(video) Ştiai asta? Cum sunt spălate tunelurile prin care circulă autovehicule
Tunelurile moderne săpate în stânci pentru a fi create noi drumuri sau pentru a reduce distanţa de parcurgere a itinerarului de la A la B sunt nişte construcţii complexe care necesită întreţinere. Acestea pot fi dotate cu sisteme de ventilare, de iluminare, ieşiri de urgenţă şi altele, însă cea mai importantă parte sunt pereţii sub în majoritatea cazurilor sub forma unui arc şi au rolul de a menţine structura pentru a nu se prăbuşi.
În orice oraşe sau regiuni importante, în care există tuneluri dedicate circulaţiei autovehiculelor şi care sunt folosite zilnic de mii de proprietari de maşini, pereţii se acoperă cu finingine de la gazele de eşapament şi altfel de murdărie. Din acest motiv, tunelurile trebuie să fie curățate în mod regulat și există un echipament special în acest scop.
Imaginile ataşate în acest articol arată tehnologiile care se folosesc pentru curăţare de exemplu în tunelul Eisenhower, situat în statul american Colorado, la vest de oraşul Denver. Cele mai multe camioane utilitare ale serviciilor comunale care se ocupă de asta folosesc apă fierbinte sub înaltă presiune și nişte perii uriaşe care se rotesc, similare cu cele care există în spălătoriile automate.
Pentru a ajunge până la tavan, periile sunt echipate cu instalaţii speciale care le ridică, în timp ce rezervorul cu apă se află deseori chiar sub formă de remorcă a vehiculului. Configurația și setul de perii pot varia în funcție de sarcinile puse, dar un lucru este menţinut cu stricteţe cel puţin în acea regiune americană – Departamentul de transport din Colorado nu utilizează niciodată nici un fel de detergent pentru a nu aduce pagube mediului înconjurător.
Mai există şi astfel de maşinării în unele ţări:
Vezi şi: (video) O întrecere cu două Tesla a demonstrat avantajul tunelelor construite de firma lui Elon Musk
Cmentariile sunt închise