoritățile menţionează că cetățenii au fost informați din timp şi în mod repetat să-și pregătească deplasările spre Aeroport și alte locații pentru a nu avea întârzieri. Cetățenii au fost anunțați textual, cât şi grafic, despre restricțiile de circulaţie emise de autorităţile naţionale implicate în desfăşurarea exerciţiilor de simulare. Traseele alternative cât şi recomandările au fost publicate în diverse surse de informare. Atenționări au fost făcute şi pentru cei care aveau planificate zboruri astăzi între orele 9:00-14:00. 

Alte incidente nu a fost înregistrate pe perioada simulării de astăzi. Se aduc mulţumiri cetăţenilor care s-au conformat recomandărilor autorităţilor şi au manifestat înţelegere.

Cmentariile sunt închise