(video) Ştiai asta? Cum arată Tesla Model 3 acolo unde nu se poate vedea cu ochiul liber
Anterior am publicat un articol cu informaţii referitoare la cât poate ajunge să coste cel mai scump Tesla Model 3, dar şi câţi oameni au renunţat să-l mai cumpere, cu promisiunea de a relata separat şi nişte detalii despre construcţia electromobilului sau a ceea ce nu se poate vedea cu ochiul liber.
În contexul în care modelele mai vechi Tesla Model S şi Model X au fost criticate de nenumărate ori la capitolul calitatea asamblării şi atenţia la detalii, am decis să aflăm dacă atârnarea faţă de cel mai nou electromobil al mărcii este aceeaşi.
Deci, cum arată maşina acolo unde nu se poate vedea cu ochiul liber?
Sandy Munro, şeful companiei americane Munro & Associates, necunoscută pentru noi dar celebră în cercul industriaşilor auto pentru retrospective destul de precise despre maşini, care pot ajunge să coste peste 150.000 de dolari pentru 25 de pagini cu un raport complex despre construcţia lor, a povestit unei echipe de jurnalişti cum stă la acest capitol Tesla Model 3.
O părere generală a lui Sandy Munro a fost: “Nu pot să cred cum au lansat asta în vânzare!”
Tot ce se referă la calitatea asamblării şi aranjarea detaliilor l-a lăsat pe inginer dezamăgit: de la mânerele incomode şi până la geamurile care tremură în uşi. Cel mai mult l-a uimit o bucată de garnitură de etanşare care era lipită cu clei peste alta şi distanţa dintre panourile caroseriei.
“Într-un punct de pe capacul portbagajului nu pot băga o unghie, însă într-un altul mi-a încăput degetul. Astfel de “precizii” îmi amintesc că am văzut pe nişte modele KIA în anii 90″.
Un alt lucru complicat. Pentru a dezactiva sistemul electric de înaltă tensiune (în cazul unui accident) trebuie deschisă capota și pentru a deschide capota având un acumulator de 12 V descărcat este necesară de a aplicată din sursă externă o tensiune unor contacte ascunse sub un capac rotund din bara de protecție frontală. Dacă nu există acces la el, trebuie tăiată la propriu o bucată din aripa de sub ultima fereastră din preajma montantului posterior din dreapta pentru a găsi acolo un fir ascuns (pentru salvatori)!
Alt lucru uimitor. Portierele din faţă ale electromobilului se deschid din interior prin nişte butoane tactile şi mai există şi nişte mânere tradiţionale. Portierele posterioare nu au astfel de mânere şi în cazul unui accident, pasagerii vor fi nevoiţi să caute ieşirea prin uşile faţă sau prin portbagaj!
În ce priveşte construcţia propriu zisă a caroseriei, Munro a descoperit panouri care care în genere nu trebuiesc, acestea doar adăugând greutate şi mărind sinecostul.
De cealaltă parte s-au găsit şi câteva lucruri interesante în Model 3. Un exemplu sunt componentele electronice.
“Să luăm de exemplu unitatea electronică Automatic Drive Module. Densitatea montării componentelor pe aceste panouri este fantastică, în industria automobilelor nu se mai poate vedea la nimeni aşa ceva. Este ceva similar cu nişte calculatoare dezvoltate la cel mai înalt nivel”.
Apreciat a fost şi setul de acumulatori pe care Tesla îl face, lăudabil fiindu-i densitatea energetică, calitatea construcţiei şi distanţa minimă între celule.
“Până acum nimeni nu a mai reuşit să împacheteze o baterie a unei maşini electrice atât de strâns”.
În concluzie, Sandy Munro a recunoscut că în ciuda neajunsurilor, maşina este foarte manevrabilă: “Se simte balansată. În curbe nu se pierde direcţia şi nici nu derapează. Face pur şi simplu tot ce cer de la ea”.
Totodată, Munro le-a recomandat giganţilor americani de la Detroit să înveţe de la Tesla în ceea ce priveşte componentele sale electronice fantastice, pentru că fără acestea riscă să rămână în urmă pentru totdeauna…
Urmăreşte şi aceste două filmuleţe pentru a afla păreri profesioniste despre Tesla Model 3.
Cmentariile sunt închise